1984 – George Orwell
____________________________________________________________________1984 son okuduÄŸum George Orwell’ın Anti-ütopya romanı. Kitabı biten sınavlardan sonra bir gece can sıkıntısından arkadaÅŸtan alıp okumaya baÅŸlamıştım. Kitap gerçekten harika bir bilim kurgu.
Kitabın adı 1984 diye geçmiÅŸ ile ilgili olduÄŸuna bakmayın. İlk yayınlandığı yıl 1949’a göre çok ileride bir kitap. Kitapta yazarın hayal gücüyle bir 1984 dünyası yaratılmış. Bu dünyada sadece üç devlet var ve bunlar ekonominin sürekliliÄŸi için devamlı olarak birbirleriyle savaÅŸ halindeler. Hikayenin geçtiÄŸi devlet Okyanusya devleti. Devletin yönetimi Parti diye bir parlamento ve Büyük Birader diye bahsedilen bir önderin elinde. Partiden baÅŸka tüm insanların çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan proleterler var.
Devlet yönetimi sadece iktidarı düşünen çok farklı bir yönetim.  Tamamen belleksiz ve muhalefetsiz bir toplum yaratmaya çalışılır. Bunun uÄŸrunda tarihi kayıtları siler, kendi isteÄŸine göre düzenler. Kendi amaçlarına ters düşenleri yok eder ve haklarında olan tüm kayıları da yok eder, yani böyle bir kiÅŸi hiç yaÅŸamamış durumuna getirir. İnsanlarda pek özel yaÅŸam diye birÅŸey yoktur. Çünkü devamlı olarak tele ekranlar tarafıdnan izlenmekte, emirler, uyarılar verilmekte ve mikrofonlarca dinlenmektedirler. Yani yaptıkları herÅŸey takip edilmektedir. George Orwell bu dünyasında baÅŸrolü geçmiÅŸ olayların kaydedildiÄŸi belgeleri partinin çıkarları doÄŸrultusunda deÄŸiÅŸtirmekle görevli bir parti üyesi olan Winston Smith’w vermiÅŸtir. Smith birÅŸeylerin yanlış gittiÄŸinin ve düzeltilmesi gerektiÄŸinin farkındadır ve bu uÄŸurda Parti’ye karşı bir örgüte katılır ve yavaÅŸ yavaÅŸ düzeni öğrenmeye baÅŸlar. Fakat kendisini bir sürü talihsizlikler beklemektedir.
Kitap kısaca iÅŸte böyle birÅŸey. Özel yaÅŸamın olmadığı, bütün hareketlerinizin izlendiÄŸi ve tarihin devamlı deÄŸiÅŸtirildiÄŸi bir dünya ve dahası… Bence okumak için bir numara bir kitap. Tavsiye ederim.
kitab çok güzeldi her kesin okumasını tavsiye ederim.
Bayılıyorum böyle eski kitaplara hele birde kitapda bilim kurgu varsa tadından yenmez bu kitabı en yakın zaman okuyacam.