1984 – George Orwell

____________________________________________________________________

1984 son okuduğum George Orwell’ın Anti-ütopya romanı. Kitabı biten sınavlardan sonra bir gece can sıkıntısından arkadaştan alıp okumaya başlamıştım. Kitap gerçekten harika bir bilim kurgu.

Kitabın adı 1984 diye geçmiş ile ilgili olduğuna bakmayın. İlk yayınlandığı yıl 1949’a göre çok ileride bir kitap. Kitapta yazarın hayal gücüyle bir 1984 dünyası yaratılmış. Bu dünyada sadece üç devlet var ve bunlar ekonominin sürekliliği için devamlı olarak birbirleriyle savaş halindeler. Hikayenin geçtiği devlet Okyanusya devleti. Devletin yönetimi Parti diye bir parlamento ve Büyük Birader diye bahsedilen bir önderin elinde. Partiden başka tüm insanların çoğunluğunu oluşturan proleterler var.

Devlet yönetimi sadece iktidarı düşünen çok farklı bir yönetim.  Tamamen belleksiz ve muhalefetsiz bir toplum yaratmaya çalışılır. Bunun uğrunda tarihi kayıtları siler, kendi isteğine göre düzenler. Kendi amaçlarına ters düşenleri yok eder ve haklarında olan tüm kayıları da yok eder, yani böyle bir kişi hiç yaşamamış durumuna getirir. İnsanlarda pek özel yaşam diye birşey yoktur. Çünkü devamlı olarak tele ekranlar tarafıdnan izlenmekte, emirler, uyarılar verilmekte ve mikrofonlarca dinlenmektedirler. Yani yaptıkları herşey takip edilmektedir. George Orwell bu dünyasında başrolü geçmiş olayların kaydedildiği belgeleri partinin çıkarları doğrultusunda değiştirmekle görevli bir parti üyesi olan Winston Smith’w vermiştir. Smith birşeylerin yanlış gittiğinin ve düzeltilmesi gerektiğinin farkındadır ve bu uğurda Parti’ye karşı bir örgüte katılır ve yavaş yavaş düzeni öğrenmeye başlar. Fakat kendisini bir sürü talihsizlikler beklemektedir.

Kitap kısaca işte böyle birşey. Özel yaşamın olmadığı, bütün hareketlerinizin izlendiği ve tarihin devamlı değiştirildiği bir dünya ve dahası… Bence okumak için bir numara bir kitap. Tavsiye ederim.

2 Yorum

  • Yazan: elvar....aze, 25 Mayıs 2010 @ 5:49 pm

    kitab çok güzeldi her kesin okumasını tavsiye ederim.

  • Yazan: prefabrik ev fiyatları, 2 Eylül 2010 @ 8:54 am

    Bayılıyorum böyle eski kitaplara hele birde kitapda bilim kurgu varsa tadından yenmez bu kitabı en yakın zaman okuyacam.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz