Allah razı olsun senden PaRDuS

____________________________________________________________________

Saat 21:30 gibi K. Sunal’ın Garip filmini izliyordum. Tam o sırada elinde sabit diskiyle kuzenim geldi. Bilgisayara virüs falan bulaÅŸmış mı ne olmuÅŸ anlamamış, sistem hata veriyor açılmıyormuÅŸ. O da format atmak istemediÄŸinden bana gelmiÅŸ.

Ben de diski benim sabit diskle deÄŸiÅŸtirip denedim ama bende hiç açılmadı, doÄŸrudan mavi ekran çıkıp yeniden baÅŸlıyordu bilgisayar. Ben de benim diski taktım ve kuzeninkini de Slave (köle) olarak baÄŸladım. Bu sefer benim Windows’um açıldı ama onun diskini tanıma iÅŸlemleri bitince benim sistem de hata vermeye baÅŸladı. Winamp ÅŸarkı çalmaz oldu; ses sürücüsünü görmüyordu. 😀 Sistem yavaÅŸ yavaÅŸ takılmaya baÅŸladı ve en sonunda bir mavi ekrandan sonra kapandı.

Tekrar birkaç denemeden sonra diski sorunsuz bağlayabildim ama diskte ciddi bir problem vardı. Disk kullanılabilmek için biçimlendirme istiyordu ve biçimlendirirsem de  80 GB diskin sadece 30 GB kadarını kullanabilecektik. Disk yönetiminden bakınca da diski 30 GB olarak görüyordu. File Scavenger ile kurtarma yapmak istedik ama ne yazık ki o da pek başarılı değildi, çünkü o da diskin 50 GB kadarını görmüyordu.

Partition Magic kurup onla bakmayı denedik, o diskteki bölümleri hatalı da olsa gördü ama hiçbir değiştirme yapamadık. Bir süre kurcaladık ama birşey olmadı.

Windows Kur da diski sadece 30 GB olarak görüyor, 50 GB kalanını yok sayıyordu.

Sistemde kurulu olan OpenSUSE 10.3 ile görünen iki bölümü linux dosya sistemi olarak biçimlendirip PM ile tekrar NTFS yapmayı denedik ama olmadı. Bilgisayarım’da ise sürücü F olarak görünüyor ve biçimlendirme istiyordu. Onunla bir biçimlendirdim, bu sefer PM programı da diski 30 GB olarak görmeye baÅŸladı. 😀

OpenSUSE 10.3 kurulum diski ile birşeyler yapmaya kalktım ama sistem tamir moduna girmeden yeniden başlıyordu, Ubuntu da bir sürü hata gösterip birşey yapamadı. Elimdeki en eski Linux sürümü OpenSUSE 10.0 diski ile tekrar kayıp bölümleri kurtardım ama yine hiçbirşey yapamadık.

Partition Magic ile kuzenin istediği yaklaşık 2.3 GB video dosyasını bir parmak belleğe ve benim sabit iskime kopyaladık (Onda da sadece 2 GB boş yer var.). Daha sonra önceki bir anımdan bildiğim Pardus kurulum diskini taktım. Disk beklediğim gibi diskte bölüm falan görmedi, bütün diski biçimleyip tek sürücü haline getirdi. Pardus kurulumunu kesip Windows Kur diskini taktım ve bu sefer disk 80 GB görünüyordu. Hemen diski olması gerektiği gibi ikiye böldüm ve kuzene verdim. Bu gece işletim sistemini kuracak ve yarın akşam da diskin kurtaramadığımız kısmındaki verileri kurtaracağız.

Pardus’un ne olursa olsun diski silebilmesi özelliÄŸini seviyorum. 😀 Önceki anımda da Windows açılmıyor ve Windows Kur bile mavi ekran gösteriyor ve OpenSUSE de diske yazma bile yapamıyordu. Zaten OpenSUSE ile diskin ana bölümünü yazılamaz hale getirmiÅŸtim. Windows da bu yüzden hata veriyordu. Ama Pardus gözünün yaşına hiç bakmıyor, sormuyor yazayım mı yazmayayım mı diye, yazıyor diskin üstüne ne varsa. Bu ÅŸekilde de kurtarıyor du bizi.

Sabit diskler içlerinde taşıdıkları manevi ve maddi veri sebebiyle diğer PC donanımlarından daha önemliler. Diğerleri bozulursa yenisiyle değiştirirsin kaldığın yerden devam edersin ama sabit disklerde düzenli yedek almıyorsan kaldığın yer kaldığın yerdir, kurtuluş veri kurtarma laboratuvarları. Bu sebeple Pardus gibi acımasız bir yazılım sabit disk bölümleme tablosu hatalarını gidermek için çok iyi bir uygulama. Gerçi sonrasında önceki verinizi de kaybediyorsunuz ama tam biçimlendirme yapılmadığında bu veriyi kurtarma şansınız çok yüksek.

Bu arada odanın içi de şu aşağıdaki hale geldi, daha onu toplamam gerek. Kompakt diskleri nereden çıkardım nereye sokacağım hiç bilmiyorum, zaten az kalsın orijinal Windows XP diskini de kırıyordum, sonsuza kadar Pardus ya da OpenSUSE kullanmak zorunda kalacaktım. Fena da olmazdı ama cep telefonuma Linux yükleyemiyorum, sadefe WM romları var. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz