Andromnia
____________________________________________________________________Andromnia, Samsung Omnia i900 akıllı telefon üzerinde Android işletim sistemini çalıştırma amaçlı bir proje. Samsung Omnia i900, normalde Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemi ile geliyor ve çeşitli Windows Mobile Professional sürümleri çeşitli derleme ROM paketleri ile yüklenebiliyor. Ancak WM uzun süredir güncellenmeyen bir sistem ve Android de geleceği parlak olarak görünen bir sistem olarak öne çıkıyor. Böyle olunca da Samsung Omnia i900 gibi bir cihaz üzerinde de Android işletim sistemini çalıştırmak makul geliyor. Böylelikle de birileri Andromnia projesine başlamış ve belli bir seviye kat etmiş.
Android işletim sistemi açık kaynaklı ve Google’ın ücretsiz sunduğu bir işletim sistemi. Tabi ücretsiz sunulması demek herkes istediği gibi kullanabilir demek değil, çünkü işletim sisteminin alt kısımlarında donanım üzerinde çalışacak sürücüler var ki, bu sürücüleri Google sağlamıyor. Üreticiler geliştiricilerine bu sürücüleri yazdırır ve Android’e de bu sürücüler eklenerek kullanılır. Omnia’da da durum böyle ki Andromnia projesinde de bu konuyla ilgili eksiklikler var henüz.
Mesela işletim sistemi açılıyor ama tam fonksiyonel olarak çalışamıyor. Çünkü kamera sürücüleri, GPS, Bluetooth, 3G, CDMA, hareket sensörü ve güç yönetimi gibi öğeler çalışmıyor. Ancak bunun dışında sistemi Windows Mobile üzerinden bir EXE ile başlatabiliyorsunuz. Ve yukarıda yazdıklarım dışında genel olarak basit bir Android deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Basit dememin nedeni sorunları nedeniyle her şeyi yapamıyor olmamızdan. Henüz tam fonksiyonel bir telefon yazılımı olarak kullanamıyoruz yani.
Andromnia projesi ürünü Android sürümünü telefonunuza yüklemek basit sayılır. Bunun için masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızda çalışan Ubuntu gibi bir Linux sürümüne ve 128 MB boyutundan yüksek boyutta bir microSD hafıza kartına ihtiyacınız var.
- Kurulum için ilk olarak Andromnia indirme sayfasından Andromnia’nızı indirin.
- Telefonunuzun My Storage alanında Andromnia adında bir klasör oluşturun. Aslında isim tercihe bağlı farklı bir şey de olabilir, o kadar önemli değil hani.
- İndirdiğiniz arşivden Image, default.txt ve haret.exe dosyalarını bu oluşturduğunuz klasörün içine kopyalayın.
- Kullanacağınız microSD kartı Linux işletim sistemi altındaki bir bilgisayara bağlayın. Linux işletim sisteminin emülatör üzerinde olması sorun çıkarabiliyormuş.
- Hafıza kartı bağlandı ise sistemden ayırın, tabi sanal olarak ayırın, hani fiziksel olarak kart bağlantısını kesmeyin, kartın sürücüsü üzerine sağ tıklayarak çıkacak ayırma ya da Unmount seçeneklerinden ayırın.
- Uç birim ya da terminal yazılımını açıp önce şunu yazıp devam ettikten sonra süper kullanıcı parolasını da yazıp devam edin; “sudo fdisk -l”.
- Karşınızda bağlı sürücülerin listesi olacak, oradan hafıza kartınız olan sürücüyü bulup yolunu kopyalayın, kopyalayacağınız şey şöyle bir şey olacak; /dev/sdb . Yalnız kartınızın boyutundan dikkat edin ki bu bir sabit disk ya da farklı bir aygıt olmasın.
- Uçbirime sudo mkfs.ext3/dev/sdb yazarak devam edin. Yalnız /dev/sdb yerine önceki adımda kopyaladığınız veriyi yapıştırabilirsiniz. Bundan sonraki soruya da y, yes ya da e, evet diyerek devam edin. Bu kartınızı EXT3 biçiminde biçimleyecektir.
- İşlem bittikten sonra kartınızı bir kez PC’den çıkarıp takın ve sisteme bağlayın. Bundan sonra da arşivin içindeki rootfs.cupcake klasörünün içeriğini hafıza kartınıza kopyalayın. Yalnız indirdiğiniz zaman ve sürüme göre isimde farklılık olursa rootfs.versiyon şeklinde olacaktır klasörün ismi, buna dikkat edin.
- Bundan sonra kartınızı telefona bağlayınız.
- Telefonunuzda bir dosya yöneticisi ile kopyaladığınız Andromnia klasörünün içine girin. Burada heret.exe dosyasını çalıştırın. Bundan sonra da Run butonuna tıklayın.
- Default.txt dosyasındaki ayarlar düzgün ise bundan sonra Android işletim sisteminiz yüklenmeye başlayacaktır. Ancak, ilerleme durur da bağlantı noktaları ile ilgili (mount vs. bir şeyler yazacaktır) hatalar olursa ekranda default.txt içinde yazan /dev/mmcblk0p0 kısmını /dev/mmcblk0 olarak değiştirerek deneyebilirsiniz. Birkaç kez ekran kararıp kalabilir, ben bataryayı çıkarıp yeniden başlattım bu durumlarda.
- Başka bir sorun çıkmazsa bir süre önyükleme ekranında beklemeden sonra animasyonlu Android yazısı görünecek ekranda ve Android işletim sistemine merhaba diyeceksiniz. Buradan sonra yapabilecekleriniz size kalmış.
Andromnia ile ilgili sorunlardan ciddi bir tanesi güç yönetimi meselesi ki, işlemci devamlı olarak 624MHz hızda çalışıyor sanırım ve de bir işlem de işlemciye yükleniyor ki işletim sistemi çalışırken şarj sadece birkaç saat dayanabiliyor. Denemelerinizi cihazınızı şarja takarak yapın diyeceğim, aşırı güç tüketimi ve işlemci kullanımı cihazı da rahatsız edecek düzeyde ısıtıyor.
Henüz diğer sürücüler de tam olarak stabil çalışmadığından arama, konuşma durumlarında nasıl bir tepki vereceği belli olmuyor. Arama yapmaya başladıktan sonra aramayı sonlandırdığımda, ve hatta bataryayı çıkardığımda bile aradığım telefon çalmaya devam ediyordu. 🙂
Performans olarak da şu an için çok başarılı olduğunu söyleyemem. Pek çok yerde bekletiyor ve Windows Mobile’ı aratmadığı yerler de oluyor. 🙂 Kamera ve diğer bazı donanımların kullanılamadığını tekrar söylemeyeyim. 🙂
Şimdilik benim ilk deneyimim böyle. Sistem üzerinde bir şeyler yapmak için uğraşmaya niyetlenmiştim ama bu kadar şarj tüketen bir sistem yerine Windows Mobile’ı tercih ediyorum şu an. Tabi gelecekte sorun düzeltilirse ve cep telefonu özelliği de stabil hale gelirse diğer sorunlarına rağmen kullanabilirim sistemi.
Bunlar ilgili kaynaklar:
Andromnia kurulum kılavuzu ve görselleri (Benim yazım basit tercümesidir).