Avea, TTnet ve Turk Telekom birleşimi, tek telekom Türk Telekom

____________________________________________________________________

Turk Telekom grup şirketleri Avea, TTnet ve Turk Telekom markaları tek şirket altında birleşerek Turk Telekom markası ile iş yapmaya devam edecekler. Hepsi de sevmediğim markalar aslında. Avea en sempatik olduğumdur, ucuz etin yahnisi olsa da ucuz olma gibi bir bahanesi vardır sonuçta. TTnet Turk Telekom altyapısının üzerinde bir addır, düşük hızlı, kopan, kotalı, Adil Kullanım Kotalı ve pahalı bir şirkettir. Turk Telekom da devletten aldığı altyapıyı on senede bir o kadar geliştirememiş, ama onunla böbürlenmesini bilen, telefonu kaldırıp alo bile demediğim halde TTnet hattım olduğu için sabit ücret ödemek zorunda olduğum bir şirkettir.

Bu şirketler zaten her zaman Turk Telekom şirketine para kazandıran şirketler oldular, hani paralar aynı yere gitti. Hepsinin sahibi aynı idi çünkü, Turk Telekom. Ama Turk Telekom devletten şimdiki Arap idarecilerine kiralanırken ülkedeki rekabetin engellenmemesi için vs. çeşitli nedenlerle üçünün de ayrı markalar altında ayrı şirketler olarak iş yapması sağlandı. Halbuki aslında işin içinde zaten aynı idiler. Turk Telekom fiber ve bakır altyapıyı döşer ve hizmete sokar, bakımını yapar. TTnet ve Avea bu altyapı üzerinde hizmet verir ama tam olarak aynı şirket olmadıklarından da yine de bu altyapı kullanımında sınırlar olurdu. Avea mesela Turk Telekom’un istediği santraline istediği gibi kablosunu takıp çıkaramazdı, sonuçta aynı şirketler bunlar.

Şimdi ise üç şirket tüzel kişiliklerini korusa da Turk Telekom markası altında birleşti. Bu şekilde Turk Telekom’un sahibi olduğu fiberoptik altyapısını diğer şirketlerin de kullandığı, bu sayede de yüksek hızlı hizmet verebildikleri havası oluşturulacak. Hani Turk Telekom kendisi ve diğer şirketlerini daha bilinir yaparak bir pazarlama hareketi yapıyor. Eski zamanlardan Turk Telekom’a verilen belli arazi, santral vs. yapıların artık tüm şirketler tek isimde birleştiği için hepsi tarafından kullanılmasının sağlanacağı söyleniyor bu birleşmeyle, ne kadar doğru bilinmez. Tüzel kişiliğin korunduğu söyleniyor hani. Mesela eskiden Turk Telekom’un bir arazisine mesela Avea kulesini dikemiyordu ama artık bu arazi kendi arazisi olduğu için baz istasyonunu dikebilecekmiş oraya. Sonra tek marka altında sabit, mobil telefon ve İnternet ve televizyon hizmetleri verebilecek. Bu üç öğeyi de içeren paketler yapıp tek marka altından satabilecek mesela. Hani bu şekilde bu birleşme Turk Telekom markası ve altında hizmet veren eski şirketleri için çok iyi olacak.

Turk Telekom’un %55’i Araplara satılırken Turk Telekom, Avea ve TTnet şirketlerinin ayrı adlar altında ayrı şirketler olarak hizmet vermeleri şartı koşulmuştu yanlış hatırlamıyorsam. Bu rekabet için önemliydi çünkü. Ülkedeki telekom piyasasında ciddi bir rekabet yok çünkü uzun zamandır. Sabit tarafta TTnet’in %80’den fazla payı var, mobil tarafta da Turkcell’in %50 civarı payı var. Ne kadar rekabet lafları edilse de TTnet ile diğer İnternet Servis Sağlayıcı’larının arasında ciddi bir fark olamadığı için zaten ağırlığı olan TTnet’ten bir türlü abone kayması olmadı diğer firmalara. Bir Turkcell Superonline fiber altyapısı ile alabildi biraz. Mobil tarafta da Turkcell ne kadar pahalıya hizmet verdirilse de Avea ve Vodafone’un dandik altyapı ve müşteri hizmetleri sayesinde ciddi bir abone kaybı olamadı bir türlü. Ha burada tek Turk Telekom’a kızıyorum da değil. Şu çevirmeli İnternet zamanında TTnet’in adını bile bilmezdik düzgün, birçok servis sağlayıcı vardı ortalıkta, zamanla işler değişti ve TTnet tekeline teslim edildi ortalık…

Rekabetin böyle bir türlü gelişemediği bu ortamda şimdi nasıl olur da Turk Telekom, Avea ve TTnet şirketlerini de kendine tamamen birleştirerek daha dev daha tekel bir yapıya dönüşür ki! Hatta mottoları bile tek telekom Turk Telekom şeklinde, tekelliklerini bağırıyorlar. İlginç işler dönüyor ülkede. Hatta söylenti çok da, inanmadıklarımız gerçek oluyor hep. Neyse, sonuçta Turk Telekom özel bir şirket olsa da hizmeti alan ve mal sahibi Türk halkı. Türk halkına hayırlı olması dileği ile.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz