Avrupa Birliği cep telefonlarında microUSB standardını kabul etti

____________________________________________________________________

Cep telefonlarını şarj cihazına veya bilgisayara vs. çeşitli kablolarla bağlarız. Kabloların amacı aynıdır, şarj cihazından elektrik akımını telefona iletmek ya da bilgisayarla telefon arasında veri iletişimi sağlamak. Ancak amaçları aynı olsa bile yapıları veya şekilleri çok farklı olabilir. Bunun nedeni markaların müşterilerinin kendi ürünlerini almaya zorlaması. Yani mesela Nokia telefon ve şarj cihazınız var, şarj cihazınız arızalandığında telefonunuzu SonyEricsson veya Samsung şarj cihazı ile şarj edemezsiniz, Nokia şarj cihazı almak zorundasınız. Halbuki ikisinin de çıkış voltajı benzer veya aynı, sadece telefonla birleşecek parçaların şekli farklı. Bunun olumsuz yanı da farklı ürünler arasında kullanılamayıp, zamanla ürün değiştirdikçe de elinizde işe yaramayan kablo çöplüğü oluşturması. Ancak Avrupa Birliği buna karşı microUSB standardını kabul ederek buna son vermeye kararlı.

Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre çoğu telefon üreticisi şarj cihazı için microUSB girişi kullanmakta kararlaşmış. Her yıl 4000 ton atığın telefon değişimi sonrası artık kullanılmayan kablo parçalarından oluştuğu düşünülürse bu çok önemli bir adım. Ayrıca her alete takmak için de farklı kablo bulma derdi de kalkıyor. Mesela geçen yaz arkadaştan almaya niyetlendiğim QTEK 8500 için Muratlı’da kablo aramış ancak bulamamıştık. 🙂 Ancak şu an kullandığım Toshiba Portégé G500’de standart miniUSB girişi var ve çoğu İnternet kafede kendim bir kablo veya parça götürmeden kafeden bir kablo bulup işimi yapabiliyorum.

Samsung, Nokia,Motorola, LG, RIM gibi firmalar çoktan bu standartta ürünler üretmeye başladı ve Apple ve SonyEricsson’un da gelecek yıl buna uyması bekleniyor.

2 Yorum

  • Yazan: Özgür, 30 Haziran 2009 @ 9:44 pm

    İKİ OLAY BE BİR TAHMİN: Muratlı gibi bir metropolde teknolojik alet bulamamak 😛 İnsanın hevesinin kırılması 😛 “Evrensel şarj” terimine ABD’nin “bu komünist hareketidir” diye karşı çıkması…

    Buyrun burdan yakın.

  • Yazan: Özgür, 30 Haziran 2009 @ 9:49 pm

    “BE” kısmı “VE” olacak kusura bakmayın…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz