Batarya düşmanı Flash!

____________________________________________________________________

Apple’ın Iphone cihazlarına Java ME ve Flash desteği sağlamaması başından beridir tartışılagelmiştir. Hadi Java ME düşük configürasyonlu cihazlar için olduğundan Iphone’daki kullanıcı deneyimini bozabilir bahanesine inanıyoruz. Peki ya son zamanlarda sadece mobil Flash değil normal Flash içeriklerin de cep telefonunda kullanılabilir hale gelmesine rağmen buna destek verilmemesi. Üstelik IPad cihazında da Flash olmayacağı, bunun da nedeninin aşırı enerji tüketimi olduğunu söylemesi! Sadece bir miktar pazarlama  yalanı diyebiliriz bunun hepsine. Eğer sistem zaten piyasada bir ton olan Java ME ve Flash uygulamalarını ücretsiz kullanmak varken, kim neden Apple’dan uygulama satın alsın, ya da hatta uygulama geliştirsin hesabı…

Flash’ın mobil platformlarda başarı ile çalışması ile ilgili şöyle bir şey gördüm ki birkaç video da Flash’ın o kadar da korkulacak bir şey olmadığından bahsedilmiş. Denemelerden birinde Google Nexus One ile Youtube üzerinden 17 dakika video izleniyor ve batarya sadece %6 azalmış oluyor. Bu da Youtube üzerinden 3 saat kadar video izlenebileceğine işaret. Şurada da bir oyun sitesinden bir Flash oyun oynanıyordu ve içerik de gayet akıcı idi. Yani Flash’ı çok abartılmadıkça mobil yaşam için de uygun bir ortam olarak kabul edebiliyoruz.

Mobil sistemler de hani üzerinde hiçbir şey yapılamayacak kadar dandik sistemler değiller. Hani 5110 devri kapanalı çok oldu. Çoğunda kullanılan işlemciler ARM 9 tabanlı ve ek yardımcı işlemciler ile geliyor. Yani bir işlemci içinde birden fazla işlemci barındırıyor. Bir işlemci içinde WMMX (Intel’in MMX teknolojisinin mini sürümü), OpenGL ES (OpenGL grafik kütüphanesinin mobil sürümü) ve Java 3D hızlandırıcısı, MPEG4, H263, H264 gibi yaygın video içerikleri için video hızlandırıcı, donanımsal AAc, MP3 çözücü, TV çıkışı, GPS işlemcisi, modem ve iletişim işlemcileri gibi birçok öğe barınabiliyor. Sadece merkezi işlemciyi kullanıp tüm yükü buna vermektense yardımcı işlemcileri kullanarak ana işlemcinin yükü olabildiğince az tutularak performans arttırılmaya çalışılıyor. Zaten yardımcı işlemciler de işlerini ana işlemci kadar ve hatta daha iyi yapacak olmasa hiç kullanılmazlardı… Ayrıca bu yardımcı işlemciler güç tasarrufu için de kullanılabiliyor.

Program geliştiriciler de  bu yardımcı işlemcileri kullanarak da çok başarılı işler yapabiliyorlar. Tabi Flash geliştiricileri de bundan faydalanıyor. Animasyonların olabildiğinde kaygan, videoların olabildiğince kayıpsız oynatılabilmesi için her şeyi çok iyi optimize ederek kod yazıyorlar. Sonuçta da bilgisayarımda takılarak oynatabildiğim bir video cep telefonunda pürüzsüz oynayabiliyor.

Ortada böyle sanat eseri diyeceğim ürünler varken de Apple’ın hareketleri ayıp ama denecek cinsten. 🙂 O cihazlarındaki güçlü işlemciler ve harici grafik işlemcileri gayet güzel işler için kullanılabilir. Ama sen bunu istemezsin ki, yoksa millet girip bir siteden istediği oyunu oynayabilecekken neden AppStore’da kıvranıp bulduğu basit bir şeye para versin! Ha hala yok batarya diyorsan, demek ki senin cihazının batarya ile ilgili bir problemi var da bize mi söylemiyorsun vs…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz