Beynimizdeki kelimeler

____________________________________________________________________

Bilim ve teknoloji gelişiyor. Eskiden mümkün olmasına inanmayacağımız değil, mümkün olması olacağı aklımıza bile gelmeyen pek çok şey gerçek oluyor yavaş yavaş. Bilim kurgu gerçek oluyor hani. Bunlardan biri de beynimizle ilgili. Beynimizde kelimelerin saklandığı yerler ortaya çıkıyor yavaş yavaş.

Bir deney yapılıyor. Deneyde deneklere iki saat boyunca bir radyo programından öyküler dinletiliyor. Bu esnada da deneklerin beyinleri fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging – fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazı ile inceleniyor. Bilgisayar ve telefon ekranlarından bildiğimiz piksel ifadesinin 3D hali olan voxel (Türkçe’de henüz var mı bilmem ama varsa da voksel olur herhalde.) beyinde bir noktayı yatay, dikey ve derinlik olarak tanımlamak için kullanılıyor. Bu şekilde beyindeki belli bir koordinatı 3D olarak vermek mümkün oluyor. Deneklerin beyinlerinde duydukları radyo programındaki kelimelere göre çeşitli aktiviteler oluyor ve fMRI cihazı da bu aktivitelerin gerçekleştiği vokselleri belirlemek için kullanılıyor. Bakılıyor ki farklı kişilerde kelimelerle ilgili aktiviteler beynin aynı noktalarında ortaya çıkıyor. Yani aynı kelimeler farklı kişilerde beynin aynı noktalarında etkileşime sebep olabiliyor. Bu kelimelerin beyindeki noktalarına göre bunları kümeleyip genel kategorilere ayırmak da mümkün olmuş; beynin hangi kısmı hangi alanlarla ilgileniyor gibi. Hani bu noktalar direk olarak kelimenin saklandığı yer değil belki ama kelimeyi işleyen, duyulduğunda harekete geçen alanlar.

Beyindeki bir voksel ve yer alan kelimeler

Beyindeki bir voksel ve yer alan kelimeler

Daha da iyisi bu deneyi ve araştırmayı yapanlar bunun İnternet ortamında güzel ve etkileşimli (interaktif) bir beyin haritası olarak yayınlanmasını da sağlamış. 😀 Buradan her bir 3B vokseldeki saklı kelimeleri görebilir; daha pek çok şeyi inceleyebilirsiniz. Beyindeki bir noktaya tıklıyorsunuz, yan kısımda o kısımda yer alan kelimeleri görebiliyorsunuz. Beyni döndürmek ve yaklaşıp uzaklaşmak da mümkün tabii ki…

Kelimelere göre beyin haritası için tıklayın.

Araştırma ile ilgili yazı.

Bu tür tekniklerle ileride neler yapılabileceğini bir düşünsenize. Pek çok hastalığa çareler bulunacak belki bu şekilde.

1 Yorum

  • Yazan: Oğuz Alp Tan, 24 Mayıs 2016 @ 11:59 pm

    Çok iyi bir derleme olmuş, oturup düşünmek gerekiyor biraz. Kolay gelsin

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz