Bluetooth (Mavidiş) İsmi

____________________________________________________________________

Bluetooth günümüzde gerek telefondan telefona, gerekse bilgisayardan telefona veri aktarımı için kullandığımız çok popüler bir kablosuz bağlantı türüdür. Artık Bluetooth özelliği olmayan telefonlar en alt seviyeler hariç üretilmiyor veya üretilse de satın alınmıyorlar. Kısacası bu kablosuz bağlantı türü en yaygın kullanılanlarından biri ve artık onsuz olmaz denilenlerden. Peki bu kadar yaygın kullanılan bu bağlantı türüne neden bluetooth veya Türkçe mavidiş denildiğini biliyor musunuz?

Bir zamanlar 940 – 981 yılları arasında yaşamış Harald Blatand adında bir Danimarka kralı yaşarmış. Bu adam çay üzümünü çok severmiş ve çok yermiş. Tabi bu yüzden de dişleri mavi olmuş. Halkta bu adama Bluetooth (Mavidiş) demeye başlamış. O zamanlar Danimarka ve Norveç’in araları çeşitli nedenlerden dolayı bozukmuş. Bizim Harald’ın da iletişim gücü çok iyiymiş. İletişim gücüyle Danimarkalı ve Norveçli’leri konuşmak için biraraya getirerek yakınlaştırmış.

Anlayacağınız tüm bu Bluetooth olayı çay üzümü yemekten dişleri mavileşmiş birinin iki ülkeyi barıştırmaktaki başarısından geliyor. Adı bu şekilde bin yıl sonra bir teknolojiye verilecek bir insan günümüzde var mı bilmiyorum. İleride Bill Gates adında bir bağlantı türü çıkabilir mi? 😀

3 Yorum

  • Yazan: mikro-pc.com, 22 Mart 2008 @ 4:37 pm

    ben de bir ara bill gates cennetlik mi acaba diye düşünüyordum 🙂 Seninki de bill gates isimli bağlantı olmuş, olsun zamanla o da olur.
    Bende bu sözcüğü merak ediyordum, detaylı bir araştırma yapmak vardı aklımda ama neyse artık burda okumuş olduk saol

  • Yazan: FeRHaD, 22 Mart 2008 @ 4:56 pm

    Teşekkür ederim. Valla Bill amca Windows’u açık kaynak yapmadan olmaz o. 😀

  • Yazan: inthehll, 3 Haziran 2008 @ 11:25 am

    ya bişe sorabilir miyim…bilgisayardan telefonuma bluetooth ile şarkı göndermek istiyorum da nasıl yapıcam bilmiyorum..yardım eder misiniz?

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz