Broadcom VideoCore IV ile 1080p video, 20MP fotoğraflar

____________________________________________________________________

Günümüzde cep telefonları ile artık eskisi gibi 352 x 288 çözünürlükte fotoğraflar çekmek falan ilkellik gibi geliyor herkese. Çünkü piyasada artık böyle cep telefonları bile kalmadı, ancak ikinci ellerde bulabiliriz. 🙂 Günümüzde artık 2 MP en alt limit ve 3,15 de ortanca, 5 ise ortancanın üzeri ve 8 vs. üst seviyeler. Hatta 12 MP kameralı telefonlar da yaygın olmasa da var ve ileride yaygınlaşacaklar. Broadcom ise Broadcom VideoCore IV işlemcisi ile 20 MP telefonları mümkün kılmayı hedefliyor.

Broadcom® BCM2763 VideoCore® IV

Broadcom® BCM2763 VideoCore® IV

Broadcom BCM2763 VideoCore IV işlemcisi 20 MP fotoğraf ve Full HD video için hazırlanıyor. Aslında TI-OMAP DM5x işlemcilerin de 20 MP fotoğraf destekleyeceği söyleniyor ama onlarda Full HD video kayıt planı yoktu.

Broadcom BCM2763 VideoCore IV işlemcisi bir kamera sensörü ile çalışıyor ki 18 – 20 MP sensörler işlemcinin piyasaya çıkması hedeflenen 2011 yılına kadar üretilmeye başlanmış olacaklardır.

İşlemci çektiği videoyu Blue-Ray disklerde kullanılan H.264 biçiminde kaydedebiliyor. Salt fotoğraf çekiminden başka resim stabilizasyonu ve farklı iyileştirmelere sahip olacağı da söyleniyor.

Sadece kayıttan başka bu işlemci Full HD video oynatma özelliğine de sahip olacakmış. Bu videoyu sağladığı HDMI çıkışı ile farklı bir ekrana aktararak izlemek de olası. Bir de işlemci 128MB LPDDR2 RAM ile 3D performansı yüksek bir GPU olarak da kullanılabilecekmiş. Dahili olarak da ISP (Image Signal Processing) bulunuyor. USB ve HDMI çıkışlarını da utunmamalı. Bu özelliklerle hem video ve fotoğraf kayıt, hem oynatma ve hem de 3D oyun ve arayüzler için uygun bir işlemci.

Güç tüketimi olarak da 40 nanometre teknolojisi ile üretileceğinden Broadcom’un iddiası 4 – 6 saat video kaydı ve 8 – 10 saat oynatma. HDMI üzerinden olması durumunda da 16 saate çıkabilecekmiş bu değer. Tabi burada önemli olan firmanın bunu kaç mAh gücünde bataryalı cihazlar için söylediği. 1080p H.264 kayıt için 460 mW ve oynatma için de 160 mW, ayrıca 3D grafik hızlandırıcı olarak da 160 mW güç tüketiyormuş. Sanırım bir 2000 mAh civarı bir batarya düşünmüş olabilirler.

Bu özelliklerle geleceğin cep bilgisayarı ve akıllı telefon cihazları için iyi bir çoklu ortam altyapısı olacağa benziyor.

Kaynak.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz