Bu Siteye Erişim Kendi Kararıyla Engellenmiştir

____________________________________________________________________

Bu sitede yazılara değilde doğrudan ana sayfaya (www.f-blog.info) geldiyseniz farketmiş olmalısınız, sizi şöyle bir erişim engellenmiştir yazısı bekliyordu:

Bu siteye erişim kendi kararıyla engellenmiştir

Eğer fark etmediyseniz lütfen buraya tıklayarak bu deneyimi bir kez yaşayın, hiç değilse gelecekteki kapatmalara karşı bağışıklık kazanmış olursunuz, hala kazanmadı iseniz.

Bu akıllarına gelen her siteyi kapattıranlara karşı küçük bir tepki hareketi. Küçük dedim fakat inşallah büyük bir hale gelir. Bu deneye katılanlar sitelerinin ana sayfalarına bir bir kod ekleyerek, bu sayfalarında engelleme yazısının görünmesini sağlıyorlar. Tabi sadece bu kadar değil.

Bu deneyin sitesi bu. Burada deneye katılan sitelerin bağlantıları var. Şu an deneye 161 kişi katılıyor, tabi zamanla daha da artacaktır.

Bu deneye katılmak için yapmanız gereken anasayfanızın üst kısmına şu kodu eklemek:

<iframe scrolling=”no” width=”100%” height=”500%” marginwidth=”0″ marginheight=”0″ frameborder=”0″ vspace=”0″ hspace=”0″ src=”http://anafikir.com/sansur/iframe.php?site=SITE_URL&devam=DEVAM_SAYFANIZ_URL”></iframe>
<!– Merhaba : ) Belli ki sayfanin kaynagina bakip bunun gercek bir kapatma olup olmadigini anlamaya calisiyorsun. Evet bildin, gercek degil. Ama ya gercek olsaydi. Bir gun senin de basina gelmemesi icin harekete gecmenin zamani gelmedi mi? O zaman sen de blog’unu kapat, destek ol. Ustteki kodu kopyalaman yeterli–>

Kodda yer alan SITE_URL kısmına sitenizin adresini yazıyorsunuz, DEVAM_SAYFANIZ_URL ise anasayfanın içeriğine ulaşılabileceği bir adres olacak.

Bu kodu yerleştirdikten sonra ana sayfanız açıldığında ekranda “Bu siteye erişim kendi kararıyla engellenmiştir” yazısı görüntülenecek. Bu yazıya tıklarsanız sizi deney ile ilgili bilginin bulunduğu sayfaya götürecek. Ayrıca buradaki sistem sanırım otomatik olarak gelen ziyaretçinin site adresini sisteme kaydetmeye ve deneye katılan listesinde göstermeye ayarlanmış. Bu sayfanın sol üst köşesinde de sitenizin adresi ve ulaşmak için tıklayacağınız link bulunuyor. Bu ulaşmak için tıklayacağınız linki DEVAM_SAYFANIZ_URL kısmına yazıyorsunuz. Sistem tam nasıl çalışıyor bilmiyorum ama buraya SITE_URL kısmına yazdığınız adresin devamını yazıyorsunuz. Ör; SITE_URL = siteadresi.com, DEVAM_SAYFANIZ_URL = index.php, içeriğe ulaşılacak adres siteadresi.com/index.php olacak.

Bu kodu anasayfanıza ekleme konusunda deney sayfasında bilgiler var, bunları gözden geçirirseniz iyi olur. Ayrıca biraz hayal gücünüzü de kullanarak değişik engelleme sayfaları hazırlayabilirsiniz.

Bu deneye katılmak bu kadar basit, fakat faydaları çok olabilir. Özellikle eğer çok sayıda katılım olursa, yasakçı zihniyet bir kez de içerik sağlayıcıların onları engellemesiyle karşılaşmış olacak. Bu durumda belki olup olmayacak her siteye erişmi engellemenin nasıl birşey olduğun anlayacaklardır. Düşünsenize TTnet ADSL hizmeti satamıyor, çünkü kullanıcılar alsa da bir işlerine yaramıyor, girecek bir site yok.

Aslında bu etkinlik geniş çaplı yapılabilse oldukça etkili olacaktır ancak bu deney Ağustos ayının 20’sine kadar, bu kısa sürede çok fazla kullanıcının buna destek vereceğini sanmıyorum, ama işte elimizden ne gelirse kardır. Umarım oldukça iyi bir katılım sağlanır da deneyin ana sayfasında “Geleceğin İnternet’inin Önizlemesini Yapıyoruz!” yazısını okuyan herkes bunun nasıl birşey olduğunu anlar. Yeterince katılım sağlanamazsa bu birşeye yaramaz, öyle bir katılım olmalı ve büyük kitlelerce duyulmalı ki yasak kararlarını çıkaranlar bir dahaki sefere karar almadan önce ne yaptıklarının farkında olabilsinler.

Not: Şurada da projenin ortaya çıkışı ile ilgili birşeyler yazıyor.

3 Yorum

  • Yazan: Başmanyaq, 18 Ağustos 2008 @ 12:12 pm

    abi gördüm çok şaşırdım az kalsın küfür edecektim ttnet’e 😀 ama o yazıya tıklayınca anladım gerçeği..

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ağustos 2008 @ 4:46 pm

    😀 Böyle birşey yapmaya karar vermişler biz de destekleyelim dedik ama hala yeterince katılımcı yok, seni de davet ediyorum bu arada. 😀

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ağustos 2008 @ 11:43 pm

    Kampanyanın yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlaması, güzel. Kastım basında ilgili haberler çıkması, zira önemli olan basın vs. yoluyla bu site kapatma davalarını açanların bunu duyması. Ör; az önce Radikal’de bununla ilgili bir haber fark ettim, bakabilirsiniz. Haberler tek radikalle kısıtlı değil, diğer gazetelerin de ilgili haberleri var.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz