CAT5 kablo ile ADSL hat değerleri iyileştirme

____________________________________________________________________

Modeme gelen eski hattımın bir kısmını CAT5 kablo ile değiştirerek tüm kopma ve hız düşümlerinden kurtuldum. Fast Path modunda interleaving denen hata önleme ve düzeltme olayı sadece bir seviye yapıldığından bu modda hattınız iyi değil ve santrale uzaksanız yüksek hızlarda kopma çok olabilir. Bu durumda ya DSLAM sizi interleaved moddaki bağlantıyı sunup hızınızı düşürür, ya da bol kopmalı bir bağlantınız olur. Şimdilik benim sorunum çözüldü.

GİRİŞ: Evime internet ilk olarak dört yıl önce bağlandı. TTnet’in 1 Mbit 4 GB kotalı tarifesini kullanıyordum. Telefon şebekesi de yaklaşık 8 – 10 yıl önce dijital dedikleri şebekeye alınmış, yani kablolar falan değişmiş, yenilenmişti. Tabi modemin bulunduğu oda ile telefonlar arasında mesafe uzak olduğundan Splitter kullanmadan eski 56 k için olan kabloya bağlamıştım interneti. Kullandığım modemler 8 Mbit’e kadar ADSL1 yani, G.DMT destekliyorlardı. ADSL2 ya da ADSL2+ desteklemiyordu. 1 Mbps hızda sorun olmuyordu tabi, ne olsun o hızda. Geçen kış TTnet çevrimiçi işlemlerden denemek için hızımı 8 Mbit’e yükselttim. Bir ay sonra geri dönmeyi planlıyordum ama, tekrar 1 Mbit hıza düşürecektim ama 1 Mbit hızlı 4 GB kotalı pakete geçişi kapatmış TTnet, geçemedim. Hız olarak 5 Mbps gibi bir hız almaya başlamıştım, bazen 6 Mbit hızları görüyordum Speedtest.net sitesinde. Tabi sonra kopma vs. oluyor tekrar düşüyordu hız. Bir ara kopmalar gitti, hız da 4,5 – 5 Mbit arasıydı, pingler de uzundu. Bir süre öyle kullandıktan sonra interleaved ve fast path ayrımını öğrendim, siz de öğrendiniz. Bkz. Interleaved modu kaynaklı DSLAM kaynaklı uzun ping süresi sorunları. Bahsettiğim yazıdaki çözüm gibi Twitter’dan TTnet’e ulaşarak düzelttiriyordum bunu, bağlantı fast path yapılıyor, ping düşüyor, hız ve kopmalar artıyordu. Bir aya yakın bir süre sonra da tekrar interleaved moda düşüyordu.

Mart başından beri yani üç aya yakındır 8 Mbit hız ve 12 GB kota ile Biri ADSL, yani şimdiki adıyla Vodafone.Net kullanıyorum. Bunda TTnet’in DSLAM’da cihazı ile benim modemim arasına 192.168.20.1 diye bir IP adresi ekleniyor Tracert işleminde.

Vodafone.net ile devamlı fast path modunda kullanıyorum hattı, interleaved moda geçmiyor otomatik. Hız da 6 mbit civarı oluyordu. Fast path modunda yüksek hızdan dolayı indirme vs. yaparken kopma sık sık oluyordu, aklına geldikçe kopuyordu. Modemin arada çalışmama huyundan dolayı da ben de TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router aldım. ADSL2+ desteklediğinden modem kopmalar çok daha az oluyordu. Ama hala nadir de olsa oluyordu.

Birkaç gün önce de bir şey olmuştu, telefon çalışmıyor ve ADSL de G.DMT modunda senkronize olup çok sık kopuyordu. Bazen ADSL2+ ile senkronize olsa da modemde maks. ulaşılabilir hız 5250 kbit yazıyor ama senkronizasyon 6016 Kbit ile fast path yapılmış oluyordu, dolayısıyla ulaşılabilir hızdan yüksek hızda senkronizasyon olduğundan çok kopma oluyordu. Sorunu Turk Telekom’a bildirdim. Sabah da Turk Telekom görevlileri geldi hattaki sorunu hallettik.

Turk Telekom’un ilçedeki iki görevlisi çok garip adamlar. Biri direkten gelen kablo ile evin içine giden kabloyu ayırtedemiyor. Zaten kablolarla işleri ben yapıyorum, o anlamıyor, sadece sök tak vs. diyebiliyor. 😀 Getirdiği telefonla evin üstünden gelen hattı kontrol ettik, çevir sesi yoktu. Diğer eleman da direğe gelen hattı kontrol etti sonra, sorun orada da değildi. Biz santralden bakıp haber vericez dediler gittiler. Bu iki adam Turk Telekom gibi bir şirkette nasıl işe girmiş anlamıyorum. Hiç mi bakmazlar adamlar işten anlıyor mu, bozup gidiyor mu, salak mı değil mi. Daha önceden markette de sorun yaşamıştım ki, işi daha çok bozmadan düzeltemeyen adamlar. Bir akşama kadar kaç kez kablo bağlayıp söküyoz ama yapıyor diyor bir tanesi. Yahu kafanı kullanmazsan günlerce söküp takarsın. 😀

Neyse hattı santralden düzeltmişler ve telefon çalışır hale gelmiş, internet de düzelmişti. Ben de birkaç gün önce Tekirdağ, Tekira’daki Gold Elektronik’ten  5 TL fiyatla 5 metre CAT5 RJ45 kablo almıştım bahsettiğim kesintilerden dolayı. Hazır hattı bozmuşken telekomcular yüzünden, düzgün toparlayayım dedim. Bu arada aldığım kablolar tüm marketlere girişte güvenlik cihazının ötmesine sebep oluyor ve güvenlik görevlilerine kabloyu Gold Elektronik’ten aldığımı, etiket vs. her şeyini çıkarsak da öttüğünü söylemek gerekiyor.

Eski internet kablosu ile CAT5 kablo yanyana.

Eski internet kablosu ile CAT5 kablo yanyana.

İHTİYAÇ: Fast path modunda çalışacak, yani yüksek pingi olmayacak, sık sık kopmayacak bir ADSL bağlantısı.

İŞLEM: CAT5 kablonun uçlarındaki ethernet bağlantı parçalarını 10 cm kablo bırakarak kestim. Sonra CAT5 kablosunun uçlarındak dış izolasyonu biraz soyup içindeki kabloları çıkardım. Kablolar çok inceydi, bu ince kabloların yarar değil de zarar getirmesinden korktum. 🙂

Bakır kablodaki oksitlenme.

Bakır kablodaki oksitlenme.

Mavi ve beyaz kabloları eve gelen telefon hattına bağlamaya kara verdim, koyu yeşil ve kahverengi de Splitter cihazından çıkıp dışarı gidecek, oradan eviçi telefon kablolarına bağlanacaktı. Kabloların uçlarını soyup gerekli şekilde bağlantılarını yaptım.  Bağlantıları yaparken telekomun çatıdaki kablosunun bakırı resmen siyah bir izolasyonla kaplanmıştı. 😀 Bunu telin üzerini kazıyarak sıyırmam gerekli, çünkü oksitlenmeden dolayı oluşan bu tabaka neredeyse yalıtkan özelliklere sahip. Bunu kazıyıp CAT5 kablonun uçları ile eşleştirdim kabloları. Eve gelen hattı CAT5 kablosunun mavi ve beyaz kablolarına, CAT5 içindeki koyu yeşil ve kahverengi kabloları da telefon kablosuna taktım. Sonunda dört sene sonra Splitter kullanmak bir işe yarayacaktı. 😀

İşlem özeti.

İşlem özeti.

 

SONUÇ: İşlemi uygulamadan önce işe yarar bir şey umuyordum ama pek bir şey de beklemiyordum. Bu işlem öncesi modemde aldığım hız nadiren 8192 / 800 kbps oluyordu, genelde 7,5 Mbps gibi hızlarda senkronize oluyordu. İşlemden sonra ise beklemediğim bir şey oldu. Modem değerlerinde maks. alabileceğim indirme hızı 13500 gibi bir rakamdı, yükleme de 1035 civarı. Hat değerlerimde yaklaşık 5 Mbit kadar bir iyileşme olmuştu. Tabi paketim 8 Mbit olduğu için 8192/800 hız alıyorum.

Hattin yeni durumu.

Hattın yeni durumu. Eskiden zayıflama 38 db ve maks. hız 7.5 Mbps civarı idi.

 

Maks. alınabilecek hızda 5 Mbit fark beklemediğim bir sonuçtu. Daha ince, üstelik daha fazla bozmasından korktuğum CAT5 kablo hat zayıflamasını 38 değerinden 32 değerine kadar düşürmüş, ve alınabilir maks. hız 13500 olmuştu. Sonra telefonların hattını da Splitter cihaza takıp denedim, ortalama bir 500 kbit kayıp oldu. Ama telefonla görüşürken direk kopmuyor şu an internet. 🙂 Genelde 12500 ile 13000 civarı ve en fazla 13596 gibi oluyor maks. hız.

Hız testi.

Hız testi.

Aşağıdaki traceroute işlemine bakarsak da DSLAM ile aramda bakır hattan kaynaklı 6 ms süre gecikme var, 5 ms oluyor bazen bu. İstanbul’da barınan bazı sitelere 8 ms sürede ulaşabiliyorum, ping olarak yani.

Örnek tracert.

HAYAL KIRIKLIĞI: Tam artık kopmayacak bir bağlantım oldu diye seviniyordum ki, Youtube’ta takılırken birden video geç gelmeye başladı. Modem değerlerini kontrol ettim, acayip bir CRC hatası vardı, modem sayfasının her yenilenmesinde 500 kadar artmış oluyordu. Sonuçta bağlantı yine koptu. Tekrar bağlandıktan bir süre sonra tekrar kopmuştu. 🙁 Bağlantı kopmasın diye CAT5 kablo ile eski kabloyu değiştirmiş, CAT5 kablonun iki telini de telefonlar için kullanarak Splitter bile takmıştım araya. Hat değerleri de 5 Mbit yükselmişti, bu yükselme olmasa anlardım ama, yükselmeye rağmen kopma oluyor yine arada. Aniden CRC hatası sayısı artmaya başlıyor, 20 – 30 bin hata oluyor birkaç dakika içinde ve hat düşüyor. Sonra tekrar senkronize olup bağlanıyor. Ha kopmalar eskisine göre çok ama çok daha az ama, arada ille oluyor bir kopma. Eskiden bazen saatte beş kez kopardı, şimdi günde bir ya da arka arkaya birkaç gün kopmadığı da oluyor.

PLAN: Ev hattını toparlamama rağmen kopmanın devam etmesi kötü oldu. Gerçi iki kez yaşadım kopmayı, belki daha fazla yaşamam da, belli olmaz. Şimdi yapacak şey, modemin varsa interleaving ayarını bulup seviyesini deneme yanılma ile arttırıp hem düşük ping hem de stabil bir bağlantı elde etmeye çalışmak. Ya da bendeki hatta artık sorun yok varsayarsak kopma Turk Telekom’un hattından kaynaklanıyor. Ya da Turk Telekom yetkililerinden hatlarını kontrol etmelerini istemek ama bir sonuç çıkmayacaktır. Ya da eve gelen kabloyu ortasından koparıp, kışın ucundan kopunca tamirlediğim kabloyu yenisi ile değiştirtebilirim. 😀 Denemeye değer. 😀

Neyse, şimdi biraz bekleyeceğim, modem ayarlarından interleaving başarabilirsem iyi olur. Kopmaların sıklığını bulmalı önce. Çok da acelem yok ama, eskisine göre çok az kopuyor, böyle bile iyi.

KESİN SONUÇ (23.06.2012): Direkten eve gelen kabloyu koparmama gerek kalmadı. Direk tarafından kablo kendi koptu. Havada asılı devamlı rüzgarda gerilen yaklaşık on senelik kablo direkteki ek yerinden koparak emekliye ayrıldı. Turk Telekom 121’den arıza ihbarı yaptım. Bir gün sonra gelen yetkililer bu sefer eski kablo gibi iki telli kablo değil, dört telli kalın kablo verdi. Kablonun içindeki mavi ve beyaz telleri kullandık, kırmızı ve siyah da yedeğe ayrıldı. Kabloda bir de sanırım çelikten taşıma teli var.  Kablo dışı kalın bir plastik, bir tarafında taşıma teli, diğer tarafında da dört taşıma teli var. Teli eskisine göre bir ek yeri daha az kullanarak bağladım. Şu anda son durum bu:

Downstream ————-Upstream
SNR Marjı : 17.9 ……………………….17.8 db
Hat Zayıflaması : 34.9 ………………..19.3 db
Data Oranı : 8192 ……………………..799 kbps
Max Oranı : 14260  ……………………1051 kbps

Yaklaşık 13,900 gibi hızlarda sabitleniyor, akşam üzeri yoğunluk saatlerinde biraz daha azalma olur. Kabloyu direk Splitter’a getirseydim belki 15 Mbit’e yaklaşabilirdi diyorum,iki ek yeri daha az kullanılmış olurdu. 8 Mbit’e kadar tarife kullandığım için bu bağlantı bana fazlasıyla yeterli tabi, artık başka bir şey yapmaya niyetim yok bununla. Paralel telefon hattı sorun oldu bir kere, ama zaten paralel kullanmamak gerek bunu. İşin geri kalanı Turk Telekom’a kaldı. O da yakınlara bir yerlere bir saha dolabı kurmalı ama, pek yakında olacağını sanmıyorum. Bu değerlerle ihtiyacım yok 8 Mbit için zaten de, daha yüksek hız vermiyorlar sanırım şuan ilçede.

Aşağıdaki kablo ile Turk Telekom’un altından kablosu diye forumlarda dalga geçeceğiz muhtemelen. 😀

Turk Telekom'un taktığı yeni altın kablo

Turk Telekom’un taktığı yeni altın kablo. 😀

Bir de forumlardan okuduğum kadarıyla bazen geceleri olan kesinti IP adreslerini değiştirmek için Turk Telekom santrali tarafından yapılıyormuş. Hat ile de alakası yok belki.

 

16 Yorum

  • Yazan: FeRHaD, 28 Mayıs 2012 @ 4:56 pm

    Gelişme:
    Modemde interleaving ile ilgili bir ayar bulamadım. Bazı ayarlar var ama, onların da ne olup olmadığını çözmedim henüz.

  • Yazan: Hakan, 1 Haziran 2012 @ 7:08 am

    Merhaba, yapmış olduğunuz çalışmayı ve anlatımınızı zevkle okudum. Yaptığınız işlemin faydası kesin, çünkü ankastre denilen bina içi tesisatı güvenli hale getirmişsiniz. Ondan bir daha başınız ağrımaz. Ancak yazık ki sorun ankastre ile bitmiyor. Santral içi ve santralden ankastrenize kadar gelen hatlarda meydana gelebilen sorunlar asıl sizin sıkıntınıza yol açıyor. Buna da kullanıcılar olarak (sıkı bir torpiliniz yok ise) gücümüz yetmiyor.
    “Abi sizin sitede zaten 8 Mbps bağlanabilen yok ki zaten, çok uzaksın santrale abi..” İş bitti, sorun çözüldü. Geçmiş olsun. 🙂 Not: Bahse konu yer İstanbul’un göbeği..
    Saygılar,

  • Yazan: FeRHaD, 1 Haziran 2012 @ 8:20 am

    Orası öyle tabi de, sorunların tamamen Turk Telekom’un hattından kaynaklandığına emin olana kadar bizim de kusurumuz var sayılır. Mesela şu an da arasıra kesilmeler oluyor ama bunu sadece modem arayüzüne bakarsam değişen IP adresimden anlıyorum. Mesela 95.xxx ile başlayan IP almışsam, bir bakmışım 183.xxx olmuş, ya da tersi. Hani öncesi gibi hat düşsün dakikalarca bekleyeyim bağlanayım diye, yok.

    Turk Telekom’un durumu ortada 2.9 bilmemne kâr açıklayacağına yatırım yapmak zor geliyor adamlara, ticari şirket bu kadar oluyor herhalde.

    Sitelerde iş yine bir seviye umutlu, birkaç ay ya da sene sonra Turk Telekom’un gelip siteye bir DSLAM ya da fiber cihazı takması muhtemel, bundan sonra iyi bir bağlantı olacağı garanti gibi. Ama sitede oturmuyorsan, müstakil evde ve DSLAM da 5 KM uzakta kalıyorsa sana, çekeceğin çilenin haddi hesabı yok.

    Japonya’da olan sistemde müstakil evlere bile fiber gidiyor, gökyüzü kablolarla dolu ama fiber var. 🙂 Bizde görüntü kirliliği yapıyor diye kabul edilmez böyle bir şey. Yeraltına fiber çekmek de pahalı iş, daha çok çekeceğimiz var.

  • Yazan: irfan, 10 Haziran 2012 @ 4:09 pm

    arkadasım senin yasadıgın sorunları bende yasadım önceden hızım bir mgpt bile gelmiyordu ve baglantıda cok kpma oluyordu ttnete defalarca arıza kaydı bıraktım bikac geldiler ama sorun hallolmadı daha sonra limitsiz tarifeye gecip modemimi degistirdim tp-link taktım daha sonra ısrarlı aramalarıma dayanamayarak adamlar yine geldi ankestreden kabloları degistirdiler modemden hatta giden kablom cok inceymiş bana birde onu degistir dediler cat-5 bilmiyordum normal bir ince kablo aldım bagladım hızım 7 mgpt kadar yükseldi şimdi düsüncem o aldıgım ince kabloyu cat-5 yada 6 ile degistirmek bakalım 8 mgbt cıkabilecekmiyim bir denicem belki faydası olur sende olmus bakalım belki bizdede olur eger gelişme olursa yine yazarım haa bu arada ben sadece özet yazdım detaylara insem belki senin gibi roman yapabilirdim hadi selametle 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 11 Haziran 2012 @ 2:07 am

    İrfan, resimden görebileceğin üzere CAT5 kablonun içindeki teller de gayet ince teller. Hatta dışını soyup bağlaması falan biraz sıkıntılı, incecik telleri dıştan aldıkları hafif bir bıçak darbesi ile kopup kılıfı çıkarırken kopabiliyorlar.
    Komşularının bağlantılarını kontrol et, onlarda da hız ve modemlerindeki hat değerleri benzer ise CAT5’in pek faydası olmayabilir, bölgesel bir sorun vardır. Ki sorun mutlaka vardır. 🙂 Hani daha da yukarıya çıkmayabilir hızın. Gereksiz para harcama diye diyorum tabi, denersen başarılı da olabilir, o zaman keyfin ne ala…

  • Yazan: irfan, 11 Haziran 2012 @ 11:41 pm

    ferhad kardeş msj yazdıgım gün cat5 kablo aldım normalde her bir telin icinde coklu telli olanı var ben özellikle icerisinde tek tekli olanı aldım telekomdan arkadaslar bana coklu telli alma hızı keser tek telli olanlar daha iyi demişti ordan esinlenerek bende tek telli olandan aldım neticede bagladım ve hız testi yaptım malesef bir fark göremedim anladımki aradaki tek fark cat5 kablonun diger ince kabloya nazaran daha dayanıklı olmasıymış anlıcam 8 mgpt hıza ulasamadım:) telekoma gittim 16 mgbt hızlı olan tarifeye gecmek icin ama malesef hat degerlerim o hızı kurtarmıyormus bana dedikleri 1 sene kadar bekle fiber kablu sizin mühite cekiliyor ozaman 16 mgbt tarifeye gecmene gerek kalmaz dedi suan bekliyoruz bakim fiber bizim mah nezaman gelicek ama gelirse artık hız derdiyle ugrasmaktan kurtuluruz inş. suan hızım 7 mgpte yaklasıyor indirme işleminde bir sorun yasamıyorum birde bir indirme programı buldumki hic sorma 10 kat daha hızlı indiriyor bilmiyorum belki sende vardır yada yoktur ama ben linkini sana yinede yollayım belki faydana olur http://www.tamindir.com/internet-download-manager/ selametle kal.

  • Yazan: FeRHaD, 12 Haziran 2012 @ 3:07 am

    Bölgesel bir sorun vardır, CAT5 kablonun faydası olabilir demiştim. 🙂 Neyse, en azından elinde en iyi bağlantı olanadığının olduğundan eminiz artık, suç Turk Telekom’un.
    8 Mbit’e kadar olan paketi kullanıyor olmalısın, bu pakette alabileceğin en yüksek hız 7 mbit ya da 7,2 Mbit gibi bir değerdir. 7 Mbit’e yakın bir hız alıyorsan bu durumda bağlantın çok da fena diyemeyiz. Ama kopma vs. sorunlar oluyorsa orası başka.
    Neyse, size en azından fiber geleceğini söylemişler, bizde o umut da yok. 😀

  • Yazan: nuri, 31 Ağustos 2012 @ 11:04 pm

    Ben neredeyse 1 yıldır bu sorunu yaşıyorum modem kablo splitter ne varsa değiştirdim ama bir türlü adamlara derdimi anlatamadım. bu kadar inatçi ve laftan anlamaz nasıl olunur bilmiyorum. bir de parayı almaya geldi mi böyle olmuyor ama son kuruşuna kadar o bizim hakkımız diyerek almasını biliyorlar!

  • Yazan: FeRHaD, 2 Eylül 2012 @ 4:01 am

    Nuri bey, olay adamların derdinizi anlamaması değil; adamlar derdinizi anlasa da ellerinden gelen bir şey yok. Yönetim nasıl bir gelişme ve yatırım planı yaparsa ona göre ilerliyorlar. Bu planlarda olmayan yerler de üvey evlat muamelesi görüyor.
    Turk Telekom görevlilerinden birine soruyorum, yeni DSLAM falan kurmuyormusunuz, yok mu planı, ne zaman yükseliyor hızımız diye. Adam diyor ki, sen eskilerini kaldırmadıklarına şükret!..

  • Yazan: Ahmettt, 6 Mart 2013 @ 2:34 pm

    Bir çok konuda bilgilendirici bir yazı olmuş, çok teşekkür ederim.

  • Yazan: TeLaSe, 30 Ekim 2015 @ 7:34 pm

    Merhaba arkadaşım,ttnet 16mb internet kullanmıştım.aynı modemle
    1 ay öncesinde vodafone 16 internet aldım,ilk önceleri torrnetten 19 mb e kadar download yapıyordum ama gitgide ip düşme sorunu yaşadım.modem ip almayıp 2-3 saat vodafona bağlanamıyordu.
    sonra telefon falan türktelekomdan geldiler.gelen arkadaş hattımın bağlı olduğu santral bağlatımın kaldırmadığını ve 12mb a düşüreklerini söyledi.
    birşeyler yaptılar gittiler.
    şu an 8 mb ile bağlanıyorum.
    bu soun benden mi hattan mı modemden mi acaba?
    modem ZXV10 W300
    selamlar

  • Yazan: FeRHaD, 1 Kasım 2015 @ 4:05 pm

    Modem iyi bir hatta 24 Mbit’e kadar hız destekliyor. Ancak Türkiye’deki hatlar malum, ya hat mesafesi uzun, ya da kalitesi iyi değil. TT hattı iyi olsa da paslanmış, su girmiş ankastreler falan sıkıntı çıkarabiliyor.
    Yalnız görsele göre hat değerleriniz çok iyi, bu hızla 16 Mbit alabiliyor olmanız lazım. Tabi bu değerler hızla ilişkili olduğu için 16 Mbit bağlantı aldığınızda bu değerler de düşecektir. Yine de paketiniz 16 Mbit bir paket ise 8 Mbit’e sabitlenmiş olması saçma. Görüşün bir müşteri hizmetleri ile en azından bir 12’ye sabitlesinler. Aşağı yönde SNR 10 altına inmez ve kopma olmazsa biraz daha da yükseltilebilir hız.
    Hani çoğu hat ile 16 Mbit hız alınmıyor zaten ama 12 – 14 arası bir hıza sabitleniyor genelde. Eğer tarifeniz de 16 Mbit’e kadar ise en azından bir 12’ye sabitlettirin, bu değerlere göre sıkıntı olmamalı.

  • Yazan: nihat, 16 Kasım 2015 @ 2:41 pm

    Yukarı yönde maksimum hızı (kbit/s) 1091
    Aşağı yönde maksimum hızı (kbit/s) 8184
    Yukarı yönde hat hızı (kbit/s) 799
    Aşağı yönde hat hızı (kbit/s) 7439
    Hat standardı ADSL2+
    Kanal türü
    Hızlı
    Ana sisteme doğru veri akışı SNR (dB) 15
    Alt sisteme doğru veri akışı SNR (dB) 6.1
    Yukarı yönde hat zayıflaması (dB) 23.3
    Aşağı yönde hat zayıflaması (dB) 37.4
    Yukarı yönde çıkış gücü (dBmV) 12.2
    Aşağı yönde çıkış gücü (dBmV) 19.6
    Yukarı yönde CRC 1
    Aşağı CRC 50851
    Yukarı yönde FEC 0
    Aşağı FEC 41666

    bu değerlere göre kaç mb almam gerekir söylermisiniz.süperonline 8 mb kadar aldım,5 den yukarı cıkınca kopma oluyor.ne kadar aradım bilemiyorum bıktım bıraktım aramaktan artık.5 de dursa iyide test yapıyorum ilk başta 5 civarı vuruyor sonra aşağı düşüyor 1 ile 2,5 arasında duruyor.şimdiden teşekkürler.

  • Yazan: FeRHaD, 18 Kasım 2015 @ 9:02 pm

    SNR değeriniz düşük. Aşağı yönde SNR’nin 10’dan yüksek olması gerekir. Altına indiğinde her zaman sıkıntı olmaz ama sorun olasılığı artar. 7 ve altında ise kopmalar başlayabilir. Sizin değeriniz 6 ve modeminizin gösterdiği maks. değeri alabilseniz de çok sık kopma olacağı için daha düşük bir hızla bağlanıyor hattınız.
    Yani hattınız pek iyi değil. Ya santrale uzaksınız, ya da ev dışı ya da ev içi kablolarda ciddi sorunlar var.
    Hat ilk başa 5 Mbit alıyor ama sonra hatta oluşan hatalardan dolayı yeniden transferler gerçekleştiği için aldığınız işe yarar hız düşüyor.
    50 bin civarı CRC hatası da bunu gösteriyor.
    Santrale uzak bir yerde yaşıyorsanız Turk Telekom’un yeni santral kurması gerekli ki, muhtemelen durum budur. Eğer santrale çok uzak değilseniz de kablolarda vs. sıkıntı vardır. Komşularınıza sorun, eğer iyi hızlar alabiliyorlarsa bir ev içi hattınızı kontrol edin. Sıkıntı yoksa da Turk Telekom tarafında sıkıntınız olabilir, SOL’den bu yönde arıza kaydı bırakmalarını isteyin.

  • Yazan: İrfan, 17 Mayıs 2016 @ 6:37 pm

    Benim de sürekli kopuyor 15 yaşında bir çocuğun elinden ne gelebilir ki babama söylüyorum umrunda bile olmuyor bu işlem toplam kaç Tl masraf tutturdu size ?

  • Yazan: FeRHaD, 17 Mayıs 2016 @ 6:42 pm

    Kablo mesafesi çok uzun değildi, ondan 5 – 10TL arası bir fiyatı vardı kablonun. Biraz deneme yapıp elini alıştırınca bir zorluğu yok aslında. Karşılıklı iki telin dış kılıfını biraz soy ve kablolara bağla. Çok zor bir işlem değil hani.
    Kablo masrafları da mesafeye göre değişiyor ama çok uzun değilse pek masraflı olmaz.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz