Çatlak T-shirt Oylama 2009

____________________________________________________________________

Çatlak T-shirt her yıl Tiffany’nin düzenlediği bir yarışma. Yarışmada kullanıcı sisteme bir t-shirt tasarımını yüklüyor ve bu tasarım önce jüri ve sonra da Çatlak T-shirt sitesi üzerinden oylamaya koyularak tasarımcısına ödüller kazandırıyor.

Genelde tasarımlar genç işi olduğundan pek eğlenceli ve esprili şeyler görmek mümkün. Bu yılki tasarımlar da oldukça eğlenceli.

Çatlak T-shirt bu yılki 30 aday

Çatlak T-shirt bu yılki adaylardan bazıları

Tabi burada şu an amaç yukarıda görünen tasarımları oylayarak birinci, ikinci ve üçüncüyü seçmek. Bunlar önce jüri tarafından değerlendirilip buraya kadar getirilmiş 30 adayın eserleri. Bunlardan üçüne oy verip dereceye girmelerini sağlayacaksınız. Oylama sayfasına giderek oy kullanabilirsiniz. Ayrıca sanırım oylayanlardan bazılarına da kazananların açıklanacağı Çatlak Parti’ye davetiye olacak.

Şu an ben hangisine oy vereceğimi karar vermedim, çünkü mükemmel eserler var, hepsine de oy verme seçeneğim yok. 🙂

Aslında bu yıl ben de buna katılmak istiyordum ancak son ana kadar birşeyler çizmeyince ancak son gün sistemin kendi tasarım aracında bir t-shirt parçalayıp “Hamdolsun” yazabildim. 🙂

Geçen yıl da bu yarışmada oy kullanmış ve Demet Akalın konserine gitmeye davetiye kazanmıştım. Tabi Eskişehir’de parayı Ankara’ya gidip gezmeye ve şu an kapalı olan bir hotele (Kafkas Toros gibi birşeydi, gecelik 12.5 TL) harcayınca da konsere beleş davetiye olsa bile parasızlıktan gidemedim. Aslında telefon ile başka birini göndermek varmış ama bilmiyordum, o sebeple benim davetiye güme gitti. 🙂 Sanırım bu yıl çıksa da yine güme gidecek. 🙂

Hadi oylayalım bakalım.

13 Yorum

  • Yazan: ERCAN, 19 Mayıs 2009 @ 9:37 am

    bence tavuk döner mükemmel olmuş bale yapan bir tavuk kimin aklına gelirdiki

  • Yazan: Namık, 20 Mayıs 2009 @ 5:43 am

    Arkadaşlar,

    Bu yarışmada yer alan “Buradasın” isimli t-shirt

    bu linkten ulaşabileceğiniz yabancı sitede zaten uzunca süredir yer almakta ve orada da belirtildiği üzere

    adlı sitede de satışı yapılmaktadır. Onlarca kez mail atıp durumu bildirdiğim tiffany yetkilileri ise konuyla ilgili bir adım atmamakta direnmektedir.

    Ayrıca yarışmada yer alan “Ben bilmem, beyin bliri” isimli t-shirt de bir Yiğit Özgür karikatürü olup seneler önce yayınlanmıştır.

    “Babaya pankart” adlı çalışma ise her komik resim yayınlayan sitenin 3’ünde yer alan, bilibdik bir çalışmadır.

    “Rakunroll” isimli çalışma ise adını var olan bir siteden almış ve orada olduğu gibi rocker rakun görseli kullanmıştır.

    Finale kalan çalışmaları açıkladıktan sonra oylama başlamış olmasına rağmen yine oradan buradan alıntı olan 2 t-shirt’ü değiştiren yetkililer, bu konularda sessiz kalmaktadır.

    Geçen sene de olduğu gibi bu işi yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar. Sözleşmeye daha önce yayınlanmamış özgün fikirler aradıklarını yazan tiffany çatlak t-shirt yarışması ekibi, çalıntı fikirlere sitelerinde finalist olarak yer verirken nasıl bir “ucuz reklam” ilkesiyle yola çıkıp “saldım çayıra…” türküsü söylemektedir anlayamıyorum.

    Her şey internette daha fazla yer alma pahasınaysa, nerede kaldı prestij? Profesyonellik? Emeğe saygı? Yaratıcı düşünceyi desteklemek?..

    Bu böyle gitmemeli…

  • Yazan: FeRHaD, 20 Mayıs 2009 @ 10:35 am

    Eğer gerçekten dediğin gibi ise durum ciddi demektir, haksızlıklar yapılıyor olabilir.
    Aslında burada slogandan çok çizime önem veriyorlar sanırım, bundan olabilir. Böyle olunca da aynı slogan olsa da çizim özgün mü ona çalıyorlardır.
    Bahsettiğin linkleri de versen iyi olur, görünmese bile ben onaylar görüntülerim.

  • Yazan: mustafa, 21 Mayıs 2009 @ 12:03 am

    Namık ben de ben bilmem beyin bilirin Yiğit Özgür esprisi olduğunu ayrıca savaşma söğüş esprisinin de seyyar bi söğüşçünün kartında bile bulunan bi slogan olduğunu yetkililere bildirdim,ama hala bi değişme yok. İki espri hakkında da 2004 yılında ekşi sözlükte başlık açılmış.Yazık…

  • Yazan: Namık, 21 Mayıs 2009 @ 12:31 am

    Arkadaşlar buyurun size link:
    http://retro-t-shirts.com/category/t-shirt-sites/

    eğer link çıkmıyorsa google görsel’e retro t-shirt you are here yazarsanız ikinci ya da üçüncü sayfada “buradasın” isimli t-shirt’ün birebir kopyalandığını (yazısını tercüme etmek suretiyle) görebilirsiniz.

  • Yazan: FeRHaD, 21 Mayıs 2009 @ 2:40 am

    Namık buradasın isimli t-shirt değiştirilmiş sanırım. 🙂 Tüh yukarıdaki görüntü için son sütunu almamıştım, keşke alsaymışım kanıtı da olurdu. Resim değişmiş ama isim değişmemiş. 🙂

    Ben bilmem beyin bilir sloganı da yeni değil, kanıtı. 🙂

    Bu şekilde bazı sloganlar başka yerlerden alınmış.
    Sanırım sloganın değil çizimin orijinalliğine önem veriyorlar, böyle olunca da sloganlara birşey demiyorlar. Buradasın isimli olan bu şekilde değişmiş bakın. Zaten önceki yılların birincilerinin esprileri de hep tanıdıktı, boyutu değil işlevi önemli vs. Bu ne kadar doğru tartışılır ama kararı bu şekilde almışlar, en azından çizimi çalıntı olanları bari değiştirmeliler.

  • Yazan: Mustafa, 25 Mayıs 2009 @ 12:48 pm

    Arkadaşlar bu arada ”Anahtar” isiöli çalışma benim,”onurlu koyun” isimli çalışmada kardeşimin. Tamamen özgün çalışmalardır beğendiyseniz oylarınızı bekleriz =)

  • Yazan: ercihan, 26 Mayıs 2009 @ 7:58 am

    sevgili arkadaşlar “tavuk döner” ve “relax” arkadaşlarımın oylarınızı ve desteğinizi bekliyoruz…

  • Yazan: doğan, 1 Temmuz 2009 @ 2:01 am

    arkadaşlar merhaba. “beyin bilir” adlı çalışmayı yapan kişi olarak yazdıklarınızı okuyunca bir kaç şey söylemek istedim. aslında pek üzerinde özen göstermediğim bir çalışmaydı, başka fikirlere daha çok zaman ayırmıştım. dolayısıyla sizin de üzerinde durduğunuz gibi özgünlük konusu dikkatsizliğim yüzünden ikinci planda kaldı. en azından google’da bir arama yapıp kontrol edebilirdim ve eğer daha önce yapılan bir espri olduğunu bilseydim gerçekten yollamazdım. ama o an için düşünemedim aramayı. buraya yazma sebebim ise şudur. FeRHaD adlı kullanıcının yolladığı linkte de söylendiği gibi bu çalışma “ilk akla gelen” esprilerden biri olabilir fakat kesinlikle “çalıntı” veya “alıntı” değildir. sadece bir pişti olma durumu söz konusudur.çizim olarak daha önce yapılmış bir benzeri gösterilirse kesinlikle kaldırılması için kendim başvururum. esprinin benzerlik konusu Yiğit Özgür olunca mizah dergilerini takip eden biri olarak 18 şubat 2009 haftası penguen ile uykusuz’un bile neredeyse bire bir aynı karikatürleri yayınladıklarını söylemek isterim. görebilcek misiniz bilmiyorum ama linkini de veriyorum:
    http://img200.imageshack.us/img200/7247/uykusuzpenguen.jpg
    söylemek istediğim kelime oyunları ve espriler yeni bulunmuş olmayabilir ama hemen çalıntı diye yargıya varmak da sanırım biraz haksızlık oluyor. saygılar..

  • Yazan: FeRHaD, 1 Temmuz 2009 @ 2:15 am

    Doğan, aslında burada eleştirdiğimiz Çatlak T-shirt ekibi. Çalışmaların orijinalliğini kontrol etmesi gereken onlar.
    Slogan olarak aynı sloganı düşünmen de normaldir, çok karışık mühendislik işi değil sonuçta.
    Ancak tıpatıp kopya çalışmalar varken Çatlak T-shirt ekibinin kendi kuralları ile zıt şekilde bunlara araştırmadan izin vermeleri tuhaftır. Hiç değilse Google’da sloganı bir arayıp ne çıkacağına bakmalılar.

  • Yazan: doğan, 3 Temmuz 2009 @ 3:36 am

    sanırım dördüncüsü düzenlenen bu yarışmada daha iyi ve özgün çalışmalar olması gerektiğine ben de katılıyorum. benim anladığım kadarıyla, basit kelime oyunlarından ve cinselliğe de hafif meyleden esprilerden hoşlanan bir hedef kitle belirlemişler ya da tecrübelerine dayanarak belki de tespit etmişler. önceki senelere baktığımda bunu gördüm ve ben de o çizgiye yakın şeyler yaptım ve sonuç malum. böyle bi durumda da etraf sözlük blog forum vs. ve bunların içinde de milyonlarca kayıtlı girdi kaynıyoken zaten özgün espri bulmak zorlaşır. onlar da bu nedenle esprinin orjinalliğinden çok tişört desenine yansıtılış biçimini göz önüne alıyolar galiba. bunun dışında bence daha önemli olan konulardan biri aslında çalışmaların içinde telif hakkı konusuna girenler olabilir(babaya pankart gibi). yolladıkları sözleşmede böyle bir durumda topu doğrudan yarışmacıya atıyorlar ki bu bence vahim bir durum. gönül isterdi ki threadless gibi profesyonel olsun ama.. zaten tepki aldıkları da ortada geçen seneye göre hem daha az çalışma katılmış hem de finale kalanlar arasında bariz farklar var.

  • Yazan: FeRHaD, 3 Temmuz 2009 @ 10:32 am

    Evet slogandan çok çizime önem veriyorlar, doğrusu da bu aslında ama düz kopyala yapıştır yapanlar da araya karışmış, o kötü. Yoksa özgün slogan beklemek de iyidir ama çok da gerekli değildir. Daha özgün birşey olsa onlar değerlendirecektir zaten ama belki de katılanlar arasında en daha iyileri yok.

  • Yazan: Musti, 3 Temmuz 2009 @ 10:58 am

    Ya zaten ortada kelime oyunu yada slogan varsa garanti daha önce kullanılmış yada bulunmuş oluyor büyük ihtimal.Bende geçen sene sırf kendim düşünüp bulduğum halde yarışmaya yolladıktan sonra benzerinin daha önce yapıldığını farkettim :S Ama şu var Kaia tsört yarışmasına katılıp derece alan bi çalışmayı bile ilk 30’a bırakmaları ilginç olan.Ben bile çizdikten sonra arıyorum benzeri var mı diye,onlar nası bakmıyor şaşıyorum…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz