Cep Ingilizce v1.3

____________________________________________________________________

Cep Ingilizce uygulamam kendi sitemden ve bilhassa İnternet’teki çeşitli indirme sitelerinden binlerce kez indirildi ve kullanılıyor. Önceki 1.2 sürümünü uzun zaman önce hazırlamıştım ve özellikle Türkçe İngilizce sözcük veri tabanı oldukça zayıftı. Bir süre önce yeni bir veri tabanı buldum ve bunu yeni sürümüne ekledim.

Aşağıdakiler bazı örnek ekran görüntüleri:

Cep Ingilizce v1.3 - get off Cep Ingilizce v1.3 - boş ekranCep Ingilizce v1.3 - kaymak

Cep Ingilizce v1.3’ün önceki sürümlere göre en önemli farkı, Türkçe İngilizce veri tabanının büyütülmüş olması.  Eski veri tabanında yaklaşık olarak 10350 kelime var iken bu sürümde 30 binden fazla kelime ve deyim var. Tabi veri tabanında Türkçe karakter içeren sözcükler olmadığından eski veri tabanının bir kısmını kullanmak zorunda kaldım ve bu veri tabanında fazla bir değişiklik yapmadım. Bu uygulamanın Türkçe > İngilizce aramalar konusundaki zayıflığı. Şu anki Türkçe > İngilizce veri tabanı boyutu 1.4 MB.

İngilizce > Türkçe veri tabanında çok önemli bir değişiklik yapmadım, sadece eş anlamlı kelimelerin bulunması konusunda olan bazı problemleri düzelttim. Bazı sözcüklerdeki sonuçları da aramalarda bulunma olasılığını arttırmak için biraz parçaladım. Ayrıca doğrudan bulunamayan kelimelerle ilgili de biraz düzeltmem oldu.

Bunların dışında uygulamanın arayüzü ile ilgili değişiklikleri yaza sakladım, yaza evime gidince üzerinde değişiklikler yapmaya çalışacağım. Aslında şu anki arayüze bir listeleme özelliği katmak dışında daha fazla birşey yapmak istemiyorum çünkü ne kadar çok karıştırırsam o kadar daha fazla problem ortaya çıkar. Bazı telefonlarda (çok eski modellerde) benim kullandığım veri tabanı sistemi gibi sistemlerde veri okuma saniyede 20 bayt gibi bir değerle yapıldığı için problemler çıkabilir. Buna karşı veri tabanını ayrı sınıflar halinde saklayabilirdim fakat bu da kurulum sonrası uygulama boyutunu bazı telefonlarda yaklaşık 7 MB’a kadar çıkarıyordu. Zaten bu kadar yavaş çalışacak bir sistemde 2.3 MB uygulamanın açılması vs. ‘de çok zor olacaktır, bu durumda alternatif sözlükleri kullanabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız lütfen bildirin.

Uygulama şu an Java (J2ME, Java ME) desteğine sahip ve 2.3 MB boyutundaki uygulamaları çalıştırabilen her telefonda çalışabiliyor. Çalıştırmak için ihtiyaç duyulan profil MIDP 1.0 ve konfigürasyon da CLDC 1.0. Bunun dışında telefonunuzda 2.3 MB kadar boş alana ihtiyaç var.

Şu ana kadar test ettiğim telefon modelleri Nokia 6600, Nokia 7610, Nokia E65, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson k610i ve Sony Ericsson W810i.

İndirme ve yükleme:

Uygulamayı önce aşağıdaki linkten bilgisayarınıza indirin.
Lütfen yeni sürümü indirin Cep Ingilizce v1.4.jar
Bu da uygulamanın .jad uzantılı tanım dosyası. Bazı telefonlarda kurulum için gereklidir.
Lütfen yeni sürümü indirin Cep Ingilizce v1.4.jad

İndirdiğiniz Cep_Ingilizcev13.jar dosyasını telefonunuza yüklemek için bunu bilgisayarınızdan telefonunuza göndermeniz gereklidir. Bunun için bluetooth, kızılötesi veya veri kablosu kullanabilirsiniz.

Bluetooth ve veri kablosu ile gönderimlerde gönderdiğiniz dosya doğrudan telefonunuza yüklenebilir veya mesajlarınıza gelen kutusu vb. bir konuma saklanır. Gelen kutunuzdan bu mesajı açarak yüklemeyi çalıştırabilirsiniz.

Eğer veri kablosu veya hafıza kartından yükleme yapacaksanız dosyayı uygun klasöre kopyalayın ve telefonunuzun dosya sisteminden bularak yüklemeyi başlatınız. Sony Ericsson K700 gibi modellerde yükleme telefon dosya sistemi üzerinden yapılamamaktadır, bu durumda yukarıdaki yöntemi kullanın.

Yükleme sırasında “Uygulama güvenli değil.” uyarısı alırsanız buna aldırış etmeden yüklemeye devam edin. Uygulama dosya sisteminize veya internete bağlanmadığı için hiçbir güvenlik problemi çıkarmaz, sadece kendi uygulama dosyasındaki verileri kullanır.

Bazı telefon modelleri (Samsung ve bazı Nokia modelleri…) uygulamanın telefon dosya sistemi ve bluetooth vb. bir yöntemle telefona gönderilerek yüklenmesine izin vermezler. Bu durumda telefon üreticisinin sağladığı bilgisayar yazılımları kullanılarak uygulama veri kablosu, kızılötesi gibi yöntemlerle telefona yüklenebilir.

20 Yorum

  • Yazan: Hikmetotheron, 14 Mayıs 2008 @ 5:14 pm

    Merhaba Ferhad bey,hazırladığınız bu sözlük programı gerçekten çok güzel olmuş.Elinize sağlık.Önceki mesajımda sözlük programında İngilizce kelimelerin telaffuzunun gösterilmesini sizden taleb etmiştim.Ancak bu talebimin gerçekleşemeyeceğini siz makul bir şekilde anlattınız.Bunun üzerine önceki talebimi düşündüm ve onu düzelttim.Sizden şimdiki talebim eğer mümkünse Oxford’un English-English java tabanlı cep sözlüğündeki İngilizce kelimelerin yanında gösterilen fonetik alfabeli telaffuzların ileride yapacağınız yeni versiyon sözlüğe aktarılması şeklinde olacak.Size iyi günler dilerim.

  • Yazan: hayalmeal, 14 Mayıs 2008 @ 5:22 pm

    Tebrikler…Daha da güçlenmiş. Fakat beyaz fon üzerine siyah yazılar olsaydı çok daha hoş olacaktı. Bir de üstte kayan yazılar çok kötü görünüyor. Kayan yazının büyük kısmını Hakkında bölümünde görebiliyoruz. Her uygulamaya girişimizde alfaserver ın 750 mb alanı kaç ytl ye verdiğini görmemiz bize eziyet olmuyor mu ?

  • Yazan: FeRHaD, 14 Mayıs 2008 @ 9:52 pm

    @Hikmetotheron
    Teşekkür ederim.Evet, önceki isteğinizi yerine getirmek biraz zor fakat bu ikinci isteğiniz benim de düşündüğüm birşeydi, bunu yaz tatilimde hazırlayacağım sürümde yapabilirim.
    @hayalmeyal
    Size de teşekkürler. Yazı renkleri ve arkaplan konusunda henüz bir çalışmam olmadı. Aslında yazı rengi ve arkaplanı telefonunuzun temasına göre telefonunuz tarafından düzenleniyor. Örneğin; bende gri arkaplan üzerinde beyaz yazılar var, temaya göre değişiyor. Gelecek sürümde bu konu ile ilgilenebilirim.
    Kayan yazılara gelince, her gücün bir bedeli vardır. Buralarda aslında farklı şeyler göstermeyi düşünüyordum ama şimdilik böyle yaptım. Uygulamaya girişte ve çıkışta çıkan uyarı sadece 2 saniye görüntüleniyor, pek rahatsız edeceğini sanmam. Hakkında kısmına da herkesin baktığı yok. Olabildiğince rahatsız etmeyecek şekilde yapmaya çalıştım, zaten kayan yazı daha önceki sürümde de vardı. Yine de gelecek sürümlerde daha değişik birşeyler yapabilirim.
    Saygılar;
    Ferhad

  • Yazan: Mehmet Dolmacı, 15 Mayıs 2008 @ 9:39 am

    Ferhad ,Tebrikler

    Çok faydalı bir çalışma üzerinde çalışarak sözlügünü mükemmel yapacagını biliyorum. bunu herkesin kullanımına açman da çok isabetli olmuş.

  • Yazan: FeRHaD, 15 Mayıs 2008 @ 12:59 pm

    Teşekkür ederim. Daha üstünde yapılacak birsürü şey var ama işte şu an zamanım yok, ancak yaza uğraşabilirim.

  • Yazan: superman, 27 Mayıs 2008 @ 11:24 pm

    güzel biraz daha iyi olmuş öncekinden….ama şu tam kelime yazarken reklam gibi bir şey çıkıyor, gerçi o da fazla önemli değil…şöyle slovoed diye sözlük var piyasada onun tarzına benzetebilirsen sözlüğü mükemmel olur…..Pes valla vaktiniz yok bu kadar güzel sözlük olmuş bir de vaktiniz olsa demek ki????…güzel sözlük çok faydalı tşk…

  • Yazan: FeRHaD, 28 Mayıs 2008 @ 1:47 pm

    Teşekkür ederim Superman. Aslında reklamların uygulama açılışında gösterildikten sonra yazma bölümüne geçilmesi gerekli, ama telefondan telefona biraz fark olabiliyor işte, bunu ileriki sürümlerde daha iyi bir şekilde ayarlayacağım. Şu an için benimde çeşitli planlarım var, yaz tatilinde uygulamaya geçirmeyi düşünüyorum. 😀

  • Yazan: Doktor ALI, 14 Temmuz 2008 @ 6:07 pm

    Cooooooooooooooooooooook guzel olmus FERHAD kardes.Ama senden bi ricam var.Gelecek versiyonlarda sozluge tip terminlerini eklersen cok sevinirim.Lutfen bu ricami goze al.Sana coooooooooooooooooook tesekkur ederim Ferhad kardes.

  • Yazan: FeRHaD, 18 Temmuz 2008 @ 12:24 pm

    Teşekkür ederim Ali bey. Şu an son sürüm üzerinde çalışıyorum. Eğer tıp terimleri ile ilgili iyi veri bulabilirsem sanırım ekleyebilirim. Eğer sende bu tür bir liste, herhangi bir kaynak, link vs. varsa gönderirsen sevinirim.

  • Yazan: Doktor ALI, 28 Temmuz 2008 @ 9:10 pm

    FeRHaD kardes maalesef yok…Yani var ama kos koca kitap sozluk onuda PC-ye kopyalamak bir omur alir…Ama eger sende yoksa kalsin..Zaten boylede mukemmel.

  • Yazan: göksel, 8 Ağustos 2008 @ 7:13 pm

    kardeşş teşekkür ederim önceliklede bişe sorcam cümle cevirici varmı cep için benim msn adresine msj atarmısın

  • Yazan: FeRHaD, 8 Ağustos 2008 @ 7:53 pm

    Merhaba Göksel;

    Benim programım sadece bir sözlük programı, dediğin özellik yok. Henüz başkasının da böyle bir program yapmış olabileceğini de sanmıyorum. Ben de bunun hayallerini kuruyorum ama bunu yapmak çok zor. Belki çok çok gelecekte bir denerim, ama sanmıyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 9 Ağustos 2008 @ 4:55 pm

    Herkese iyi bir haberim var; Cep Ingilizce v1.4 hazır ve indirmenizi bekliyor. 😀
    Bu sayfadan: Cep Ingilizce v1.4

  • Yazan: Ahmet, 23 Eylül 2008 @ 11:58 pm

    Tesekkurler Program için

  • Yazan: Zekeriya, 12 Ocak 2009 @ 5:04 pm

    Merhabalar Ferhad Bey,

    Bu programı bi siteden bulup SonyEricsson W810i telefonumda kullandım. Çok güzel çalışıyordu, ellerinize, beyninize, parmaklarınıza sağlık. Fakat benim SE W810i arızalandı. Yeni telefon almam gerekti yine SE nin W960i telefonunu aldım. Su anda kullanıyorum, gayet iyi ve hızlı bi telefon. Yanlız sizin Hazırladığınız sözlüğü (Cep Ingilizce v1.4) bi türlü kuramıyorum “jae dosya hatası” verip kesiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

    ilginize şimdiden çok teşekkür ederim,

    Saygılarımla

  • Yazan: FeRHaD, 13 Ocak 2009 @ 1:37 am

    Merhaba Zekeriya bey.
    W 960 i Symbian işletim sistemine sahip bir telefon, sorunun işletim sistemi kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.
    Genelde kurulum ile ilgili sorunlar telefon kaynaklı sebeplerdendir. Örneğin; telefona 1 MB boyutundan büyük boyutlu başka bir uygulama yüklediniz mi, onu bir denerseniz iyi olur.
    Benim sitemdeki Cep Ingilizce v1.4 sayfasından hem .jar ve hem de .jad uzantılı iki dosyayı da indirip jad dosyasından kurulumu tekrarlamanızı tavsiye ederim.
    Bunun dışında kurulumla ilgili problemler genelde telefon kaynaklı olur, çünkü jar dosyasını telefona gerekli şekilde yükleyen telefondur, ben burada birşey yapamam. Ben kurulumdan sonra çalışması esnasında oluşabilecek hatalarla ilgilenebilirim. Bu sebeple pek birşey yapamam ama bir buradaki jad ve jar dosyalarını indirip denerseniz iyi olur.
    Ayrıca telefonun 1 MB boyutundan büyük uygulamaları çalıştırmaması için de bir ayar olabilir.
    Bir de telefonunuzun yazılımını güncellemek işe yarayabilir, bunu da bir deneyebilirsiniz.

  • Yazan: reis, 20 Mart 2009 @ 4:08 pm

    bi türlü indiremedim

  • Yazan: FeRHaD, 20 Mart 2009 @ 6:39 pm

    @reis
    Nasıl yani? İndiremediniz mi yoksa indirdiniz ama yükleyemediniz mi? Buradaki zaten eski sürüm idi ve yeni sürümün indirince buradan kaldırmıştım.
    Yeni sürüm sayfasına gidip oradan yeni sürümü indirin; buyrun buraya.

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » CepIngilizce v1.0
  2. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Cep Ingilizce v1.2

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz