Cep Ingilizce v1.6

____________________________________________________________________

Alfaserver.net sponsorluğunda geliştirdiğim Cep Ingilizce, İngilizce ve Türkçe Java destekli cep telefonları için sözlük programımın 1.6 sürümünü yayınlıyorum. Bu sürümde ölümcül değişiklikler yok, sadece 1.5 sürümü ile ilgili bazı şikayetleri ele aldım ve Türkçe > İngilizce veri tabanını değiştirdim.

Cep Ingilizce v1.6

Cep Ingilizce v1.6

Gelen ÅŸikayetlerden bazıları arama formunda kelime girerken uygulamadan çıkma vs. aptallıklar sebebiyle kullanılamaması idi. Bunun tam olarak benle ve uygulama ile alakası yok. Bunun nedeni telefonda var olan Java ME platformundaki hatalar. Bu sebeple buna birÅŸey yapamazdım ama bu hatayla karşılaÅŸanların eski 1.4 sürümünü kullandıklarını bilerek 1.6 sürümüne de 1.4 gibi komutlu arama seçeneÄŸi ekledim. Yani kelimeyi yazıp “Ara” butonuna basacaksınız ve de sonuçlar karşınızda farklı bir listede listelenecek, arama yapılan formda deÄŸil.

Bu ÅŸekilde 1.4 sürümünün arama yöntemini kullanabilmek için uygulama menülerinde DiÄŸer menüsünden Ayarlar kısmına gidip orada ‘Komutlu‘ yöntemini seçip ‘Kaydet‘ komutu vermelisiniz. Daha sonra geri geldiÄŸinizde otomatik arama çalışmayacak, sonucun görüntülenmesi için kelimeyi yazınca ‘Ara‘ komutu vermeniz gerekecek. Önceki arama yöntemine dönmek için de yine DiÄŸer > Ayarlar yolundaki ‘Otomatik‘ seçeneÄŸini seçip kaydetmelisiniz.

Ayarlar sayfası

Ayarlar sayfası

Cep Ingilizce İngilizce > Türkçe yönündeki aramalarda 1.1 sürümünden beri gayet iyiydi. Türkçe > İngilizce yönünde de 1.4 sürümünde Türkçe karakter içeren kelimeler dışında gayet iyiydi ama Türkçe karakterli kelimelerle ilgili ciddi sorunu vardı. Bunun üzerine de Türkçe > İngilizce veri tabanını Türkçe karakterli kelimeleri de barındıran iyi bir veri tabanı ile tamamen değiştirdim.

Yalnız deÄŸiÅŸtirilen veri tabanı ile ilgili biraz sıkıntılarınız olabilir. Mesela eski veri tabanında kimsenin kullandığını sanmıyorum ama bazı cümle karşılıkları da vardı, yani doÄŸrudan cümle ve çevirisi. Ancak Cep Ingilizce v1.6’da bunlar yok. Bundan baÅŸka yeni sürümde Türkçe > Ä°ngilizce veri tabanındaki sonuçlar tek olarak deÄŸil üç gruba kadar görüntülenebiliyor, bunlar kelimenin isim, sıfat ve fiil hallerindeki karşılıkları. Bu biraz kullanımı zorlaÅŸtırır ama doÄŸrudan sadece aranan kelimenin sonucu hedefleniyorsa ilk karşılıkta çoÄŸunlukla aranan kelimenin ilgili karşılığı yer alacaktır.

Bunlar dışında çeşitli hatalar vs. giderilip, büyüyen boyuta rağmen performansı fazla düşürmemek için bazı hafifletmeler yapıldı.

Cep Ingilizce komutlu sonuç listesi

Cep Ingilizce komutlu sonuç listesi

Uygulamanın yeni boyutu 3,01 MB MB. Bu haliyle de Symbian veya Windows Mobile iÅŸletim sistemine sahip olmayan çoÄŸu Nokia ve Samsung telefonda çalışmayacaktır. Yine diyorum, Nokia kullanıcılarının buraya uygulamanın çalışmadığı telefon modelini yazmasına gerek yok, bunun yerine Nokia’ya bir e-posta göndersinler daha iyi olur. DiÄŸer gereksinimleri de MIDP 2.0 ve CLDC 1.0 desteÄŸidir, 500 KB Java belleÄŸi ile denemelerimde problemsiz çalışabilmektedir. Åžu ana kadar denediÄŸim telefonlar; Toshiba Portege G500 (Esmertec Jbed 20080223), Nokia N73, Sony Ericsson K700i, W810, Samsung Omnia i900, Siemens C(ommodore) 65.

Cep Ingilizce Ä°ndirme ve kurulum
Uygulamayı eski sürüm üzerine güncelleme ile kurmamanız tavsiye olunur. Yoksa eski sürümün oluşturduğu bazı dosyalar bu sürümde kullanılmayacağından gereksiz yer işgal ve kalabalık edecektir. Yoksa bunun dışında çalışacaktır. Ancak yine de eski sürümü kaldırmanızı tavsiye ederim.

Cep Ingilizce 1.6.1 sayfasından indirebilirsiniz.

Her tür şikayeti bekliyorum ve zevkle kabul ediyorum.

91 Yorum

  • Yazan: Oktan, 1 AÄŸustos 2009 @ 11:23 pm

    Çok teşekkür ederim. Çok yararlı bir program, sayende yararlanıyoruz. Sağol. Başarılar dilerim.

  • Yazan: Enes, 1 AÄŸustos 2009 @ 11:37 pm

    Allah sizden razı olsun.

  • Yazan: FeRHaD, 2 AÄŸustos 2009 @ 1:00 am

    Teşekkürler, güle güle kullanın.

  • Yazan: Özgür, 2 AÄŸustos 2009 @ 5:12 pm

    Bende n73 var, kurdum denedim, bir sorun yok 🙂

  • Yazan: bircan, 2 AÄŸustos 2009 @ 8:39 pm

    indiremedimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm:'(

  • Yazan: FeRHaD, 3 AÄŸustos 2009 @ 12:46 am

    Bircan, neden indiremediğini anlayamadım, link bende düzgün çalışıyor ve de zaten problem olmamalı. Uygulama Java olduğu için Internet Explorer kendi içinde çalıştırmak gibi birşey mi yapıyor bilmiyorum, neden indiremediğine tek kanaatim bu. Linke sağ tıklayıp farklı kaydetme komutu ile dosyayı kaydedebilmen gerekli. Bundan sonra telefona yükleme işi ise cihazına kalmış birşey, yöntemi değişebilir. Sorununla ilgili daha ayrıntılı bilgi verirsen yardımcı olmak isterim, şimdilik bende problem yok.

  • Yazan: Murat, 7 AÄŸustos 2009 @ 3:28 pm

    KeÅŸke Mesajlarımı silmeseydiniz FerHaD bey…

  • Yazan: FeRHaD, 7 AÄŸustos 2009 @ 4:05 pm

    Diğer yazıdaki yorumlarınız yazıdaki son yorum tarihinin üzerinden uzun zaman geçtiğinden bunun gibi otomatik onaylanmamış. Ben de çok sayıda 0 puan altı yorum olduğundan iyi incelemeden sildim tüm 0 puan altı yorumları. E-posta ile cevap yazdığımda onaylı olduğunu sanıyordum.
    İsterseniz tabi veri tabanı yedeğinden geri getirebilirim yorumları.

  • Yazan: Murat, 7 AÄŸustos 2009 @ 4:25 pm

    E-postanızı sistemimdeki lagdan ötürü biraz geç aldım. Konuya olan hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Düşüncem mesajı yoksaydığınız yönündeydi ki e-posta gelince bunun çok yanlış olduğunu anladım. Kusura bakmayın. Elimdeki kaynakları bir düzene sokabilirsem sizinle tekrar irtibat kurmak istiyorum. Merak ettiğim bir diğer şey programı hangi program ile yazdığınız.(netbeans,Eclipse vb.)

  • Yazan: FeRHaD, 7 AÄŸustos 2009 @ 4:30 pm

    Programı NetBeans ile yazdım. Zamanında Eclipse de kullanmaya çalıştım ama bir ara bir cep programlama eklentileriyle falan bir NetBeans diski gelmiÅŸti bana, ondan sonra NetBeans’ten ÅŸaÅŸmadım. 🙂

  • Yazan: Murat, 7 AÄŸustos 2009 @ 4:40 pm

    O zaman ellerinize saÄŸlık demekten baÅŸka birÅŸey söyleyemiyorum. Gerçekten iÅŸe yarar birÅŸey ortaya çıkarmışsınız. Ben java iÅŸinden pek anlamıyorum fakat Netbeans’i inceliyorum ÅŸuan, mobil uygulamaları görsel olarak yapmak için gerçekten kullanışlı fakat iÅŸ fonksiyonlara gelince illaki java bilgisi gerekiyor sanırım. Biraz inceleyeceÄŸim, birkaçta mobile için eklenti bulmaya çalışacağım. Umarım birÅŸeyler yapmaya baÅŸlarım yakın zamanda. Ä°yi çalışmalar.(Cevap süresinin kısalığından yaptığınız iÅŸe olan ilginiz belli oluyor bunun için ayrıca teÅŸekkürler.)

  • Yazan: FeRHaD, 7 AÄŸustos 2009 @ 4:45 pm

    Visual Designer kısmını kullanmıyorum pek, o daha ziyade oyun vs. Canvas sınıfını kullanan uygulamalar için. Sözlükte şimdilik Canvas ile bellek kullanımını gereksiz yükseltmemek için alt seviye arayüzü, yani form ve listeler kullanıyorum.
    Eğer tam ya da mobil sürümünü indirdiyseniz içinde işinize yarayacak ve yaramayacak çoğu eklenti var zaten. 🙂
    Size de iyi çalışmalar. 🙂

  • Yazan: Kenan, 8 AÄŸustos 2009 @ 10:41 am

    Slm, bende cep ingilizce v1.4 yüklü, daha yeni yüklemiştim. Ancak telefonumdan kaldır komutunu kabul etmiyor ve silemiyorum. Silebilmem için ne yapmalıyım teşekkürler.

  • Yazan: Murat, 8 AÄŸustos 2009 @ 10:45 am

    Telefon marka ve modelinizi belirtirseniz belki bir yardımımız dokunur.Biz kullanıcılar olarak belli olumsuzlukları birbirimize bildirip yardımcı olarak çözümleyebiliriz.

  • Yazan: FeRHaD, 8 AÄŸustos 2009 @ 12:47 pm

    Kenan, Murat’ın dediÄŸi gibi telefonun ne marka?
    Normalde bir menüden uygulamayı seçip sil veya kaldır diye bir komut vermelisin. Bundan sonra da uygulama kaldırılıyor diye bir bilgi gösterilir ve senin de bir onayın gerekir evet ya da hayır diye.
    Hiç olmazsa 1.6 sürümünü eski sürümün üzerine yükle, eski program dosyası silinecek ama bazı istatistik bilgi dosyası vs. kalabilir ama bunlar de 5 kb boyutundan fazla yer kaplamaz.

  • Yazan: eÅŸref, 15 AÄŸustos 2009 @ 1:15 am

    iyi güzel eline sağlık

  • Yazan: Ahmet DoÄŸan, 15 AÄŸustos 2009 @ 11:18 pm

    öncelikle tekrardan teşekkürler bu blog u cok seviyrm gezerken eğleniyrum ve yrarlanıyrm bnce bu proje cok guzel ilk sürümünden beri kullanıyorum ve kullanmaya devam edeceğim v1.5 sürümü konusunda haklısınız cıkıyrdu sozluk ozellike T9 acık olduğunda T9 un hızını kaldıramıyordu ama eminim bu süümde o sorun giderilmiştir. Başarılarınızın devamını dilerim selametle kalın:)

  • Yazan: FeRHaD, 16 AÄŸustos 2009 @ 2:21 am

    Teşekkür ederim Ahmet. 🙂

  • Yazan: Bahadır, 23 AÄŸustos 2009 @ 7:19 pm

    Ferhad abi çok teÅŸekkür ederim bu programı yapıp ücretsiz olarak bize sunduÄŸunuz için… v1.4 kullanıyordum, ÅŸimdi bu sürümü indiriyorum gerçekten program çok baÅŸarılı sizinde yazdığınız gibi Türkçe> Ä°ngilizce sıkıntılıydı ama Ä°ngilizce> Türkçede nerdeyse hiç aradığım kelimeyi bulamadığım olmadı… Derslerimde çok faydalı oluyor… Piyasada çok sözlük var ama kelimeler amötörce çevrilmiÅŸ ve yerli yerinde kullanılamıyordu ama bu sözlükte bir kelimeyi aratınca ilk çıkan 3 kelime Oxford sözlükte bile aynı sırayla çıkıyor gerçekten buna çok ÅŸaşırdım çok baÅŸarılı bir proÄŸram çok teÅŸekkür ediyorum tekrar… BaÅŸarılarınızın devamını artarak temenni ediyorum….

  • Yazan: FeRHaD, 23 AÄŸustos 2009 @ 9:58 pm

    Birşey değil Bahadır, güle güle kullan. 🙂

  • Yazan: arif, 24 AÄŸustos 2009 @ 8:42 pm

    walla helal olsun super program… allah razi olsun senden…

  • Yazan: FeRHaD, 24 AÄŸustos 2009 @ 9:29 pm

    Amin. Teşekkür ederim. 🙂

  • Yazan: Özgür Çalışkan, 24 AÄŸustos 2009 @ 11:00 pm

    Bende n73 var, Cep Ä°ngilizce’nin eski sürümünü kaldırdım, bunu kurdum. Herhangi bir aksaklık olmadı. Tema ile çakışan herhangi bir yeri, hata yapan pixeli olmadı. YaÅŸasın cep ingilizce, saÄŸolasın Ferhad agam 🙂

  • Yazan: hasan ali, 26 AÄŸustos 2009 @ 5:53 pm

    ben daha önce 1.2 versiyounu kullanıyordum ve çok memnundum şimdiki 1.6 versiyonunda mesela b harfi hatalı b nin yanına a harfi dışında hiçbir harfi bulamıyor. örneğin baba ban otu bana felan var ama örneğin birlik bulmak beyaz yazamıyorsun bu nedenle eski 1.2 daha iyi bence ayrıca o çok sadeydi bunda kocaman reklam var ilk açıldığında onun dışında yeni şeyler eklmişsin onlar iyi reklam ekliceksen daha küçük ekleyebilirdin ayrıca 1.2 de tr den ing ye diye yukarda yazıyor bunda yok. hangisinde olduğumu karıştırıyorum o yüzden ikisini birlikte kullanıyorum umarım 1.7 çıkar

  • Yazan: hasan ali, 26 AÄŸustos 2009 @ 5:57 pm

    ben daha önce 1.2 versiyounu kullanıyordum ve çok memnundum şimdiki 1.6 versiyonunda mesela b harfi hatalı b nin yanına a harfi dışında hiçbir harfi bulamıyor. örneğin baba ban otu bana felan var ama örneğin birlik bulmak beyaz yazamıyorsun bu nedenle eski 1.2 daha iyi bence ayrıca o çok sadeydi bunda kocaman reklam var

  • Yazan: hasan ali, 26 AÄŸustos 2009 @ 6:06 pm

    yukardaki kayan reklam yeterli bence onun dışında b harfinide düzeltirseniz iyi olur snaırım unutmuşsunuz eklemyi

  • Yazan: FeRHaD, 27 AÄŸustos 2009 @ 1:42 am

    Hasan, hata bildirilerin için teşekkürler. B harfi veri tabanında var ama veri tabanını yeni eklediğim için neyin çalışıp çalışmadığını fazla kontrol edemedim. Gelecek sürümde giderilecektir bu hata.
    Tekrar teşekkür ederim.

  • Yazan: sinan, 8 Eylül 2009 @ 1:12 pm

    program için teşkkürler..gerçekten çok işe yarıyor.

  • Yazan: hasan, 9 Eylül 2009 @ 4:27 am

    teşekkürler,, çok faydalı bir program

  • Yazan: IspiroÄŸlu, 16 Eylül 2009 @ 8:39 am

    Nokia E65 bir telefonum var. Yazılımı güncelleyince program gitti tabi.v.1.4’ü kullanıyordum. Ne zamandır da bir üst sürümü arıyordum. Burada teÅŸekkür edebileceÄŸim bir yeri görünce hiç kaçırmadım tabi. Ben Türkçe öğretmeniyim ve pek çok yabancı dille ilgileniyorum. Kelimelerin Türkçe karşılıkları tek kelimeyle mükemmel kardeÅŸim. Çok teÅŸekkür ederiz. Çalışmalarının ve baÅŸarılarının devamını diliyorum.

  • Yazan: Nejat Avci, 29 Eylül 2009 @ 11:31 am

    Selamlar, elinize saglik. E71 de sorunsuz kullaniyordum ama BB 8900 da calismiyor. Uyumlu hale getirmek mumkun mu? blackberry uyumlu alx ve cod dosyali hale getirmek gibi?

  • Yazan: Nejat Avci, 29 Eylül 2009 @ 11:57 am

    Yuklemeye calistigimda aldigim mesaj da budur:
    Umarim faydasi olur sorunu cozmeye.
    907 invalid jar descriptor missing required attribute: Midlet-version

  • Yazan: FeRHaD, 29 Eylül 2009 @ 6:20 pm

    Nejat sonraki sürümde bir bakarım buna, midlet-version bilgisini düzenlerim. Zaten yakında sadece çok basit birkaç veri tabanı hatası düzeltilmiş bir sürümünü yayınlamak istiyorum. Çünkü uzunca bir süre yeni özellikler ekleyemeyeceğim.
    Alx veya Cod yapmam mümkün değil, bunların ne olduğunu bilmiyorum, BlackBerry kullanmam gerekli. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 4 Ekim 2009 @ 12:47 am

    Arkadaşlar sürümdeki Türkçe > İngilizce yönünde b harfi ile ilgili hata giderildi.
    Yeni Cep Ingilizce v1.6.1‘i indirebilirsiniz.

  • Yazan: mustafa, 14 Ekim 2009 @ 12:06 am

    ferhad abi ellerine saglık. ALLAH senden razı olsun ellerin dert görmesin bu program cok isime yaradı. basarılarınızın devamını diliyorum…

  • Yazan: Murat, 14 Ekim 2009 @ 10:57 am

    Telefonu destekleyen bütün arkadaşlarıma verdim programı severek kullanıyorlar. Daha geliş versiyonlarını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bence program bu haliyle şuan gayet işlevsel. Belki yüksek profil cihazlar için görsel açıdan geliştirilmiş bir GUI versiyonu yapılabilir, bence gayette güzel olur. Operanın lite, standar durumu gibi olabilir mesela.

  • Yazan: FeRHaD, 14 Ekim 2009 @ 2:58 pm

    Murat, farklı birkaç sürüm çıkaracağım bir ara inşallah. 🙂

  • Yazan: Murat, 22 Ekim 2009 @ 1:02 am

    Ya şu yukarıda kalan mesajların birinde netbeans ve mobil eklentileri demiştiniz, ben netbeans sitesinden ve genel olarak diğer sitelerden bir araştırma yaptım fakat 3-4 eklenti harici çok işe yarar mobil eklentiler bulamadım. eğer mümkünse siz elinizdeki eklentileri paylaşsanızda bizde faydalansak 🙂 mümkünse tabi, kendinize saklamak isterseniz anlarım.

  • Yazan: FeRHaD, 22 Ekim 2009 @ 11:14 am

    Eklenti kullanmam ben. 🙂 Sadece tam paketi indirdim, içinde olan Java SE, Jave EE, Java ME, Ruby vs… desteÄŸinden bahsediyordum. Java ME sürümü ya da tam sürümü indirirsen daha sonradan Java ME eklentisini kurmaya uÄŸraÅŸmadan çalıştırırsın.
    Bunun dışında da diÄŸer eklentilerini çok incelemedim ve bilmem zaten. Çünkü bu haliyle gayet iyi. Hatta bir ara son sürümünü indirsem iyi olacak, eski 6.5’i güncellemeleri ile kullanıyorum hala. 🙂

  • Yazan: hogir, 2 Kasım 2009 @ 4:39 am

    Gerçekten başarılı bir yazılım yapmışsın kardeş teşekkürler.

  • Yazan: ebru, 1 Aralık 2009 @ 7:24 pm

    bu yararlı program için ne kadar teşekkür etsek azdır,bir insana faydalı olan kişi tüm insanlığa faydalı kişidir,ALLAH razı olsun

  • Yazan: FeRHaD, 2 Aralık 2009 @ 12:07 am

    Çok sağolun.

  • Yazan: FeRHaD, 10 Aralık 2009 @ 11:33 am

    Barış, aslında bir problem olmaması gerekli, çalışan uygulamaları kapatıp çalıştırmayı dene vs. birşeyler dene. Yoksa teknik olarak sorun yok, birçok farklı cihazda çalışıyor.
    Zaten sorunu çok önceki sürümlerde de görüyordum baı Nokia cihazlarda ancak başka modellerde bu tür bir problem olmadı.

  • Yazan: FeRHaD, 10 Aralık 2009 @ 5:40 pm

    Reklamdan sonra MIDlet’e geçerken bir problem çıkıyor gibi görünüyor. Gerçi bir problem çıkmasını da mantıklı bulmuyorum. Bir de bu aÅŸamaya gelince uygulamayı küçültüp görev yöneticisinden uygulamaya girmeyi bir denesen. Bilmiyorum tam bu problemin nedenini ama bunu daha önceki sürümlerde rastlantısal bir durum olarak biliyorum, yani bazen oluyor bazen olmuyor ÅŸeklinde.

  • Yazan: FeRHaD, 10 Aralık 2009 @ 11:40 pm

    Uygulamada o dediÄŸiniz yazı çıkınca hangi tuÅŸla bilmiyorum ama birine basınca ana ekrana geliyor olmalısınız, bu tuÅŸla buraya gelin. Bundan sonra da sanırım menü tuÅŸuna basılı tutunca çalışan programlar gösteriliyor, bunu da yapıp çalışan programlarınzıı görün ve cep Ingilizce’yi seçip ona geçin, belki bu ÅŸekilde problem olmayacaktır.
    Bu arada uygylamanın çok az daha yeni sürümü mevcut, onu ve diğerlerini de projeler sayfamdan indirebilirsiniz. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2009 @ 12:56 am

    Nokia’larda Java yazılımı standart olarak olur ki, sen bir yerlerini silip halletmedikçe böyle bir sorun olmayacaktır. Yine de Symbian için Java yazılımları varsa bak onlara istersen.

  • Yazan: barış, 11 Aralık 2009 @ 1:03 am

    Bulduğumuz symbian için java yazılımını direkt hafıza kartının içine klasör olarak kopyalamamız yazılımı düzgün çalıştırmaya yeterli olacak mı? yoksa kurulum vs. gibi bir şeyler mi gerekli?

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2009 @ 1:38 am

    Yazılımına göre değişir, tahminimce kurman gerekecektir.

  • Yazan: Aliekber, 3 Ocak 2010 @ 10:57 pm

    Allah razı olsun kardeşim çok iyi bir iş çıkarmışsın

  • Yazan: memo player, 17 Ocak 2010 @ 1:12 pm

    hocam.Allah senden razı olsun.çok güzel bi program.o kadar yabancı sözlük uygulaması falan var(thesaurus-coincise vs.) ama bi dil öğrencisi olarak phrasal verbleri bu kadar kolay bulabildiğm yoktu.sadece şu var ki program açılırken önce reklam gelirse tamam deyince göstrecek bişey yok diyor(1.4 te.)neyse buna bakalım.

    kolay gelsin …

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz