Cep Ingilizce v1.6

____________________________________________________________________

Alfaserver.net sponsorluğunda geliştirdiğim Cep Ingilizce, İngilizce ve Türkçe Java destekli cep telefonları için sözlük programımın 1.6 sürümünü yayınlıyorum. Bu sürümde ölümcül değişiklikler yok, sadece 1.5 sürümü ile ilgili bazı şikayetleri ele aldım ve Türkçe > İngilizce veri tabanını değiştirdim.

Cep Ingilizce v1.6

Cep Ingilizce v1.6

Gelen şikayetlerden bazıları arama formunda kelime girerken uygulamadan çıkma vs. aptallıklar sebebiyle kullanılamaması idi. Bunun tam olarak benle ve uygulama ile alakası yok. Bunun nedeni telefonda var olan Java ME platformundaki hatalar. Bu sebeple buna birşey yapamazdım ama bu hatayla karşılaşanların eski 1.4 sürümünü kullandıklarını bilerek 1.6 sürümüne de 1.4 gibi komutlu arama seçeneği ekledim. Yani kelimeyi yazıp “Ara” butonuna basacaksınız ve de sonuçlar karşınızda farklı bir listede listelenecek, arama yapılan formda değil.

Bu şekilde 1.4 sürümünün arama yöntemini kullanabilmek için uygulama menülerinde Diğer menüsünden Ayarlar kısmına gidip orada ‘Komutlu‘ yöntemini seçip ‘Kaydet‘ komutu vermelisiniz. Daha sonra geri geldiğinizde otomatik arama çalışmayacak, sonucun görüntülenmesi için kelimeyi yazınca ‘Ara‘ komutu vermeniz gerekecek. Önceki arama yöntemine dönmek için de yine Diğer > Ayarlar yolundaki ‘Otomatik‘ seçeneğini seçip kaydetmelisiniz.

Ayarlar sayfası

Ayarlar sayfası

Cep Ingilizce İngilizce > Türkçe yönündeki aramalarda 1.1 sürümünden beri gayet iyiydi. Türkçe > İngilizce yönünde de 1.4 sürümünde Türkçe karakter içeren kelimeler dışında gayet iyiydi ama Türkçe karakterli kelimelerle ilgili ciddi sorunu vardı. Bunun üzerine de Türkçe > İngilizce veri tabanını Türkçe karakterli kelimeleri de barındıran iyi bir veri tabanı ile tamamen değiştirdim.

Yalnız değiştirilen veri tabanı ile ilgili biraz sıkıntılarınız olabilir. Mesela eski veri tabanında kimsenin kullandığını sanmıyorum ama bazı cümle karşılıkları da vardı, yani doğrudan cümle ve çevirisi. Ancak Cep Ingilizce v1.6’da bunlar yok. Bundan başka yeni sürümde Türkçe > İngilizce veri tabanındaki sonuçlar tek olarak değil üç gruba kadar görüntülenebiliyor, bunlar kelimenin isim, sıfat ve fiil hallerindeki karşılıkları. Bu biraz kullanımı zorlaştırır ama doğrudan sadece aranan kelimenin sonucu hedefleniyorsa ilk karşılıkta çoğunlukla aranan kelimenin ilgili karşılığı yer alacaktır.

Bunlar dışında çeşitli hatalar vs. giderilip, büyüyen boyuta rağmen performansı fazla düşürmemek için bazı hafifletmeler yapıldı.

Cep Ingilizce komutlu sonuç listesi

Cep Ingilizce komutlu sonuç listesi

Uygulamanın yeni boyutu 3,01 MB MB. Bu haliyle de Symbian veya Windows Mobile işletim sistemine sahip olmayan çoğu Nokia ve Samsung telefonda çalışmayacaktır. Yine diyorum, Nokia kullanıcılarının buraya uygulamanın çalışmadığı telefon modelini yazmasına gerek yok, bunun yerine Nokia’ya bir e-posta göndersinler daha iyi olur. Diğer gereksinimleri de MIDP 2.0 ve CLDC 1.0 desteğidir, 500 KB Java belleği ile denemelerimde problemsiz çalışabilmektedir. Şu ana kadar denediğim telefonlar; Toshiba Portege G500 (Esmertec Jbed 20080223), Nokia N73, Sony Ericsson K700i, W810, Samsung Omnia i900, Siemens C(ommodore) 65.

Cep Ingilizce İndirme ve kurulum
Uygulamayı eski sürüm üzerine güncelleme ile kurmamanız tavsiye olunur. Yoksa eski sürümün oluşturduğu bazı dosyalar bu sürümde kullanılmayacağından gereksiz yer işgal ve kalabalık edecektir. Yoksa bunun dışında çalışacaktır. Ancak yine de eski sürümü kaldırmanızı tavsiye ederim.

Cep Ingilizce 1.6.1 sayfasından indirebilirsiniz.

Her tür şikayeti bekliyorum ve zevkle kabul ediyorum.

91 Yorum

  • Yazan: FeRHaD, 17 Ocak 2010 @ 2:50 pm

    @Memo player

  • Yazan: eyyüp, 14 Şubat 2010 @ 11:18 am

    teşekkür ederim

  • Yazan: la edri, 13 Nisan 2010 @ 3:30 pm

    Sizi teşekkürlere gark ederim,helal olsun,demek ki trakya’dan da bencil olmayan, paylaşmayı bilen ,mütevazi insanlar çıkıyormuş.

  • Yazan: FeRHaD, 14 Nisan 2010 @ 5:09 am

    La edri, niye ya? Trakya insanı o kadar bencil, paylaşmayı bilmeyen insan mı? 🙂

  • Yazan: Burak, 1 Temmuz 2010 @ 9:30 pm

    Sözlüğün 1.6 versiyonunu 5310 XPRESS MUSIC e attım,ilk açılışta sorunsuz çalıştı ancak sölüğü kapatıp tekrar açtığımda;
    “Cep Ingilizce çalışıyor.Gösterilecek birşey yok.”

    mesajı alıyorum,nedir bunun hikmeti?:)

  • Yazan: FeRHaD, 1 Temmuz 2010 @ 9:49 pm

    Valla Burak, bu Nokia cihazlarda ortaya çıkan bir sorun. Nedenini bilmiyorum ama, çözemedim onu. Cihazını bir yeniden başlatmayı deneyebilir misin?
    Bakalım ondan sonra da olacakmı problem, ya da arka arkaya olacak mı?

  • Yazan: timur, 2 Temmuz 2010 @ 1:30 pm

    indiremedim üstadlar indiren varmı acaba

  • Yazan: burun estetiği, 2 Temmuz 2010 @ 1:32 pm

    buundan önceki sürüm olan 1.6 sorunsuz çalışıyordu Nokia N93 de bu bakalım çalışacakmı

  • Yazan: FeRHaD, 2 Temmuz 2010 @ 3:51 pm

    @Timur
    Dosya iniyor, yani burada bir problem yok, cihazına mı yükleyemedin?
    Bu arada bu sürüm yerine şuradakini indir. Bu sürümde b harfi ile ilgili sorun var.

  • Yazan: Burak, 3 Temmuz 2010 @ 11:14 am

    @Ferhat
    Ben bu sözlüğün sanırım 1.5 versiyorununu kullanıyorum,o sorunsuz çalışıyor,zaten o sayede buldum siteyi,google çıkartamadı sözlük vs anahtar kelimlerle.
    Ya şimdi sözlüğü tekrar sorunusuz açmak için de telefonu aç kapat da bana zahmetli geliyor,böyle olmamalı diye düşünüyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 3 Temmuz 2010 @ 10:09 pm

    Burak, sorun hala devam ediyor mu? Hani her kapatıştan sonra tekrar çalıştırmak için telefonu yeniden başlatmak mı gerekiyor?
    Bunun nedenini bilmiyorum, ve de olması için de mantıklı bir şey yok. Muhtemelen Nokia’nın Java yazılımı ile ilgili bir problem bu. Ya da problem değil de Nokia cihazlar için özel yapılması gereken bir muamele var belki.
    Çünkü başka markalardan böyle şikayet gelmedi. Elimde de Nokia cihaz olmadığından sorunu kendim yaratıp inceleyemiyorum.
    Bir sebep uygulamanın kullandığı belleğin uygulama kapatıldıktan sonra işletim sistemine geri verilememesi olabilir. Bellek temizleme programları varsa bir deneyebilirsin.
    Şimdilik sorun ile ilgili bir fikrim olmadığından bir şey diyemem ama gelecek sürümde bu sorun ortadan kalkabilir belki. Tabi ne zaman yayınlarım onu da bilmiyorum ki şu an sadece arayüz kodlarının bir kısmı hazır…

  • Yazan: Burak, 6 Temmuz 2010 @ 8:59 am

    Açıkcası 1.5 versiyounu sorunsuz çalıştığı için 1.6 ile o kadar uğraşmadım ancak dediğim gibi eski versiyonun tıkr tıkr çalışlıyorken yeni versiyonun hata vermesi garip geldi bana. Umarım yeni versiyonda çalışır,gerçi telefon değiştirme ihtimalim var,Xpress musicden Samsung Monteye geçme durumum var şu aralar,o telefon için ne dersin? Hem öyle ya da böyle işime çok yarıyan bir uygulama bu,güncel olsun isterim.

  • Yazan: Burak, 6 Temmuz 2010 @ 9:54 am

    Bu arada telefonu kapatıp açtığımda sorun devam ediyor,ancak programı silip tekrar telefona attığımda çalışıyor.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Temmuz 2010 @ 11:49 am

    Samsung’un Windows Mobile ya da Android işletim sistemli olmayanlarını pek sevmem. Birkaç yıl önceki cihazlara bu uygulamayı yüklemek çok zordu ama son cihazlarda pek zorluk yok.
    Eski versiyon ile yenisi arasında çalışmasını engelleyecek çok hayati bir fark da yok aslında ama Nokia’larda neden oluyor bu problem bilmem. Belki kaçırdığım bir şey vardır, kodla tekrar uğraşırken düzeltirim ama işte ne zaman yapabilirim bilmiyorum…

  • Yazan: Burak, 6 Temmuz 2010 @ 12:15 pm

    Eğer istersen yardımcı olmaya çalışırım.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Temmuz 2010 @ 12:24 pm

    Teşekkürler. Mesele şu ki bir kaç ay koddan uzak kalabilirim, günlük hayat kaynaklı şeyler. Canvas arayüzü yazılması gerekiyor şimdi bir tane. Yazdım aslında da işte zaman bulup klavye yazıp veri tabanı kodları ile birleştirmem gerek. Aslında çok iş değil ama o kadar da zamanım yok. 🙂

  • Yazan: Burak, 6 Temmuz 2010 @ 12:54 pm

    Acelesi yok aslında,dediğim gibi 1.5 işimi görüyor ama işte insan güncel olsun istiyor,neyse yaparsın umarım bi ara.;)

  • Yazan: Tayfun, 11 Temmuz 2010 @ 11:27 am

    Ferhat bey çok güzel işler yapıyosunuz tebrik ederim başarılarınızın devamını dilerim.Benim bi maruzatım olucaktı,ben bilgisayar programcılığı bölümü öğrencisiyim bi proje yapmam gerekiyor ve ben mobil uygulama yapmayı düşünüyorum netbeans ile çalışmaya başladım java me destekli 6.9 sürümünü kullanıyorum bazı başlangıç dökümanları buldum fakat artık başlangıç kısmını geçtiğimi düşünüyorum ve döküman bulmakta güçlük çekiyorum ayrıntılı resimli bi döküman bulamıyorum belki ingilizce vardır ama türkçe olması daha iyi günlerdir internette arıyorum fakat sanki kimse bu işle ilgilenmiyormuş gibi kayda değer hiç bişe bulamadım sizden istiramım bana bi kaynak önerirmisniz mümkünse bi pdf dökümanı daha iyi olabilir ve ilk projem olucak ne yapıcağımıda bilmiyorum karar veremedim beni yönlendirme şansınız varmı acaba şimdiden çok teşekkür ederim tekrar başarılarınızın devamını dilerim.

  • Yazan: FeRHaD, 11 Temmuz 2010 @ 4:23 pm

    Tayfun, teşekkür ederim.
    Ben İngilizce Öğretmenliği okuyorum, dolayısıyla İngilizce kaynaklarla aram gayet iyi. Zaten de bu şekilde yapabildim bu uygulamaları. Türkçe olarak bazı yerlerde bazı basit kaynaklar dışında ayrıntılı bir şey olmadığı konusunda haklısın.
    Bir “Java ME etiketimi incele, biraz karışık ama basit birkaç kod olacaktı.
    Kaynak olarak İngilizce bir çok kaynak kod sitesi var. Bunun dışında anlatımlı fazla kaynak bulamayabilirsin, bende de yok. Tabi dediklerimin hepsi İngilizce.
    Proje olarak öğretmeninle nasıl bir şey anlaştın, nasıl bir uygulama istiyor bilmiyorum. Sadece Java ME becerini gösterme üzerine mi bir şey, yoksa bir ihtiyacı karşılayacak bir uygulama mı olması gerekli?
    Basit bir oyun hazırla desem Canvas ve Sprite sınıflarını kullanman gerekir ki karışık gelecektir. Ancak şöyle bir şey olabilir. Ekranda bir asker vs. olur, yukarıdan düşman uçakları geçer, asker onlara ateş edip patlatır gibi bir oyun olabilir.
    Uygulama olarak OpenOffice.org ODP dosyalarını telefonda okutacak bir şey yazmayı planlıyordum ben ama zaman olmadığından bir şey yapmadım. İstersen böyle bir şey yapabilirsin. Pek bir fikir yok şu an aklımda.

  • Yazan: Tayfun, 11 Temmuz 2010 @ 4:42 pm

    ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim düşman uçaları aklıma yattı openoffice beni zorlar diye düşünüyorum ben proje konusunda daha kimseyle konuşmuş değilim fakat okulu bitirmek için ilginç bişe yapmam gerekiyor bende ya PİC programlama ile bi devre yapıcaktım yada böle bişe, bu yolu tercih ettim bende pek donanımla uğraşmayı sevmiyorum beni çok fazla zorlamıcak fakat hocanın gözünü dolduracak bişey lazımdı bende java ile mobil uygulamalar yapabilirim diye düşündüm döküman konusunda da artık ingilizcemizin yettiği kadarıyla uğraşcaz tekrar çok saolun kolay gelsin.

  • Yazan: FeRHaD, 12 Temmuz 2010 @ 4:10 am

    OpenOffice aslında oyundan daha bile kolay gelebilir. Bir ZIP kütüphanesi ile dosyayı açıp XML kütüphanesi ile arşivdeki XML dosyalarını işleyip içerik satırlarını alıp bunu Canvas sınıfı kullanarak ekrana yazacaksın. Arama vs. hizmeti de sağlayabilirsin hani.
    Tabi senin bileceğin iş, sonuçta OpenOffice.org okuyucu da herkesin ilgisini çekmeyebilir bir şey olur. Oyun daha iyidir ama programlama açısından biraz daha yük olabilir.

  • Yazan: Ramazan, 2 Ağustos 2010 @ 10:00 am

    Allah razı olsun.İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır.(Hadis-i Şerif)

  • Yazan: roberto carlos, 4 Ağustos 2010 @ 12:54 am

    NOKİA N70 telefonlarda komutlu ayarıyla sorunsuz çalışıyor bilginize, sorun yaşayanlar….otomatikte sorun oluyor sözlük çıkıyor başka proya geçiyor saygılar…N70 İÇİN KOMUTLU…

  • Yazan: Özgür, 28 Ağustos 2010 @ 6:07 pm

    28.8.2010 19:06
    Cep İngilizce 1.6.1 indirdim ve n73’te sorunsuz kullandım 🙂

    (bu yorum linkin ölmediği ve ilgili programın başarı ile çalıştığı için, yazarına teşekkür amaçlı yazılmıştır.)

    Ellerine sağlık agam 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 28 Ağustos 2010 @ 6:09 pm

    Bir şey değil. 🙂

  • Yazan: yaşar mutlu, 8 Eylül 2010 @ 1:21 pm

    bende N95 var cep ingilizce v1.6.1 kuramadım ve v14 kullanıyorum güzel bi uygulama fazla kullanmadım ama gerekirse kullanıcam teşekkürler Arkadaşım bilgin olsun diye yazıyorum

  • Yazan: Burcu, 12 Eylül 2010 @ 12:43 pm

    Merhaba, 1.6.1 versiyonunu yükledim. İçerik olarak mükemmel, ancak benim telefonumda mı öyle bilemiyorum ama yeni arama yapmak biraz oyalayıcı. Arama çubuğuna geri çıkmak ve ordan yazdığın önceki kelimeyi silip tekrar aratmak falan gerekiyor. Bunun için bir düzeltme yapılabilir mi?

  • Yazan: FeRHaD, 12 Eylül 2010 @ 8:32 pm

    Burcu, burada telefonla ilgili bir durum var, bu sebeple düzeltmesi zor biraz. Ancak yeni sürümde bunu düzeltebilirim sanırım.
    Bir de komutlu arama yöntemini deneyebilirsin, daha rahat gelebilir belki. Diğer menüsünde ayarlar kısmında var bunun ayarı.

  • Yazan: Burcu, 13 Eylül 2010 @ 6:26 pm

    Komutlu aramaya geçtim, biraz daha rahat ama otomatik aramanın düzeltilmiş halini tercih ederim 🙂 Mesela benim tel.imde kelime tanımının altında 2 seçenek görülüyor:”Fonetik” ve “Geri”. Bunlardan birinin yerine “Yeni Arama” butonu daha kullanışlı olur gibime geliyor. Bir de genel talep ne yönde bilemiyorum ama ben şahsen kelime arattığımda karşıma liste değil de tanımın direkt çıkmasını tercih ederim. Bunları yeni sürüm çalışmanda göz önünde bulunduracağını ümit ederek yeni sürümü dört gözle bekliyorum. Çok sağol cevabın ve emeğin için. İyi çalışmalar..

  • Yazan: FeRHaD, 13 Eylül 2010 @ 10:26 pm

    Tamam Burcu, dileklerini sonraki sürümde dikkate alırım.
    Yeni arama butonu fonetik gösterim butonu ile beraber olur, ayrı bir menüde olur anca. 🙂
    Tanımın direkt çıkması için de bir ayar seçeneği koyabilirim sanırım. 😉

  • Yazan: Bay.B@H0, 27 Eylül 2010 @ 4:41 pm

    üstad 10 numara yapmışşsın ..eline sağlık …
    bişi rica edicem … ben en çok şu bilesi kelimeler bölümünü kullanıyorum…. önemli gördüğüm sözcükleride işaretliyorum … ama sadece 15 tene sözcük işaretleniyo…16. yı işaretleyince ilk işaretlidğimin yerini alıyo ….
    istiyorum ki 300-500 kelime işaretliyelim…
    gece yatarken tekrar yapıyorum işaretliğim kelimeleri acaib faydalı oluyo ….

    ama süper program yazmışsın ….
    bide yenisi çıkarsa nasıl haberimiz olcak ..

  • Yazan: FeRHaD, 28 Eylül 2010 @ 2:49 am

    Evet BayB@HD, sınır 15’tir ve ilk eklenen en çabuk gider. Şimdilik bunu değiştirmeye nietim yok pek, kodda ciddi değişiklik gerek, ancak belli de olmaz.

  • Yazan: ali, 21 Kasım 2010 @ 8:06 pm

    Merhabalar, öncelikle böye kullanuşlı program için çok teşekkürler. yaklaşık 1 yıldır memnuniyetle kullanıyorum. Şöyle bir eklenti sonrasında tekrar etme amacıyla faydalı olabilir;

    istediğimiz veya arattığımız kelimeleri işaretleyip yeni bir liste oluştursa ve daha sonra bu listeye bakarak tekrar bakılabilse (bilinesi kelimeler bölümünde ayrı olarak)

    tesekkürler, iyi çalışmalar..

  • Yazan: FeRHaD, 23 Kasım 2010 @ 1:04 am

    Ali, işaretleme özelliği düşünüyordum zaten. Teşekkürler.

  • Yazan: hesvinc, 7 Aralık 2010 @ 12:31 pm

    teşekkürler

  • Yazan: erdoğan, 12 Aralık 2010 @ 1:11 pm

    yüklerken sertifika hatası veriyor… neden olabilir??

  • Yazan: FeRHaD, 13 Aralık 2010 @ 2:34 am

    Erdoğan bey, bu sertifika hatası yüklemeyi engellemiyor olmalı, güvenle kurabilirsiniz. Zaten uygulama hiç bir ağ erişimi yapmadığından zararlı bir şeyler yapması imkansız. Sertifika hatası vermiyor zaten de uygulamanın imzalanmadığını söylüyor. O imza için her yıl belli bir ücret ödemem gerekiyor. Gerekli bir şey olmadığı için de ücret ödemeye yanaşmıyorum. Çünkü uygulamaya katacağı bir şey yok.
    Ha bu sertifika hatası yüzünden kurulmuyor diyorsanız burada başka bir iş var demektir…

  • Yazan: Barış, 2 Ekim 2014 @ 1:15 pm

    Merhaba Ferhat. Öncellikle bu cep telefonunu geliştirdiğinizden ötürü size çok teşekkür ederim. Bu programı güncellemeyi ve Android versiyonunu yapmayı düşünüyor musunuz? İyi günler.

  • Yazan: FeRHaD, 4 Ekim 2014 @ 1:37 pm

    Böyle bir niyetim vardı ama uzun süredir programla ilgilenmediğim için ve de Java platformunda belli sıkıntılar hariç yeterli olduğu, Android platformunda da iş gören yeterli Android uygulamaları olduğu için hevesimi kaybettim. Ayrıca çalıştığımdan da çok fazla zaman ayırmam mümkün olmuyor pek. Biraz motivasyonum olsa toparlamaya çalışabilirim ama gün geçtikçe gerekliliği azalıyor…

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Cep Ingilizce v1.5
  2. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Cep Ingilizce v1.4

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz