Çift hatlı televizyonlu cep telefonlarına dikkat

____________________________________________________________________

Geçen seneden beri piyasada çift hatlı ve analog televizyon yayınlarını izleyebildiğiniz telefonlar dolaşıyor, bunlara Çin telefonu da deniyor. Öncelikle söyleyeyim ki bu yazı bir süre önce bunlardan bazılarının kaçak yollarla başka telefonların IMEI numaraları kaydedilerek çalışır hale getirilmesinden dolayı kapatılma kararının alınması ile ilgili değildir. Sadece böyle bir telefonla deneyimlerimden bu telefonu kimlere tavsiye edip etmeyeceğimi yazacağım ve bir tane alırsanız dikkat etmeniz gereken birkaç şey de bulabilirsiniz. Not: Yazıyı elimdeki modelden daha yenilerinin ve iyilerinin çıktığını varsayarak yazacağım.

Çin telefonu da denen bu telefonlar özellikle geniş ve parlak ekranları, analog TV yayınlarını izleyebilme olanağı ve Nokia gibi markaların en iyi modellerine benzeyen dış görünüşleri ile dikkat çekiyor. Dışarıdan bakınca gerçekten de güzel bir görünüşleri var. Kaliteli televizyon ve radyo özellikleri de gerçekten iyi özellikler. Bunlar çift hoparlör ile de birleşince elinizde bomba gibi bir telefon oluyor. Hatta bazı forumlarda bu telefonların orijinallerinden daha iyi olduğu daha gelişmiş olduğu bile yazıyor ancak ne yazık ki işin iç yüzü her kullanıcı için böyle değil.

Öncelikle böyle bir telefon almayı düşünüyorsanız şunu söylemeliyim ki eğer uzunca bir süre farklı bir telefonu tam anlamıyla bütün özellikleri ile kullandıysanız, bu telefonlar size yetersiz gelebilir. Bu sebeple söylemeliyim ki bunlar cep telefonunda çift hat ve televizyon isteyen kullanıcılar için bir telefon. Bunlardan başka özellikler istiyorsanız aldığınız üründe önceden bunların var olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bu tür telefonların dosya sistemlerine dikkat edin, şansınız yoksa elinize çok kötü bir tane düşebilir. Örneğin; bendeki cihazda öyle bir kötü dosya sistemi var ki, bir dosyayı bilgisayardan hafıza kartının neresine saklarsanız saklayın onun yerini bir daha değiştiremiyorsunuz, ancak silebiliyorsunuz. Yani kopyala, kes (taşı) ve yapıştır özelliği dosya sisteminde yok. Bundan başka hafıza kartını kart okuyucu ile bilgisayara bağlayıp Mp3 klasörüne en güzel şarkılarınızı doldurdunuz diyelim. Telefona taktığınızda hafıza kartı (bu aygıtların bazılarında T-Flash olarak geçiyor) içinde Mp3 klasöründe bu dosyaları göremeyebilirsiniz. Görmek için görünenlerden bazılarını silmeniz gerek. 🙂

2 GB hafıza kartı varken 3 MB boyutunda bir dosyayı Mavidiş (Bluetooth) üzerinden alamayabiliryor, ancak aynı dosyayı 256 MB hafıza kartı kullanırken alabiliyor. Tabi bu kart desteği ile ilgili olsa gerek.

Kendi çektiği 1 MP boyutunda resmi rahat açabilirken başka bir telefondan gönderdiğiniz veya bilgisayardan kaydettiğiniz VGA (640 x 480) çözünürlüğünde bir görüntüyü bellek yetmezliği sebebiyle açmamazlık yapabiliyor. Hatta Toshiba G500 cep telefonumda arka plan olarak kullandığım görüntüyü bile bellek yetersizliği sebebiyle açmıyor, halbuki sadece 240 x 320 çözünürlükte ve 15 KB bir resim. Ancak telefonda XnView ile küçülterek oluşturduğum 352 x 288 çözünürlükte ve 30 KB boyutunda bir dosyayı açabiliyor. Anlayan?

MP3 çalar uygulaması bir başka problem. Hafıza kartındaki Mp3 klasöründe yüzlerce parçanız olsa bile ne iştir sadece 50 tanesini görebiliyor, diğerlerini görmek için görünenleri silmeniz gerekli. 😀 Ayrıca şarkıyı ileri ve geri alma gibi komutlar da olmayabiliyor.

Kameranın video kaydına dikkat edin. Elimdeki cihaz çok kaliteli MJPEG benzeri bir biçimde kayıt yapıyor. Yalnız ses dosyası video dosyasından farklı .wav uzantılı bir dosya, video dosyası da vid uzantılı bir dosya. Bu dosyaları bilgisayara kopyalayınca sadece ses dosyasını açabiliyorsunuz. Video dosyası bir resim gibi sadece ilk karesi görünüyor ve o da Jpeg biçiminde tanınıyor(XnView ile).

Video oynatma özelliği de tuhaf. Aygıtta Mpeg4 desteği var falan yazıyor ama daha hiçbir formatta video oynatamadım. Bunlar 3GP, MP4, AVI, MP2, MP1 gibi daha birçok format. Bunlardan birinin cihazda nasıl çalıştırılacağını çözemedim daha.

Java yok. Elimdeki cihazda en çok eksiği hissedilecek şey Java sanal makinesi olsa gerek. Bu cihazda yok ve bu sebeple hiçbir Java uygulaması ve oyunu yüklenmiyor.

Cihaza program yükleme imkanı yok. Hiçbir şekilde cihaza hiçbir program yüklenmiyor, yani yukarıda bahsettiğim Java uygulama probleminden başka cihazın destekleyeceği bulduğum hiç bir uygulama biçimi olmaması da başka bir problem. Böyle bir imkan olsa örneğin Total Commander gibi ek programlarla sakat taraflarını düzeltme imkanı olur ancak ne yazık ki yok.

Türkçe tercümeleri sakat. Bazı menülerde yazanları Türkçe olmasına rağmen anlamayıp, telefon dilini İngilizce yapma ihtiyacı hissedebiliyorsunuz. Ör; ses rekoru diye bir şey var. Ses rekoru ne ya. 😀 Telefonu ilk ele aldığımda en yüksek çıkan sesin frekansının veya desibell şiddetinin kaydını yaptığını falan sanmıştım. Sonradan durumu çaktım ki, tercümeler çakmaymış. Sound Record için çeviri ses rekoru olarak yapılmış. 🙂

Bu çin telefonu denen bu telefonlardaki dosya yöneticisinin yetersizliği, resim görüntüleyememe, işe yaramaz video çekimi, video oynatabilme şüphesi (!), sınırlı sayıda MP3 şarkısını çalabilmesi ve hiçbir uygulama yüklenememesi nedeniyle bu tür telefonlar benim gibi kullanıcıların işine yaramıyor. Bu sebeple sizin de böyle bir telefon almayı düşünüyorsanız yukarıdakilere dikkat etmenize ve almadan önce iyice didiklemenizi tavsiye ederim. Ancak sadece güzel görüntüsü ve TV izleyip radyo dinlemek için alacaksanız işinizi görür, çift hat kullanımı da var. Çift hatlarda çift işlemci olmasına dikkat edin(!). Ünlem işareti koydum, çünkü uygulama yükleyememe gibi nedenlerden dolayı bir tanesi sanırım konuşma dışında kullanılmıyor. 🙂 Dediğim gibi böyle bir telefon almayı düşünüyorsanız dikkatli olun, daha sonradan beklediğiniz gibi birşey çıkmayabilir. Yine de daha yeni modellerinin yukarıda saydığım olumsuzluklara sahip olmayabileceğini düşünerek, araştırırsanız iyi olur. Çünkü bunların projektöre sahip sürümleri çıkacakmış, yukarıdaki problemlerin olmadığı cihazlar da olabilir yani. Bir de sanırım bu telefonları Türk firmaları Çin’de ürettiriyormuş, eğer öyle ise onlardan yukarıda saydıklarıma ve şu an aklıma gelmeyen fazlasına dikkat etmelerini tavsiye ederim. Şimdilik sadece televizyon özelliği için elimdeki Toshiba G500 ile değiştirmeyeceğim telefonlar olarak görüyorum. 😀

2 Yorum

  • Yazan: efm, 16 Ocak 2009 @ 3:02 pm

    çok güzel yazmışsın,emeğine sAğlık.
    bende anlattığın gibi bi telefon almayı düşünüyordum iyi ki almadan bu yazıyı okudum=)

  • Yazan: FeRHaD, 17 Ocak 2009 @ 1:41 am

    Valla uygulama vs. yüklenmiyor ve de bir süre sonra çok hurda birşey kullanıyormuşum hissi veriyor. Televizyonla bilgisayarı karşılaştırmak gibi birşey, televizyon dediğimiz bu telefonlar, bilgisayar olanlar diğer en azından Java desteği olan telefonlar. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz