Çin Depremi Sadece Çin’e Zarar Vermedi

____________________________________________________________________

Bildiğiniz gibi 12 Mayıs’ta Çin’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.8 şiddetindeki deprem ile binlerce kişi hayatını kaybetti ve ölü sayısı da artmaya devam ediyor. Deprem Çin’de oldu ama sadece Çin’i etkilemedi. Çin’i bir bakıma Dünya’nın imalat merkezi olarak düşünürsek ne demek istediğimi anlarsınız.

Bildiğiniz gibi birçok teknoloji harikalarından çocuklarımızın oynadığı basit oyuncaklara kadar kullandığımız çoğu ürün Çin malı. Çoğu şirket üretimini ucuz işgücü ve maliyetler nedeniyle Çin’de yaptırıyor. Bunlar sadece bizim adi deyip uzak durmaya çalıştığımız ürünler değil son model cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız vs. birçok teknolojik ürün. Birçoğu Çin’de üretiliyordu ve Çin depremi ile bunların üreten işçiler, üretildiği fabrikalar vs. zarar gördü. Böylece de Dünya’nın imalat merkezi konumundaki Çin’deki depremden sadece Çin değil tüm Dünya zarar görmüş oluyor.

Çin’deki depremin Dünya piyasalarına bir şekilde yansıyıp yansımayacağını bilemeyiz ama umarım yansımaz, çünkü neredeyse bütün teknoloji devlerinin Çin’de fabrikaları ve işçileri var.

Teknik servisteki telefonum tamir edilemediği için yenisi gelecekti. Sony Ericsson telefonum üzerinde Made in China yazdığı için sanırım ben de bu olaydan doğrudan etkilenmiş olabilirim. Zira telefonum haftalardır hala gelmedi.

Tabi ekonomik etkisinden ziyade Çin’de binlerce kişinin hayatını kaybetmesi önemli. Binlerce kişi hayatını kaybetti ve hala de enkaz altından çıkarılamayanlar ve hastanelerdeki yaralılar ölmeye devam ediyor. Bu konuda Çin Günlüğü‘nde güzel bir uygulama gördüm. Uygulama çok basit, sadece Sevgi Yolculuğu yazısına Çin depremi afetzedelerinin acısına ortak olduğunuzu belirten bir yorum yazmak. Genel olarak İngilizce olarak yazılması iyi olur fakat bilmiyorsanız da Türkçe yazmanızda neden sakınca olsun ki, yeter ki yazın.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz