Domuzlar ayna kullanabiliyor :)

____________________________________________________________________

Hani maymunlara zekalarını ölçmek için tip tip şebeklik yaptırırlarya, bu sefer de domuzlara yapmışlar. Ve de domızların aynayı kullanabildiklerini keşfetmişler.

Cambridge Üniversitesi’nden Donald Broom bir yere yiyecek yerleştirmiş, yakınına da yiyeceğin kokusunu ortamdan uzaklaştırması için fanlar. Fanlar sayesinde koku domuzlara ulaşamıyor ve domuzlara da tek yöntem önlerindeki aynaları kullanıp yiyeceği görüp yerini bulmak kalıyor. Teste göre sekiz domuzdan yedisinin yiyeceği bulmak için aynanın nasıl çalıştığını anlaması bir dakikadan kısa sürmüş. (Animal Behaviour, DOI: 10.1016/j.anbehav.2009.07.027)

Broom’a göre bu domuzların çevrelerinde olan bitenin ne kadar farkında olduklarının kanıtı.

Domuzları bilmem de ben insanların böyle bir testi ne kadar sürede örneğin sekiz kişiden kaçının başarabileceğini merak ediyorum. Tabi bu insan tarihinde hiç ayna görmemiş, duymamış, yani kısaca aynanın ne olduğu ile ilgili en ufak bir bilgisi ve tecrübesi olmayan birileriyle olması gerekli. Çoğu bir dakikadan uzun sürebilir mi diyorum ben, yoksa domuzlar bizden daha akıllı mı. 🙂 Çevreyi mahvetmeden kullanabildiklerine göre çoğu hayvan bizden daha akıllı aslında. 🙂

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz