Dünya’daki Nüfus Artışı

____________________________________________________________________

Geçen yıl dönem ödevim için hazırlamıştım.İnternetteki birkaç kaynaktan derlemiştim.Nüfus artışının özellikleri, sonuçları ve önlemleri üzerine bir çalışma. Sömürün:
Nüfus, herhangi bir bölgede belirli bir zaman içinde yaşayan insanların toplam sayısıdır.Yapısı ve dinamik özellikleri demografi başlığı altında incelenir.
Nüfus yalnızca bir aritmetik toplam değil; yaş ve cinsiyet yapısını, nüfusu oluşturan bireylerin sosyal ve ekonomik niteliklerinin dağılımını ve değişmelerini kapsayan bir konudur.Bir bölgedeki nüfus, zaman içinde, doğumlar ve gelen göçmenler yoluyla artar; ölümlerle ve giden göçmenlerle azalır.Belirli bir nüfus içinde doğumların sayısı, o nüfusun doğurganlık düzeyini belirler.Nüfusun ikinci önemli belirleyicisi ölümlülük ya da ömür uzunluğu ile ilişkili olan ölümlerin sıklığıdır.Göç ise nüfusun üçüncü önemli belirleyicisidir.
NÜFUS ARTIŞININ ÖZELLİKLERİ
Nüfuslarda gelişmenin anlık boyutuyla değil de zamansal dinamiği içinde incelenmesi, “demografik geçiş” olarak anılan tanımlayıcı ve açıklayıcı bir nüfus gelişme modelinin oluşturulmasını sağlamıştır.
İlk evrede nüfus istikrarlı bir sistem olarak hareket etmektedir: ölüm ve doğum oranları yüksek (binde 40 kadar), ama birbirine yakındır.Nüfus artış hızı son derece düşüktür ve büyük değişiklikler gösterir.Bu, geleneksel demografik düzendir.
Demografik geçişin ilk bölümünde ölüm oranı giderek hızlanan bir düşüş göstererek yörüngeden çıkar.Doğum oranıysa başlangıçtaki yüksek seviyesinde kalır: bu iki nüfus bileşeninin giderek birbirinden uzaklaşması yüksek ve hızlı bir nüfus artışına yol açar.
İkinci dönemde ise, doğum oranı azalırken ölüm oranındaki düşüş yavaşlar: nüfus artış hızı giderek yavaşlar.
Ölüm ve doğum oranları tıpkı geçiş öncesi evrede olduğu gibi birbirine yaklaşır: nüfus yeniden, doğum ve ölüm oranlarının düşük (binde 10 gibi), artış hızının ise çok zayıf veya sıfır olduğu istikrarlı bir demografik düzene girer.
Bugün dünyadaki ülkelere bakıldığında, yeryüzünün hiçbir yerinde geçiş öncesi durumun söz konusu olmadığı anlaşılır.Afrika geçişin ilk dönemindedir: buradaki nüfus artış hızları daha şimdiden yüksektir, ama istikrara kavuşana kadar daha da artacaktır.Doğum ve ölüm oranlarının birbirine en uzak olduğu evre olan “nüfus patlaması” Kuzey Afrika ve Orta Amerika için geçerlidir.Güney Amerika ve Asya’da 1960’lı ve 1970’li yıllarda kaydedilen azami nüfus artışından sonra, kuşkusuz hala yüksek olan, ama sürekli olarak düşen büyüme hızları görülmektedir.Avrupa ve genel olarak gelişmiş ülkeler geçiş sonrası evrededir.
Sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin nüfuslarının gelişiminde benzer yanlar olmakla birlikte, ciddi farklılıklar da söz konusudur.
Demografik geçiş sürecine girme tarihi bugüne yaklaştıkça, nüfus artış hızları yükselmektedir: Afrika ülkelerinin yaşamakta oldukları veya bazı Latin Amerika ülkelerinin yaşadıkları büyüme hızları, daha önce Avrupa’da kaydedilmiş olan hızlardan 2-3 kat yüksektir.
Buna karşılık gelişme süreci hızlanmış gibi görünmektedir.Avrupa ülkelerinin istikrarlı bir demografik düzene oturmaları için 150 yıldan daha fazla bir süre gerekmişken, Asya veya Amerika ülkelerine 40 yıl yetmiştir.
Sanayileşmiş ülkelerde demografik geçiş süreci, toplumsal, politik ve iktisadi dönüşümlerin etkisiyle gerçekleşmiştir.Oysa bugün ölüm oranlarında görülen düşüşlerin kökeni çoğu zaman dışsaldır ve nüfusun “modernleşmesi” her zaman söz konusu toplumlardaki sosyo-ekonomik dönüşümlerle birlikte gerçekleşmemektedir.Söz konusu nüfus kitleleri, 19.yy’da veya 20.yy’ın başında Avrupa’da bulunan kitlelerle karşılaştırılamayacak bir ağırlığa sahiptir.
1992’de dünyada her gün 386 900 bebek doğdu, 137 500 kişi öldü ve günde dünya nüfusu 249 400 kişi arttı.Bu sayı, bir ayda Bolivya nüfusu kadar bir artış demektir(7 482 000 kişi).
HIZLI NÜFUS ARTIŞININ SEBEPLERİ
Bir zamanlar doğum ve ölüm oranları birbirine çok yakındı.İnsanlar çok sayıda çok sayıda çocuğa sahip oluyordu fakat bunların çoğu beş yaşına gelmeden ölüyordu.Bu bilim ve teknolojinin gelişmeye başladığı Sanayi Devrimi ile değişerek hızlı bir nüfus artışı ortaya çıktı.Buna insanların bilinçsizliği de eklenince durum vahim bir hal aldı.Hızlı nüfus artışının başlıca sebepleri şunlardır:
Doğum oranlarının yüksek olması.Bunun de kendi içinde çok çeşitli nenenleri vardır:
– Aile planlamasının eğitim yetersizliği vb. nedenlerle uygulanamaması,
– Geleneksel aile yapısı,
– Eğitimin yetersiz olması,
– Çeşitli dini baskılar,
– Bazı sosyal ve politik sebepler.
– Çocuk ölümlerinin giderek azalması.Bunun nedenleri:
– Özellikle Sanayi Devrimi ile gelişen teknoloji sayesinde geliştirilen aşılar ve aşı kampanyalarının yaygınlaşması,
– Artan eğitim düzeyi ile birlikte annelerin bilinçlenmesi,
– Beslenme koşullarının iyileşmesi.
– Yeni tür tohum üretimi, kimyasal gübreler, böcek vb. zararlıyla mücadele maddelerinin üretimi ve daha gelişmiş makineler üretimini sağlayan teknoloji sayesinde besin üretiminin artması ,ulaşım ve taşımacılığın gelişmesiyle bölgeler arasında dağılımının sağlanması ve yine teknolojik gelişmeler sayesinde yeni ve etkili ilaçların üretilmesi sayesinde sağlık ve beslenme koşullarının iyileşmesi.
– Sağlık, beslenme ve eğitim şartlarının düzelmesiyle yaşam standartlarının yükselmesi ve ortalama insan ömrünün uzaması.
HIZLI NÜFUS ARTIŞININ SONUÇLARI
Hızlı nüfus artışının olumsuz ve olumlu olmak üzere iki tür sonuçu vardır:
Nüfus Artışının Olumsuz Sonuçları:
– Artan nüfusa yeterli iş imkanı sağlanamadığından işsizlik artar.Bu da kalkınma hızını böylece de kişi başına düşen ulusal geliri azaltır.Enflasyon artar.
– Insanlarin temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi zorlaşır.
– İşsizlik iç ve dış göçün artışına sebep olur.
– Bağımlı yani çalışma çağında olup çalışamayan nüfus ve tüketici nüfus artar.
– Çalışan ve çalışmayan nüfus arasında gelir eşitsizliği olur.Bu da sosyal bunalımlara yol açar.
– Demografik ( Nüfusa yapılan yatırım-yol su ,elektrik, konut, hastane, okul gibi) yatırımlar artar.Bu da ülke ekonomisine önemli bir yük oluşturur.
– Tüketim artar.İhracat azalır ithalat artar.
– Devletin tasarrufları azalır.
– Konut sıkıntısı ve sonucunda da gecekondulaşma olur.Yoğun nüfuslu bölgelerde arsa, konut vb. ücretleri artar.
– Belediye hizmetleri zorlaşır.
– Artan nüfus için ilaç vb. tedavi malzemeleri ve doktor vb. sağlık personeli ihtiyacı karşılanamaz.
– Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı artar.
– Çevre sorunları artar.
– Artan ihtiyacı karşılamak için fabrikalar üretimlerini artırarak hava ve su kirliliğini artırırlar.
– Artan nüfusla birlikte ortaya çıkan çöp miltarıda artar(Özellikle katı çöpler).
– Artan enerji talebini karşılamak için enerji kaynaklarının daha çok tüketilmesi.
– İhtiyacı karşılamak için daha fazla kimyasal gübre ve zararlılarla mücadele ilaçları vb. kullanılması tarım alanlarının kirlenmesine yol açar.
– Toprağın bilinçsiz ve aşırı kullanılması sonucu toprak verimsizleşir.
– İhtiyacı karşılamak için yeni tarım alanlarına ihtiyaç duyulur.
– Yeni tarım alanları açmak için ağaçlar kesilerek ve daha bir sürü şekilde vahşi yaşama ve doğaya zarar verilir ve kirletilir.Bu da çeşitli türlerin nesillerinin tükenmesine yol açar.
– Fosil yakıtlar daha fazla tüketilir.
– Düşük gelirlilerin yaşam koşulları kötüleşir.Yetersiz beslenme ve hijyenik olmayan yaşam koşulları gibi nedenlerle hastalıklar artar.
– Ekonomik olarak devlet sıkıntı içine girer.
Nüfus Artışının Olumlu Sonuçları:
– Artan nüfusla birlikte mal ve hizmetlere olan talepte artar.
– Ekonomide canlılık ve çeşitlilik sağlanır.
– İşçi ücretleri düşer.Böylece üretim maliyetleri düşer.
– Devletin vergi gelirleri artar.
– Yeni endüstri dalları doğar.
– İhracatta rekabet kolaylaşır.
– Üretim artar.
– Ülke savunmasına katkısı olur.
HIZLI NÜFUS ARTIŞININ ETKİLERİNİN MÜMKÜN ÇÖZÜMLERİ
– Gelişmekte olan ülkelerdeki insanları endüstrileşmeyi takip edebilmeleri için eğitmek.Geliştikçe diğer devletlerin yardımlarına daha az bağımsız olacaklardır.
– İnsanları var olan doğal kaynaklarını nasıl yönetecekleri konusunda eğitmek.
– İnsanlara doğal kaynaklarını nasıl bir gelir kaynağı haline getirebileceklerini göstermek.
– Endüstrileşme çabalarını desteklemek.Bu gelişmiş ülkeler tarafından verilecek borçlar veya ufak karşılıksız yardımlar şeklinde olabilir.
– Gelişmekte olan ülkeleri tarım konusunda eğitmek.
– Onlara onların iklimlerinde ne tür bitkilerin yetişebileceğini ve nasıl yetiştirileceğini öğreterek beslenme konusunda dış ülkelere daha az bağımlı olmalarını sağlamak.
– Toplumları hızlı nüfus artışının etkileri konusunda eğitmek.
– Doğum kontrol teknikleri hakkında bilgi sağlamak ve bu teknolojiyi insanlara sunacak projeler geliştirmek.
– Devletin halkını doğum oranını düşürmek için desteklemesi.Örneğin; gönüllü olarak daha az çocuğa sahip olan ailelere vergilerde indirimler gibi yardımlar yapılması.
NOT:
***Bir ülkede milli gelir sürekli olarak artmasına rağmen ,kişi başına düşen gelir aynı şekilde artmıyorsa , o ülkede nüfus artış hızı fazladır.
***Bir ülkede çalışan nüfusun yaş ortalaması düşük ise , o ülkede doğum oranı yüksektir (nüfus artış hızı fazladır).
*** Bir yerde nüfusun artması ile iş imkanları arasında bir paralellik varsa , orada nüfus artışında dış göçler etkilidir.

En Yüksek Nüfuslu İlk On Ülke (Ocak, 2007)

#

Ülke

Nüfus ( 2007 Est. )

Dünya Nüfusunun %

Nüfus Artış Oranı

2050 Tahmini Nüfusu

1

Çin

1,317,431,495

20.0 %

1.1 %

1,470,468,924

2

Hindistan

1,129,667,528

17.2 %

1.7 %

1,619,582,271

3

ABD

301,967,681

4.6 %

0.8 %

403,943,147

4

Endonezya

224,481,720

3.4 %

1.8 %

337,807,011

5

Brezilya

186,771,161

2.8 %

1.4 %

206,751,477

6

Pakistan

167,806,831

2.6 %

2.6 %

267,813,495

7

Nijerya

162,082,868

2.5 %

2.6%

303,586,770

8

Rusya

143,406,042

2.2 %

0.5 %

118,233,243

9

Bangladeş

137,493,990

2.1 %

1.1 %

205,093,861

10

Japonya

128,646,345

2.0 %

0.1%

101,228,471

İlk On Ülke

3,899,755,661

59.3 %

5,034,508,670

Dünya’nın Geri Kalanı

2,674,910,756

40.7 %

4,049,986,735

TOPLAM Dünya Nüfusu

6,574,666,417

100.0 %

1.1 %

9,084,495,405

Konuyla ilgili resimler sunucu nakli sırasında zarar görmüştür. Bulduğunuz olursa gönderebilir veya linkini söyleyebilirsiniz.

151 Yorum

  • Yazan: koray, 28 Mart 2007 @ 8:36 pm

    hakikaten yazmadan çıkamayacagım 3 saatten beri beşeri coğrafyadan nüfusun kıtalara göre dagılışını arıyorum sonunda buldum çok teşekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 29 Mart 2007 @ 1:30 pm

    Sanada taşakkürler.Asıl coğrafya öğretmenim Filiz hocama teşekkürler.Bu konuyu dönem ödevim olarak vermeseydi bu kaynak şu an burada olmayacaktı. 🙂

  • Yazan: gamze, 2 Nisan 2007 @ 4:01 pm

    ***Siteyi hazırlayanlara burava çok işime yaradı teşekkürler.***

  • Yazan: drftgyjıpl, 6 Nisan 2007 @ 3:12 pm

    walla ben başka bişi için girdim aradığımı bulamadım o yüzden beğenmedim ıyyyyyyyyy:D dermişimmmmmmmmm çok güsel bilgiler war ama benm işime yaramadı:(

  • Yazan: ferhad, 6 Nisan 2007 @ 4:33 pm

    @drftgyjıpl
    Bloguma Dünya’daki çalışma oranları ile ilgili bilgi için girmişsin ama üzgünüm bu konu yok.

  • Yazan: özlem, 6 Nisan 2007 @ 5:21 pm

    sınavıma çalışırken öylesine girip baktım.ama güzel ve hakkı verilmiş bir site hazırlayanların elllerine sağlık.tüm öğrenciler adına teşşekkürler.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Nisan 2007 @ 5:24 pm

    Teşekkürler.Sınavında başarılar.

  • Yazan: gökhan, 7 Nisan 2007 @ 9:10 pm

    cok güzel

  • Yazan: metin, 15 Nisan 2007 @ 2:06 pm

    2 saattir bu konuyu arıyorduk güzel olmuş elinize sağlık

  • Yazan: kerem, 17 Nisan 2007 @ 6:27 pm

    cok saol walaa hojamm 35 saattr bunu arıyorumm 2 haftadr geciktiriorm dönem ödewini sende olmasan sıçmştıı
    hoja bı 2 hafta daha çekemezdii benii 😀 😀
    eywallahh…

  • Yazan: somurgeci, 23 Nisan 2007 @ 6:26 pm

    sayenizde 50 kntcük kaptım kardeşimden kılımı bile kıpırdatmadan yaşayınn:) yuppiiyyyyyy

  • Yazan: FeRHaD, 23 Nisan 2007 @ 6:29 pm

    Nasıl oluyo o iş be .Banada söyle nasıl oluyo ki ben de kazanayım.He ?

  • Yazan: somurgeci, 23 Nisan 2007 @ 8:31 pm

    ya bizim kardeş ödevi bulursa al sna 50 knt dedi öle kaptım yane 😉

  • Yazan: ELVAN, 25 Nisan 2007 @ 5:42 pm

    SAĞOL ya çok işime yaradı valla senide öptüm bu arada msn adresim bu beni bulursan sevinirim bye görüşürüz

  • Yazan: FeRHaD, 28 Nisan 2007 @ 2:06 pm

    @ELVAN
    Teşekkürler. 🙂
    Adresini ekledim.Başkalarının görmesini istemeyebileceğini de düşünerek yazından kaldırdım.

  • Yazan: muharrem, 5 Mayıs 2007 @ 12:25 pm

    ÇOK TEŞEKKÜRLER BEN 6. SINIFA GİDİYORUM SOSYAL ÖĞRETMENİMİZ BU KONUYU ARAŞTIRMAM İÇİN BANA PROJE OLARAK VERDİ ÇOK İŞİME YARADI ÇOK TEŞEKKÜRLER.

  • Yazan: papatya, 6 Mayıs 2007 @ 10:33 pm

    çok saolun beni kurtardı bu site
    ya eksi almaktan kurtuldum :d 😀 😀

  • Yazan: ecel, 9 Mayıs 2007 @ 7:18 pm

    iyrenç bir site hiç beğenmedim çünkü hızlı nüfus artışının sorunları yok bu sitede yaparsanız sevinirim iyi olur hemde sadece ben değil başkalrıda yararlanır…saygı ve sevgilerile good bye __-vettayyibat-__

  • Yazan: FeRHaD, 10 Mayıs 2007 @ 10:20 am

    @Ecel
    İltifatın için teşekkür ederim. 😀 Hızlı nüfus artışının ne tür sorunlarını istiyordun (Çevresel açıdan yarattığı sorunlar vb.). Bence olumsuz sonuçları işini görür. Bunun dışında birşey ise örnek vererek yazarsan belki yardımcı olabilirim.

  • Yazan: feyza :), 11 Mayıs 2007 @ 3:45 pm

    walla cok saolunn ya ne diğimm minnettarımm sanyizdee cografyadan 4 alcamm heeehehhueuh ..saol ciden ..feyza ben …msn adresimi yazdımm ama yanii lütfen baskalarına werme:$
    yazmadan cıkıp gitmek ayıp die:P:d bişi ler karalımm dedimm … ama cidden saol 😛

  • Yazan: FeRHaD, 11 Mayıs 2007 @ 3:52 pm

    @feyza
    MSN adresin güvende, kimseye verilmeyecek. Mail adresi sadece daha sonra yorumu yazana ulaşabilmek için basit bir önlemdir.

  • Yazan: BUşra, 21 Mayıs 2007 @ 7:40 pm

    ÇoooooooooooooK müthiş tam ödevime uygun

  • Yazan: erkan, 29 Mayıs 2007 @ 12:37 pm

    Verilen rakamlar yanlış..frafikte dünyanın nüfusu 5,5 milyar denilmiş..yanlış
    Kuzey Amerika için ( orta amerika ve karaiplerle beraber işaretlenmiş)280 milyon denilmiş..oda yanlış.:) zaten ABD tek başına 280-300 milyon civarı…Meksika Türkiyeden daha fazla nüfusa..Kanada’sı var bunun en az 10 tane ufak ülke daha var…

  • Yazan: FeRHaD, 29 Mayıs 2007 @ 12:58 pm

    Haklısın grafiklerdeki bilgiler biraz eski. Nüfus bilgilerinden ziyade nüfus artışı ile ilgili bir kaynak olduğu için grafiklere fazla önem vermedim.

  • Yazan: FeRHaD, 1 Haziran 2007 @ 5:07 pm

    @erkan
    Grafik kaldırıldı ve yerine ilk on ülkenin Ocak, 2007 nüfus bilgilerini içeren bir tablo koyuldu.

  • Yazan: yagmur, 4 Ekim 2007 @ 1:45 pm

    güzel olmus ama fazla konu dısı olmuş ama yinede saoll…..

  • Yazan: FeRHaD, 7 Ekim 2007 @ 11:12 am

    Yağmur, konu dışı olan yerleri söylersen sevinirim. Gereksiz yerleri kaldırabilirim veya yeniden düzenlerim. Yorumun geç onaylandığı için de kusura bakma sürekli internet bağlantım henüz yok.

  • Yazan: nilay, 15 Ekim 2007 @ 3:23 pm

    ya gerçekten çok güzel olmuşş saol yaa ellerine sağlık 2 haftadır bunun için uğraşıodum geçekten çok işime yaradı sayende hocanın çenesinden kurtuldum :))

  • Yazan: shermin, 21 Ekim 2007 @ 5:35 pm

    ya walla cok saolun süper oldu aramaktan bıktım ama sonunda buldum hemde 10 NUMARA OLDU:d:d

  • Yazan: SHERMİN, 21 Ekim 2007 @ 5:39 pm

    bole yapın,hazırlayın ömrümü yigin yoksa hoca yicek ömrümü:D

  • Yazan: ecrem, 31 Ekim 2007 @ 10:41 am

    yaw bu ne biçim bi sitedir hiç beyenmedim iğrenç

  • Yazan: YASMIN, 1 Kasım 2007 @ 9:12 am

    SAOLUN COK İŞİME YARADI COK TSK EDERIM

  • Yazan: selin, 4 Kasım 2007 @ 12:44 pm

    bayıldım bu siteye süper olmuş aradığımı buldum am bir ülkede çalışma çağı dışındaki nüfusun artmasının olumsuz sonuçlarınıda eklerseniz çok sevinirim by by…

  • Yazan: FeRHaD, 4 Kasım 2007 @ 7:41 pm

    @Selin
    Onun hakkında şu an ayrıntılı bir şey hazırlayamam ama kısaca açıklayayım. Çalışma çağı dışındaki nüfus arttıkça çalışan nüfusun oranının toplam nüfusa oranı azalır. Çalışmayan nüfus devamlı olarak ülke kaynaklarını tüketirken, çalışan nüfus tüketmesine rağmen üretkendir böylece ülke ekonomisine yine de bir katkısı olmaktadır yani çalışan nüfus tüketse de tüketiminin ekonomiye bir dönüşü vardır. Çalışmayan nüfusun artması da ülke ekonomisi üzerinde ki yükün artmasına yol açar. Yani ülke daha fazla kaynağını çalışmayan nüfus için ayırmaya başlar ve çalışan nüfus ekonomik kaynakları geri getirmek için yetersiz kalmaya başlar. Böylece de ülke ekonomisi zayıflamaya başlar ve buna bağlı çeşitli olumsuz sonuçları oluşur. Buna göre bu zararları sende tahmin edebilir ve araştırabilirsin.

  • Yazan: özge, 24 Kasım 2007 @ 5:45 pm

    gerçekten çok işime yaradı çok tskrler ellerine sağlık:)

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 5:49 pm

    Teşekkür ederim. 🙂

  • Yazan: sibel atlı, 28 Kasım 2007 @ 5:22 pm

    bu çok uzun bana kısası lazım dı yani özet gibi bişey lazımdı

  • Yazan: FeRHaD, 28 Kasım 2007 @ 8:57 pm

    @Sibel
    Aslında çok ta uzun değil. Eski bir dönem ödevimdi sadece izin verde olsun o kadar. 🙂 Nüfus artışının özellikleri kısmındaki paragrafları özetleyerek geçersin, maddeli olanları da ya bazı maddeleri atar ya da daha kısa bir şekilde cümleleri yeniden kurarsın.

  • Yazan: neşe, 1 Aralık 2007 @ 8:28 pm

    dünya nüfus artışına neden olan faktörleri söler misiniz???

  • Yazan: FeRHaD, 2 Aralık 2007 @ 8:19 pm

    Yukarıda nüfus artışının sebepleri var ya işte onlar.

  • Yazan: CANSU, 4 Aralık 2007 @ 2:55 pm

    ÇOK MAKBULE GEÇTİ SAOL 😛

  • Yazan: FeRHaD, 4 Aralık 2007 @ 3:05 pm

    Teşekkürler. 🙂

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:42 pm

    saolun yaaaaa hiç bulamıycam sanıyodum (coğrafyadan nefret ediyorum onuda söliyim yani ama okul işte ihmal etmeye gelmiyo:) 🙂

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:47 pm

    NÜFUS ARTIŞINI SEBEPLERİ?
    -Aile planlamasının eğitim yetersizliği
    -Geleneksel aile yapısı
    -Eğitim yetersizliği
    -Çeşitli dini baskılar
    -Bazı sosyal ve politik sebepler
    -Artan eğitim düzeyi ile birlikte annelerin bilinçlendirilmesi…
    RİCA EDERİMMMMMMM

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:50 pm

    Dünyada ne kadar insan yaşamaktadır?
    6 milyar 500 milyon civarında kişi ( ama sürekli çoğalıyolar yaaa:) )

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:52 pm

    0-14 yaş arası kaç kişi vardır?
    15-65 yaş arası kaç kişi vardır?
    65 yaş üstü kaç kişi vardır?
    okul çağınbda kaç kişi vardır?
    LÜTFEN YARDIM EDİN YAAA ÖDEVİM VAR NOLUUUUUUUUURR

  • Yazan: FeRHaD, 4 Aralık 2007 @ 8:52 pm

    Teşekkür Ederimmm… 🙂

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:56 pm

    -Saniyede 2-3 kişi dünya nüfusuna katılıyor
    -Her ay yaklaşık 6 milyon kadar insan dünya nüfusuna katılıyor
    -Her yıl yaklaşık Tüfkiye nüfusu 73 milyon kadar insan dünya nüfusuna katılıyor
    BİLMEK İSTERSİNİZ DİYE DÜŞÜNDÜM

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:56 pm

    RİCA EDERİM

  • Yazan: SELEN, 4 Aralık 2007 @ 8:58 pm

    PELEOTİK VE NEOLİTİK DÖNEMDE İNSAN ÖMRÜNÜN 30 YIL OLDUĞUNU BİLİYORMUYDUNUZ??????

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz