Dünya’nın en Kuzey’indeki ÅŸehir fiberoptik kabloya kavuÅŸmuÅŸ

____________________________________________________________________

Rusya deyince aklıma koskoca bir ülke gelir, DoÄŸu’dan Batı’ya uzanan çok geniÅŸ bir coÄŸrafya, Güney’den Kuzey’e doÄŸru da geniÅŸ ve Kuzey’e yaklaÅŸtıka da soÄŸuyan, donan, katılaÅŸan.  Hani böyle adım adım gezecek olsam gezmet isteyeceÄŸim ülkelerden biri Rusya, diÄŸeri de Çin. Dünya’daki gücünü de düşündükçe insan az çok bir ÅŸey bekliyor. Ancak okuduÄŸum bir habere göre çok fazla ÅŸeyler bekliyormuÅŸum.

Rusya’nın en kuzeyinde yaklaşık 180 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı Norilsk diye bir ÅŸehir varmış. Buna yakın da 22 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı Dudinka diye bir yerleÅŸim. Bu Norilsk ÅŸehrine yakın zamana kadar Ä°nternet eriÅŸimi sadece uydu baÄŸlantısı ile saÄŸlanabiliyormuÅŸ. Tabi uydu baÄŸlantıları da pahalı, yavaÅŸ ve yüksek ping deÄŸerllerine sahip. Sonuç olarak 180 bin kiÅŸinin Ä°nternet’e tek çıkış noktası tahmini 1 Gbps bant geniÅŸliÄŸinde bir uydu baÄŸlantısı imiÅŸ.

Düşünüyorum… O koskoca Rusya, o uzaya insanlar gönderen, Sputnik gönderen Rusya; 180 bin nüfuslu ÅŸehrine fiber bile çekememiÅŸ! Åžaşıyorum sana Rusya. Aklıma geliyor tabi. Amerika’da da 1980’lerde 90’larda elektriÄŸe kavuÅŸan yerler olmuÅŸ. Sonuçta altyapı olayı pahalı ve kar getirmiyorsa ÅŸirketler için yapmanın bir manası yok.

Haberin de içeriÄŸi oyduya. Sonunda o Norilsk ÅŸehrine 40 Gbps kapasiteli bir fiberoptik kablo çekilmiÅŸ. yaklaşık 43 milyon dolar masrafla yaklaşık 1000 KM kadar fiber kablo döşenerek ÅŸehrin Ä°nternet bulutuna 40 Gbps hızla baÄŸlanması saÄŸlanmış. Norilsk bu ÅŸekilde fiber eriÅŸimine kavuÅŸan Rusya’daki son ÅŸehirlerdenmiÅŸ…

Bir de kendi durumumu düşünüyorum. Bir yıldan fazladır Turk Telekom’un DSL hizmeti veremediÄŸi bir binadayım ve Turkcell’in evde Vınn Wifi paketlerine taahhüt vermeyi düşünüyorum mecburiyetten.
Haber linki: TeleGeography Northernmost city in the world gets high speed fibre hook-up

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz