Ebruli Sozluk.net v1.0

____________________________________________________________________

Ebruli Sozluk.net Ebruli Sözlük sitesinin veri tabanına çevrimiçi erişerek sözlüğü cep telefonunuzdan da kolayca kullanabilmenizi sağlayan bir Java ME Osmanlıca > Türkçe sözlük uygulaması.

Ebruli Sozluk.net

Ebruli Sozluk.net

Uygulama ilk olarak Samsung Omnia i900 cep bilgisayarları için Flash tabanlı bir Windows Mobile uygulaması olarak geliştirilmişti ancak bir Java sürümünü hazırlamanın uygulamanın daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacağından bir de Java ME sürümü hazırladık.

Ebruli Sozluk.net MIDP 1.0 ve CLDC 1.0 ve üzeri Java sanal makineleri için geliştirilmiştir. Java belleği ihtiyacı da 500 KB kadardır. Yani 500 KB Java belleğine sahip her Java ME destekli cihazda çalışmalıdır.

Uygulama kelime ve anlamlarını almak için veri bağlantısı kurar ki bu da operatörler tarafından ücrete tabi tutulur. Bu verinin boyutu çoğu zaman bir kilobaytın altında yaklaşık 500 bayt civarı kadar azdır. Yani kelime sorguları çok fazla veri kullanmaz, hele 3G ile bayram bayram. 🙂

Uygulamayı 240 veya 176 piksel genişlikte ekrana sahip cihazlarda çalıştırırsanız cihazınızın ekranında bu yandaki güzel görüntüyü görüyorsunuz. 🙂 Ancak bunların dışındaki çözünürlüklerde uyumluluğu arttırmak için standart Java ME üst seviye arayüzü devreye giriyor.

240 piksel genişlikteki ekranlarda dokunmatik ekran kontrolleri de devreye giriyor, tabi cihazınızda böyle bir ekran varsa. 🙂 176 piksel çözünürlük için de dokunmatik ekran desteğini istek üzerine ekleyebilirim. 🙂

Kullanım:

Uygulamayı cihazınıza yükleyip başlatın. Sol yön tuşuna basarak kelime girme kutusunu seçin ve Tamam tuşuna veya 5 tuşuna basın. Karşınıza çıkacak pencerede arayacağınız kelimeyi girip Tamam komutu verin. Bundan sonra da sağ yön tuşuna tıklayıp Ara butonunu seçiniz ve Tamam ya da 5 tuşuna basın. Bundan sonra veri bağlantısı izni istenecek ve izin verirseniz de kısa bir süre içinde yazdığınız sözcük veya harflerle başlayan 5 kelime önünüze getirilecek. Üst sınıf arayüzü kullanılıyorsa bu beş kelime ile anlamları da gösterilecek. Ya da alt seviye arayüzünde sadece kelimeler sıralanacak ve alttaki alanda da anlamı yazacak. Yukarı aşağı yön tuşları ile kelimeler arasında geçiş yaparak anlamlarını görebilirsiniz.

240 piksel genişlikte dokunmatik ekrana sahip cihazınızda ise kelime girme kutusu ve Ara butonunu parmağınızla dokunarak kullanabilirsiniz. Ayrıca listelenen kelimelerden istediğinizin üzerine dokunarak da anlamını görebilirsiniz.

İndirme:

İndir “Ebruli_Sozluk_v1.0 (Jar)”

Ebruli_Sozluk_v1.0.net.jar – 509 defa indirildi – 242,69 KB

İndir “Ebruli_Sozluk_v1.0 (Jad)”

EbruliSozluk.net.jad – 253 defa indirildi – 468,00 B

Not:

Uygulamanın veri tabanı olarak Ömer Sevinçgül’ün ‘Küçük Lügat’ adlı eserinden faydalanılmıştır. Samsung Omnia i900 cihazlarda WM sürümü de kullanılabilirdi ancak, yazıyı güncellediğim tarihte, artık ne WinMo ne de indirilecek MobilStore.org bağlantısı çalışmaktaydı. (02.12.2020)

Uygulamada herhangi bir problem oluşursa lütfen bildirin, vaktim olmadığından fazla ilgileneyip test edemedim zira. Boş vakitlerimde daha da geliştirilecektir, bilesiniz. 🙂

11 Yorum

  • Yazan: MobilStore, 27 Eylül 2009 @ 12:08 am

    Ferhad Bey kardeşim uykularından vazgeçip hazırladığın bu güzel program için çok teşekkürler. Ellerine sağlık.

  • Yazan: İbrahim, 27 Eylül 2009 @ 8:16 am

    Telefonumda kullanacağım 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 27 Eylül 2009 @ 10:01 am

    MobilStore genel olarak uykudan vazgeçmiş biriyim, bu uygulama ile alakası yok. 🙂

  • Yazan: Enes, 27 Eylül 2009 @ 8:44 pm

    Merhaba, Ferhat bey. Hazırladığınız cep telefonu lügat uygulamasının benim gibi Osmanlıca’yla ilgilenen kişiler için bayağı faydalı olacağına inanıyorum ve sizlere bundan dolayı çokça teşekkürlerimi iletmeyi kendime borç bilirim. Mümkünse ve sizleri de çok yormayacaksa, gelecekte programın, Osmanlıca kelimelerin Kur’an harfleriyle yazılı hallerini de göstermesini sağlayacak şekilde geliştirilmesini canı gönülden isterim.İyi günler.

  • Yazan: Murat, 27 Eylül 2009 @ 11:41 pm

    Ellerinize sağlık Ferhad bey yine çok güzel bir uygulama hazırlamışsınız. Sormamın bir sakıncası olmazsa, program arayüzünde Svg mi kullandınız ve bilgi alışverişini IOException,HttpConnection ilemi sağladınız ? Ben bir süredir görsel olarak bu uygulamaya benzer birşeyler yapmaya çalışıyorum fakat netbeans sanki beni çok kısıtlıyor uygulamaya arka plan bile koyamıyorum. Bu online veri aktarımı işi ise tamamen kafamı karıştırıyor, birkaç örnekle deneme yaptım fakat veri alışverişini bırakın bağlantıyı dahi sağlayamadım.

  • Yazan: FeRHaD, 28 Eylül 2009 @ 12:20 am

    Enes bey, böyle bir güncellemeyi öncelikle Ebruli Osmanlıca Sözlük sitesinde yapmamız gerekir. Arapça harflerle de aram pek iyi değildir ancak ileride eklenebilecek bir özellik olabilir, söz vermiyorum tabi. En azından pek yakında değil. 🙂
    Murat SVG kullanmadım, SVG henüz birçok Java ME yazılımı tarafından desteklenmediğinden yeni model Nokia, SonyEricsson gibi markaların cihazları dışında cihazlarda kullanılamaz. Bu sebeple vektör grafikler yerine Java ME için standart olan PNG grafikleri kullandım.
    Bağlantı olarak da StreamConnection ile veriyi alıp InputStreamReader ile okutuyorum. Doğal olarak da bir hata oluşursa IOException dönüyor tabi. Veri aktarılan uygulamalarda da Thread kullanmazsanız NetBeans düzgün çalışmayacaktır, çünkü veri aktarım işi uygulama arayüzünün yani ekranın işlemini de engelleyebildiğinden veri aktarımının başka bir işlem oluşturularak yapılması daha iyidir, ikisi de birbirini kolay kolay engelleyemez. NetBeans sizi kısıtlamaz, aksine işinizi kolaylaştırır bile. 🙂 Arkaplan koyma işini üst seviye arayüzü ile yapamazsınız, bu arayüz de ekranda formlar ve bunun üzerinde nesneler, ve listeler gibi şeyler için kullanılır ki arkaplan sistemin kendi arkaplanıdır. Arkaplan olarak bir grafik vs. kullanmak istiyorsanız uygulamanızda Canvas sınıfını kullanmalı ve metin alanı, butonlar tablolar herşeyi kendiniz çizdirmelisiniz. Arkaplan koymak için değil ama grafik göstermek için Java ME Canvas üzerinde resim ortalamak yazım işinize yarayabilir, sadece koyacağınız grafiğin konumu X:0 ve Y:0 olacaktır.

  • Yazan: Murat, 28 Eylül 2009 @ 12:48 am

    Bilgiler için gerçekten çok teşekkürler. çok işime yarayacağından eminim. Birşeyler yapmayı başarabilirsem buradan sizinle paylaşmayı çok isterim. İyi çalışmalar.

  • Yazan: FeRHaD, 28 Eylül 2009 @ 12:51 am

    Sağol, umarım birşeyler yapmayı başarırsın. Ancak önemli olan yapmak istediğin birşey olması, o yoksa birşeyler yapmak amaçlı birşey yapsan da sana bir katkısı olmuyor. Yani aklında bir hedefin olmalı, yani şöyle bir uygulama yok, ya da var ama şu özelliği yok ben bu özelliği de olanını yapayım dersin, bu şekil bir hedef gerekli. Önce böyle birşey bulman en iyisi. 🙂
    Kolay gelsin.

  • Yazan: Murat, 28 Eylül 2009 @ 3:28 pm

    İşin aslı aklımda bir uygulama var fakat başlangıç seviyesinde olduğum için sanırım bu uygulama beni bayağı aşıyor. Ben üniversitenin öğrenci işleri portalına bağlanıp öğrencilerin online olarak mobil cihazlarından sınav tarihlerini ve ders notlarını görmelerini sağlayan bir program yapmayı düşünüyorum. Tabi basit birkaç özellik daha olacak önemli telefonlar,yerleşim planı falan gibi. Teoride Visual design ile netbeans te birşeyler yapmaya çalıştım fakat iş canvas ile adam gibi birşeyler çizdirmeye veya bilgileri öğrenci otomasyonundan çağırmaya gelince kilitlendi kaldı. örnek olarak giriş yaptırıp gelen verileri program üzerinde yazdırmayı düşündüğüm adres bu “http://ogrenci.kku.edu.tr/ogr/giris.htm” netbeans kendi sitesinden login uygulamasına göz attım giriş Success Ve Error bağlantılarını bir şekilde sağlıyorum fakat gerisi malumunuz visual design ile yapılacak kadar basit değil. Kendi halimde vakit geçiriyorum işte 🙂 Birgün gerçekten öğrendiğim şeyleri bir araya getirip bu programı yapabilirsem güzel birşey olacağını umuyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 28 Eylül 2009 @ 3:42 pm

    Böyle site üzerindeki sayfalarla iş yapmak zordur. Siteye oturum açmalı, alınan çerezleri gerekli şekillerde işleyip geri gönderebilmeli vs. ve de sonuçları HTML dosyasından çözümletmelisiniz. Bu da zahmetli bir iş olur ki ben uğraşmak istemem, size de tavsiye etmem. 🙂 Çünkü çalışır hale getirseniz bile okulun sitede girilen sayfalara koyacağı en ufak bir duyuru veya değiştirilecek en basit bir sınıf ismi bile sistemin çalışmasını bozup, uygulamanın güncellemesini gerektirir.
    PHP falan biliyorsanız bu işi bir ara sunucuda yaptırıp sadece sunucudan dönecek sonuçların gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Sadece not gösterimi için de üst seviye arayüzünün form ve liste sınıfları yeterince iş görecektir.
    Ha bir de bu uygulama üniversitenin kulağına giderse bunu pek hoş karşılamayacaktır bilesiniz, cep telefonlarından gelen sorguları engelletebilirler.
    Bilgi işlem ile vs. anlaşabilirseniz, sonuçların size çok basit sadece ders kodları ve sınav notlarından ibaret bir XML ya da – ona da gerek yok – belirli bir biçimde biçimlendirilmiş metin dosyası biçiminde dönmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda işiniz çok daha kolaylaşacaktır.

  • Yazan: Murat, 28 Eylül 2009 @ 3:55 pm

    Ne yalan söyleyim gözüm korktu.Hatta (şimdilik) bu projeyi rafa kaldırdım. Php biliyorum fakat o kadar uğraşmaya değmez bence. Üniversite ile anlaşmak kolayda bilgi işleme derdini anlatmak zor 🙂 Neyse artık başka bir milestone belirlemem gerekecek kendime.Aslında CepIngilizce tarzı bir Japonca sözlük düşünüyordum fakat veri tabanı fonetik olabiliyor ve fonetik veritabanı basit anlamda hiçbir işe yaramaz. Neyse artık bakıcaz birşeye. J2me Öğrenmem gerektiğine eminim artık.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz