Endonezya, eğitimsize yurtdışında çalışma yasağı

____________________________________________________________________

Hong Kong, Macau gibi yerlerde Filipinler ve Endonezya gibi yakın ve görece daha az gelişmiş, ekonomik seviyesi daha düşük yerlerden işçiler çalıştırılıyor. Bunların belli bir kotaları var, mesela Hong Kong’ta günlük sadece 500 kişi vatandaşlığa kabul ediliyor diye biliyorum. Tabi Endonezya’dan kalkıp Hong Kong’a yerleşip yaşamak mesela çok kolay değil, İran, Irak vs. yerlerden umut tacirlerinin gemileri ile Fransa’ya vs. gitmeye çalışmak gibi de olabilir. Sonunda mayfanın eline düşmek de var, insan tüccarlarının da. Bundan dolayı, Endonezya’da bir yasak getirilmeye çalışılıyormuş.

Endonezya’daki yasağa göre, yeterli eğitimi olmayan kişiler denizaşırı ülkelere gidip çalışamayacakmış. Burada amaç eğitimsiz kişileri olası tehlikelerden korumak, insan tacirlerine yem olmalarını önlemek.

Eğitim seviyesi olarak senior secondary school diye bir seviye kabul edilecekmiş ama tam olarak ne olduğunu anlamadım, üst düzey ortaöğretim diye çevriliyor, lise eğitimi kastediliyor sanırım. Yani lise eğitimi almamış biri Endonezya’dan çıkıp başka bir yerde çalışamayacak.

Aslında çoğu kişi için rahatsız edici bir uygulama ama o bölgedeki haberleri ya da bölgeyi takip edenler bilir, insan tüccarlığı vs. çok yapılıyor o taraflarda. Tamamen halkı koruma amaçlı bir önlem hani. Tabi yasak da şu anda sadece konuşuluyor ve tam olarak uygulamaya geçmesi 2018 bulabilirmiş.

Aslında bizim gurbetçilere de zamanında böyle bir uygulama yapılsaydı, kim bilir belki şimdi Almanya çoktan bizim ellerimizle yönetiliyordu. 😀 Garip garip şarkıcılar da çıkmamış olurdu oradan. Adamlar ne kadar batıya gidiyor Türkiye’den, o kadar da doğuya gidiyor ruhları. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz