Esmertec Jbed ile WM telefonunuza Java desteği

____________________________________________________________________

Java ne kadar cep telefonları için oldukça standartlaşmış bir platform olsa da işletim sistemi üreticileri kendi yazılım ürünlerinin kullanımını arttırmak için Java desteğini sistemlerine eklemeyebiliyorlar. Windows Mobile işletim sistemi buna bir örnektir. Evinde Iphone kullanımını bile yasaklayan Bill Gates kendi işletim sisteminde Java’yı da yasaklıyor tabi. Bu durumda kullanıcıların Windows Mobile işletim sistemine sahip cep bilgisayarı ve akıllı telefon cihazlarında Java uygulamaları için tek çareleri üçüncü parti uygulamalar oluyor. Bunlardan da WM için çok iyi bir Java emülatörü (sanal makine) olmasa da Esmertec ürünleri yeterince iyi. Benim tavsiye ettiğim sürümler 3D API desteği olan Esmertec Jbed 3D 2008 0222.3.2. ve 3D desteği olmayan ama daha performanslı olan JbedRose, testi Toshiba Portégé G500 ile yaptım.

Esmertec Jbed 2008 02223.2 aslında biraz eski bir sürüm sayılabilir, 2008 yılının başında yayınlanmış bir yazılım. 2008 yılının Aralık ayında yayınlanmış emülatör bile var elimde ama onun yerine bunu paylaşıyorum çünkü bu bulabildiğim en stabil emülatör. Daha yeni olan diğer emülatörlerde farklı farklı problemler ile karşılaşıyorum. Bu sürümün stabil olması nedeniyle diğerlerine tercih ettim.

Esmertec Jbed 2008222.3.2 Jbenchmark test sonucuEsmertec Jbed 2008222.3.2 Jbenchmark test sonucu

Esmertec JBed 20080222.3.2 hakkında sayfasıEsmertec JBed 20080222.3.2 hakkında sayfası

Sürüm MB kadar Java belleği kullanabiliyor. Bellek yönetimi biraz başarısız olsa da gayet iyi bir sürüm. Sun’ın The Mobile 3D Graphics API (JSR-184) uygulamasını destekliyor. Ancak 3D API desteği sadece bununla sınırlı, Mascot Capsule gibi daha gelişmiş API uygulamalarını desteklemiyor. Bellek yönetiminin başarısız olması dinamik bellek yönetimine sahip MVM (Multitasking Virtual Machine – Çoklu görevli Sanal Makine) yazılımına sahip Sony Ericsson K610i üzerinde çalışan test uygulamaları bu sanal makinede bellek yetmeme hatası sebebiyle sonlanıyor, halbuki diğerinde dinamik bellek yönetimi bu yazılımın kullanabildiği kadar belleği uygulamaya veremiyor bile. Bu sürümü telefonunda 3D oyunlar oynamayı sevenler yüklesin.

Esmertec JBed Rose hakkında sayfasıEsmertec JBed Rose hakkında sayfası

Esmertec JBedRose iş üstündeEsmertec JBedRose iş üstünde

Diğer bir Esmertec Jbed sürümü ise JbedRose. Bu ismin sürümün kendisiyle bir ilgisi var mı ya da sadece sürümü yayanlar mı bu ismi kullanıyor bilmiyorum ama kesinlikle başarılı bir sürüm. Bu sürüm özellikle performans açısından diğerine göre daha başarılı, aynı testlerde diğerinden daha yüksek FPS (Frame Per Second – Saniye Kare) üretebiliyor. Ayrıca görünüm olarak daha küçük fontlarda yazı tipleri kullanması uygulamaların görünüşünü de daha şık yapıyor, Rose ismi buradan verilmiş olmalı. Bu sürümün eksiği The Mobile 3D Graphics API (JSR-184) edsteğine sahip olmaması. Yani 3D Java oyunlarını çalıştırmıyor. Ancak 3D desteğine ihtiyaç duymayan oyunlarda daha performanslı. Telefonunu oyundan ziyade uygulama çalıştırmak veya batak, poker vs. basit oyunlar için kullananlara tavsiye edilir.

Esmertec Jbed Rose Jbenchmark test sonucuEsmertec Jbed Rose Jbenchmark test sonucu

Eğer 3D oyun derdiniz yoksa ikincisini kullanmanız tavsiye olunur.

İndirme:

İndir “Esmertec Jbed 2008_02223.2”

Esmertec_Jbed_2008_02223.2.cab – 19258 defa indirildi – 982,19 KB

İndir “Esmertec Jbed Rose”

JBedRose.cab – 19183 defa indirildi – 2,12 MB

WM için iyi bir yazılım yok dememin nedeni standart dışı yazılımlar, yani Sun spesifikasyonlarına tam uymayan yazılımlar. Mesela Cep Ingilizce uygulamamda kullandığım kayan yazı (Ticker) Esmertec emülatörlerinde bulunamayan sonuçlarda arayüzün kullanılamaz hale gelmesine sebep oluyor, diğer telefonlarda ise problem yok.

Sun Java ME’de kişiselleştirme olayını abartınca standart dışı uygulamalar da arttı, artık Sun’da bazı cihazlar için sanal makine hazırlıyor ama hepsine değil. Biz de mecburen üçüncü parti kötünün iyisi yazılımlarla idare ediyoruz. Neyse bu kadar da kötülemeyeyim, sonuçta Esmertec en iyisi.

Not: Yukarıdaki emülatörlerin ikisi de Toshiba Portégé G500 ile denenmiştir. Dolayısıyla ekran çözünütlükleri 320 x 240 üstü olan farklı cihazlarda problem çıkarabilirler.

4 Yorum

  • Yazan: mamosta, 22 Mayıs 2009 @ 9:20 pm

    Esmertec_Jbed_2008_02223.2. (57)’u yükledim ve gayet başarılı, ayrıca verdiğiniz teknik bilgiler içinde ayrıca teşekkür ediyorum, gerçekten çok aramıştım.

  • Yazan: veyis, 8 Kasım 2009 @ 9:37 pm

    cok teşekkürler güzel bi paylaşım olmuş

  • Yazan: ertuğrul, 12 Aralık 2010 @ 5:03 pm

    nası yükleniyar benim telefon samsung vodafone 360 ondanmı acaba yoksa yüklemeyimi bilmiyom desteklenmeyen dosya türü diyor

  • Yazan: FeRHaD, 13 Aralık 2010 @ 2:30 am

    Ertuğrul, yukarıdaki dosyaları indirip telefonuna at. Dosya yöneticisi ile dosyaları bul ve çalıştırmayı dene. Eğer yükleme başlamıyorsa belki bilgisayar üzerinden bir program ile kurman gerekiyor olabilir uygulamayı.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz