Etiketli yazılar: 3G

Şiddetli yağışta 4.5G LTE hızı

Aşağıdaki görseldeki hız testleri Turkcell 4.5G LTE şebekesinde yapılmıştır. 1800 MHz frekansından 20 MHz ve 800 MHz frekansından da 10 MHz birleştirilerek 2 x 30 MHz bant genişliği ile yapılmış testlerdir. Üstteki testler normal bir hava durumunda yapılmış testler. Alttakiler ise 27 Haziran 2018 akşamı Tekirdağ’ın Muratlı ilçesindeki şiddetli yağış esnasında yapılmış testlerdir.

Turkcell hız testleri. İlk 2 normal havada, son iki şiddetli yağışta.

Turkcell hız testleri. İlk 2 normal havada, son iki şiddetli yağışta.

Devamını oku »

Dünya’nın en Kuzey’indeki şehir fiberoptik kabloya kavuşmuş

Rusya deyince aklıma koskoca bir ülke gelir, Doğu’dan Batı’ya uzanan çok geniş bir coğrafya, Güney’den Kuzey’e doğru da geniş ve Kuzey’e yaklaştıka da soğuyan, donan, katılaşan.  Hani böyle adım adım gezecek olsam gezmet isteyeceğim ülkelerden biri Rusya, diğeri de Çin. Dünya’daki gücünü de düşündükçe insan az çok bir şey bekliyor. Ancak okuduğum bir habere göre çok fazla şeyler bekliyormuşum. Devamını oku »

4G garipliğinden sonra 5G de mi garip olacak?

3G mobil iletişim teknolojileri arasında tam fonksiyonla hizmete girmiş son iletişim teknolojisidir. 4G temelde veri aktarımı için düşünüldüğünden belli kısımlarda yetersiz kalmış ve sonradan eklemeler almıştır. 5G’de ise henüz ne olacağı ne yapılacağı belli olmamakla birlikte bir çok üreticinin farklı frekans bantlarında testler yapması işleri garipleştirmez umarım. Devamını oku »

4.5G diye satılan 4G hoş geldi…

Dün gece yapılan lansmanlardan sonra tüm operatörler şehir merkezleri ve çok sayıda belli ilçedeki baz istasyonlarından 4.5G denen aslında esas 4G olan şebeke teknolojisini devreye soktu. Açıkçası benim bulunduğum konuma daha iki yıl 4G gelmez, ondan bende bir değişiklik olmadı.

4G’nin devreye girmesiyle millet garip bir şekilde hız testlerine abandı. Hatta, öyle ki Speedtest sitesi ile hız testi hizmeti veren Ookla‘nın bile dikkatini çekti durum ki aşağıdaki tiviti paylaştılar.

Devamını oku »

Avea, TTnet ve Turk Telekom birleşimi, tek telekom Türk Telekom

Turk Telekom grup şirketleri Avea, TTnet ve Turk Telekom markaları tek şirket altında birleşerek Turk Telekom markası ile iş yapmaya devam edecekler. Hepsi de sevmediğim markalar aslında. Avea en sempatik olduğumdur, ucuz etin yahnisi olsa da ucuz olma gibi bir bahanesi vardır sonuçta. TTnet Turk Telekom altyapısının üzerinde bir addır, düşük hızlı, kopan, kotalı, Adil Kullanım Kotalı ve pahalı bir şirkettir. Turk Telekom da devletten aldığı altyapıyı on senede bir o kadar geliştirememiş, ama onunla böbürlenmesini bilen, telefonu kaldırıp alo bile demediğim halde TTnet hattım olduğu için sabit ücret ödemek zorunda olduğum bir şirkettir. Devamını oku »

Turkcell 3G yolculukta video testi

3G üzerinden arada TuneIn Radio programı ile radyo dinlerim de -özellikle 96 kbit hızda iken- çok takılma olur. Acaba video da nasıl olacak diye bir deneme yaptım. Denemeyi Samsung Galaxy S5 G900FQ cihazımla Turkcell hattım ile yaptım. Cihazım çift taşıyıcı destekli ve turbo paket ile de 43 Mbit’e kadar kullanma hakkına sahibim test esnasında. Test İstanbul Anadolu yakasından Van’a kadar yapıldı İstanbul, Amasya, Erzurum, Ağrı, Van güzergahında yapıldı. Ancak 3G kapsamasının azalması ve de uyumam nedeniyle Amasya’dan öte test sürekliliği yoktu.

İstanbul Anadolu yakasında bir yerlerde idi sanırım NTV, Habertürk, Cine5 sitelerinin canlı yayın sayfalarını Samsung S5 telefonumda Opera ile açıp ara ara değiştirerek izledim. Genel anlamda gayet yeterli idi. Ancak arada kısa takılmalar olabiliyordu, bunlar daha çok baz istasyonu geçişlerinde oluyordu. Mesela boğaz köprüsünü geçince birkaç MB videoyu gönderene kadar telefon 4 hücre değiştirmişti. Her geçişte de hız aşırı derecede düştüğünden beş on saniyede gönderilecek videoyu göndermek yarım dakikadan uzun sürmüştü. Dilovası tünelinde de takılmadan sonra yayını tekrar etkinleştirmek için sayfayı yenilemem gerekti.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

Devamını oku »

Turkcell 4G stratejisi

Londra’da sermaye piyasaları günü sonrası Turkcell CTO’su İlker Kuruöz bazı açıklamalarda bulunmuş.

Söylediğine göre 4G, 1 Nisan’da devreye girdiğinde 375 Mbps hıza varabilen üç taşıyıcı ile hizmet sunacakmış. 2017 yılında kullanıcılar dört taşıyıcı ile 600 Mbit hızlara ulaşabilecekmiş. 2019’da ise daha fazla taşıyıcının entegrasyonu ile 1600 Mbps hızlara ulaşılabilecekmiş. Şebeke Ericsson ve Huawei ekipmanları ile 4G uyumlu hale getiriliyormuş.

Devamını oku »

SKT ve Nokia Networks 19.1 Gbps 5G hız denemesi

Biz Türkiye’de Nisan’da 4G hizmetinin devreye gireceğine sevinir, siyasi durumun kötü olmasından dolayı da 4G yatırımlarının sekteye uğrayabileceğinden değil ülkenin kaderinden endişe ederken bu teknolojilere ciddi Ar-Ge yapanlar iyi sonuçlar almaya başlamış durumda. Denemeyi yapan Güney Koreli bir operatör SK Telecom ve altyapı üreticisi Nokia Networks. Ulaşılan hız 19.1 Gbps. Devamını oku »

Fibersiz 4G LTE, radyolink teknolojisi

Türkiye’de 2016’da Nisan’ında hizmete girecek olan 4G LTE şebekeleri için operatörlerin yatırımları devam ediyor. Yalnız uzun süredir ülkede ciddi bir sıkıntı olan fiber altyapı yetersizliği de kolay kolay çözülemeyecek gibi. Son olarak da Vodafone’dan bir isyan gelmişti. Bundan dolayı da LTE ile ilgili endişeler duyuluyor. Forumlarda falan ise fiber olmadığı için LTE’ye geçilemeyeceği düşünülüyor. Her ne kadar fiber gerekli olsa da fiber altyapısını belli bir ölçüde geliştirebilmiş olan operatörler için eski radyolink teknolojisi hala ciddi bir çözüm. Devamını oku »

26 Ağustos 2015 4.5G ihalesi

Ülkemizde mobil operatörlerimiz 2009’dan beri 3G HSDPA hizmeti sunuyor. Aynı yıllarda çeşitli ülkeler 4G’ye geçmeye başlamışken biz bir önceki versiyonu ile yetiniyorduk. Zaman geçti 3G kapsaması oldukça yaygınlaştı, çift taşıyıcı, üç taşıyıcı ile hızlar 42 Mbit, 63 Mbit civarına yükseldi; aynı zamanda kullanıcıların mobil veri kullanım oranı da arttı. Operatörler 42 Mbit 3G hızı verdiklerini iddia eder, Turkcell Amerika’nın 4G’sinden hızlı olduğunu söylerken eldeki 3G artan talebe yetemez olmaya başladı. Bir bölgede çok iyi hizmet verebilen şebeke yoğun bir yerde çok kötü bir hizmet verebiliyordu. Bkz. Büyük İstanbul Otogarı testi. Çözüm ya daha fazla baz istasyonu ki kimse yenilerini değil eskilerini bile istemiyor, ya da 4G gibi daha üstün bir teknoloji idi. 4G olarak da kendini geliştirmeye devam eden LTE ve ona yetişemeyen WiMAX teknolojileri vardı ki WiMAX kullanımı çok da yaygınlaşmıyor. Türkiye’de d 2014 yazından beri 4G ihalesinin yapılması bekleniyor ki, artık şebekeler cidden sıkıntı yaşamaya başlayınca işin üzerinde ciddiyetle durulup 2016 Mayıs’ında ihale yapılmasına karar verilmişti. Tabi bir şeyler oldu, 26 Mayıs kaynadı, ihale 26 Ağustos’a ertelendi. 4G yok dendi, 5G’ye geçeceğiz dendi; on senede olmayacağı anlaşılınca 4.5G’de karar kılındı, uygun görüldü. 😀 Sonuçta da ihale 26 Ağustos 2015 tarihinde yapıldı. Nereden ne ara çıktığı belirsiz NetGSM firması da ihaleye dava açıp bir şeyleri değiştirmeyi başaramazsa ihale bugünkü haliyle ülkemizde 4G altyapılarının kurulmasının önünü açacak. Devamını oku »