Etiketli yazılar: Avea

4.5G diye satılan 4G hoş geldi…

Dün gece yapılan lansmanlardan sonra tüm operatörler şehir merkezleri ve çok sayıda belli ilçedeki baz istasyonlarından 4.5G denen aslında esas 4G olan şebeke teknolojisini devreye soktu. Açıkçası benim bulunduğum konuma daha iki yıl 4G gelmez, ondan bende bir değişiklik olmadı.

4G’nin devreye girmesiyle millet garip bir şekilde hız testlerine abandı. Hatta, öyle ki Speedtest sitesi ile hız testi hizmeti veren Ookla‘nın bile dikkatini çekti durum ki aşağıdaki tiviti paylaştılar.

Devamını oku »

Avea, TTnet ve Turk Telekom birleşimi, tek telekom Türk Telekom

Turk Telekom grup şirketleri Avea, TTnet ve Turk Telekom markaları tek şirket altında birleşerek Turk Telekom markası ile iş yapmaya devam edecekler. Hepsi de sevmediğim markalar aslında. Avea en sempatik olduğumdur, ucuz etin yahnisi olsa da ucuz olma gibi bir bahanesi vardır sonuçta. TTnet Turk Telekom altyapısının üzerinde bir addır, düşük hızlı, kopan, kotalı, Adil Kullanım Kotalı ve pahalı bir şirkettir. Turk Telekom da devletten aldığı altyapıyı on senede bir o kadar geliştirememiş, ama onunla böbürlenmesini bilen, telefonu kaldırıp alo bile demediğim halde TTnet hattım olduğu için sabit ücret ödemek zorunda olduğum bir şirkettir. Devamını oku »

26 Ağustos 2015 4.5G ihalesi

Ülkemizde mobil operatörlerimiz 2009’dan beri 3G HSDPA hizmeti sunuyor. Aynı yıllarda çeşitli ülkeler 4G’ye geçmeye başlamışken biz bir önceki versiyonu ile yetiniyorduk. Zaman geçti 3G kapsaması oldukça yaygınlaştı, çift taşıyıcı, üç taşıyıcı ile hızlar 42 Mbit, 63 Mbit civarına yükseldi; aynı zamanda kullanıcıların mobil veri kullanım oranı da arttı. Operatörler 42 Mbit 3G hızı verdiklerini iddia eder, Turkcell Amerika’nın 4G’sinden hızlı olduğunu söylerken eldeki 3G artan talebe yetemez olmaya başladı. Bir bölgede çok iyi hizmet verebilen şebeke yoğun bir yerde çok kötü bir hizmet verebiliyordu. Bkz. Büyük İstanbul Otogarı testi. Çözüm ya daha fazla baz istasyonu ki kimse yenilerini değil eskilerini bile istemiyor, ya da 4G gibi daha üstün bir teknoloji idi. 4G olarak da kendini geliştirmeye devam eden LTE ve ona yetişemeyen WiMAX teknolojileri vardı ki WiMAX kullanımı çok da yaygınlaşmıyor. Türkiye’de d 2014 yazından beri 4G ihalesinin yapılması bekleniyor ki, artık şebekeler cidden sıkıntı yaşamaya başlayınca işin üzerinde ciddiyetle durulup 2016 Mayıs’ında ihale yapılmasına karar verilmişti. Tabi bir şeyler oldu, 26 Mayıs kaynadı, ihale 26 Ağustos’a ertelendi. 4G yok dendi, 5G’ye geçeceğiz dendi; on senede olmayacağı anlaşılınca 4.5G’de karar kılındı, uygun görüldü. 😀 Sonuçta da ihale 26 Ağustos 2015 tarihinde yapıldı. Nereden ne ara çıktığı belirsiz NetGSM firması da ihaleye dava açıp bir şeyleri değiştirmeyi başaramazsa ihale bugünkü haliyle ülkemizde 4G altyapılarının kurulmasının önünü açacak. Devamını oku »

Van, Erciş ile Tekirdağ, Muratlı arası Turkcell 3G hız testleri

3G hız testleri yapmayı severim, operatörlerimizin bize paramıza göre ne verip ne veremediğini görebilmek için. Testler Van, Erciş’te başlıyor ve Tekirdağ’ın Muratlı ilçesine kadar geçilen bölgelerde 13 – 14 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Devamını oku »

LTE Broadcast, 4G hücre yayını

Eskiden telefonlarımızın ana ekranlarında bulunduğumuz şehir, ilçe, mahalle ya da sokak adı yazardı. Ayrıca Turkcell hatlarda örneğin, maç sonuçları gelirdi cebimize. Bunun yapıldığı hizmete Cell Broadcast, Türkçe’si ile Hücre Yayını deniyor. Hücre yayını için telefonumuzda belli kanallar ayarlar, bu kanallara şebekeden gelen mesajları okuyabilirdik. LTE Broadcast de bu teknolojinin günümüz 4G LTE teknolojisine uyarlanmış hali. Devamını oku »

Mobil operatörlerimiz 4G’ye hazır mı?

İşler 4G LTE için çok da iç açıcı değil. 3G ve 2G şebekelerinde baz istasyonları şebekenin daha üst hiyerarşideki santral vs. kontrol kısımlarına mikrodalga radyolink bağlantısı ile bağlanıyordu. Bu bağlantı baz istasyonlarında görebileceğiniz davul şeklinde karşılıklı birbirine sinyal veren antenlerle sağlanıyordu. Radyolink teknolojisi iyi bir teknoloji. Ancak 4G için ihtiyaç duyulan hızlara ulaşmakta yetersiz kalıyor. Mesafe ve bant genişliği arttıkça anten boyutlarını büyütmek gerekebiliyor, ayrıca hava şartlarından etkilenebiliyor vs. Radyolinklere en iyi alternatif ise fiber optik kablolar. Hem kapasite olarak çok daha yüksek kapasite sunabiliyorlar, hem de hava koşullarından etkilenmiyorlar. 4G için düşünülüğünde de fiberoptik altyapılar 4G teknolojisinin olmazsa olmazı olarak görülüyorlar!!! Çünkü 4G LTE-A ile taşınacak büyük miktarda trafiği taşıyabilecek en iyi teknoloji bu. Aslında her baz istasyonunda fiberoptik bağlantısı olacak diye de bir şey yok. Bir baz istasyonuna fiber optik bağlantı kuruluyor ve buradan etraftaki diğer baz istasyonlarına radyolink ile ulaşılabiliyor. Bu 3G’de yaygın bir kullanım türü idi. Ancak 4G için fiber hatların çok daha fazla arttırılıp radyolink bağlantılarının ve atlama noktalarının azaltılması gerek ki hız düşümleri olmasın. Devamını oku »

Türkiye ve 4G

4G Türkiye’de uzun zamandır konuşulan bir teknoloji. 2014 yazında deniyordu, 2015 başında oldu, şimdi de 2015 yazı veya 2016 başında 4G LTE teknolojisini kullanmaya başlayacağımız söyleniyor. Devamını oku »

4G ile sesli görüşme yapılıyor mu, görüntülü görüşme daha mı kaliteli?

4G ile sesli görüşme LTE teknolojisine sonradan eklenen bir kavram. 4G ile sesli görüşme LTE ilk çıktığında yapılamıyordu. Bunu sağlamak için Circuit Switched Fallback (Devre Anahtarlamalı Geri Çekilme) denen bir teknik kullanılıyordu. Bunun ile sesli bir çağrı cevaplandığında ya da arama yapıldığında telefon 4G’den ses görüşmesi destekleyen 3G’ye düşüyor ve görüşme bittiğinde tekrar 4G’ye çıkıyordu. Devamını oku »

4G

4G diye bir kavramdan söz ediliyor bir süredir yerli teknopat çevrelerde. Hiçbirimiz 2G diye bir şeyden haberdar değildik pek ama birden 3G, 4G ve 5G diye bir şeyler dizmeye başladı elin adamları. Biz de alıp çatır çatır kullanmaya meraklanıyoruz hemen. Peki bu mobil iletişim teknolojilerinden olan 4G ne demek? Nasıl kullanacağız? Ne yapacağız vs? Çok da haddime değil ama biraz fikir belirteyim ve bildiğimi söyleyeyim dedim. Konu ile ilgili bazı başlıkları yazıyı biraz daha kısa tutabilmek için ayrı başlıklar altında yayınladım, uzun uzun okumak için linkleri takip etmeyi unutmayın. Devamını oku »

Mobil şebeke hücre avlama ve haritalama

Yabancı mobil forumlarda Cell Hunter bölümleri oluyor. Bu cep telefonu şebekelerinin hücre avcılarının olduğu bölgelerde belli bir cep telefonu operatörünün baz istasyonunun hizmet türü (2G, 3G), frekansı, kalitesi ve CellID denen hücre numarası bulunmaya çalışılıyor falan. Bunun için de kullanılan ve kendi geliştirdikleri uygulamalar bile var. Bu uygulamaların genel faydası bir bölgedeki belli bir operatörün hizmet durumu ve hizmet kalitesi hakkında bilgi verebilmesi. Mesela nerede kaç çubuk çekiyor ya da hızı nasıl vs. bilgi verebiliyor bu uygulamaların haritaları. Ayrıca benimki dört çeker muhabbetlerine de kanıt olarak sunulabilecek veri sağlıyorlar. Ben de bir süredir bu uygulamaları inceliyorum ve bunlardan birkaçı hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Android cihaz kullandığım için bahsettiğim uygulamalar Android uygulamaları olacak ama iPhone veya diğer platformlara da destekleri var. Tüm bunlar birer uygulama ve GPS ile mobil şebeke bilgisini toplayıp İnternet bağlantısı üzerinden ilgili sitelerine gösteriyorlar ve bu sitelerinde yer alan haritalara veri sağlıyorlar. Devamını oku »