Etiketli yazılar: Cep telefonu

Teknoloji çağında alacak akıllı telefon olmaması

Telefonumda çok fazla uygulama var. Kasmaya baÅŸlıyor artık. Yeni bir tane alıp anneme falan vereyim bunu diyorum ama alacak telefon bulamıyorum. Aradığım özellikler deÄŸiÅŸebilen batarya ve su geçirmezlik. Destekleyen telefonlar Samsung Galaxy S5. Benim kullandığım telefon Samsung Galaxy S5. 😀 Devamını oku »

4G garipliÄŸinden sonra 5G de mi garip olacak?

3G mobil iletiÅŸim teknolojileri arasında tam fonksiyonla hizmete girmiÅŸ son iletiÅŸim teknolojisidir. 4G temelde veri aktarımı için düşünüldüğünden belli kısımlarda yetersiz kalmış ve sonradan eklemeler almıştır. 5G’de ise henüz ne olacağı ne yapılacağı belli olmamakla birlikte bir çok üreticinin farklı frekans bantlarında testler yapması iÅŸleri garipleÅŸtirmez umarım. Devamını oku »

İnternet ortamında adil kullanım hala adil değil

BTK’dan uzun zamandır beklediÄŸimiz bir çalışma vardı. Adil Kullanım Noktası/Kotası/Limiti denen uygulamada iyileÅŸtirme yapılmasını bekliyorduk. Sanırım bir miktar iyileÅŸtirme yapılacak ama yeterli gelmiyor pek. Yine de uygulamanın sonlandırılması için 2018’e tarih verilmiÅŸ olması oldukça iyi ki operatör ve servis saÄŸlayıcılara ÅŸebekelerini adam etme için fırsat veriyor. Devamını oku »

Avea, TTnet ve Turk Telekom birleşimi, tek telekom Türk Telekom

Turk Telekom grup ÅŸirketleri Avea, TTnet ve Turk Telekom markaları tek ÅŸirket altında birleÅŸerek Turk Telekom markası ile iÅŸ yapmaya devam edecekler. Hepsi de sevmediÄŸim markalar aslında. Avea en sempatik olduÄŸumdur, ucuz etin yahnisi olsa da ucuz olma gibi bir bahanesi vardır sonuçta. TTnet Turk Telekom altyapısının üzerinde bir addır, düşük hızlı, kopan, kotalı, Adil Kullanım Kotalı ve pahalı bir ÅŸirkettir. Turk Telekom da devletten aldığı altyapıyı on senede bir o kadar geliÅŸtirememiÅŸ, ama onunla böbürlenmesini bilen, telefonu kaldırıp alo bile demediÄŸim halde TTnet hattım olduÄŸu için sabit ücret ödemek zorunda olduÄŸum bir ÅŸirkettir. Devamını oku »

Turkcell 3G yolculukta video testi

3G üzerinden arada TuneIn Radio programı ile radyo dinlerim de -özellikle 96 kbit hızda iken- çok takılma olur. Acaba video da nasıl olacak diye bir deneme yaptım. Denemeyi Samsung Galaxy S5 G900FQ cihazımla Turkcell hattım ile yaptım. Cihazım çift taşıyıcı destekli ve turbo paket ile de 43 Mbit’e kadar kullanma hakkına sahibim test esnasında. Test Ä°stanbul Anadolu yakasından Van’a kadar yapıldı Ä°stanbul, Amasya, Erzurum, AÄŸrı, Van güzergahında yapıldı. Ancak 3G kapsamasının azalması ve de uyumam nedeniyle Amasya’dan öte test sürekliliÄŸi yoktu.

İstanbul Anadolu yakasında bir yerlerde idi sanırım NTV, Habertürk, Cine5 sitelerinin canlı yayın sayfalarını Samsung S5 telefonumda Opera ile açıp ara ara değiştirerek izledim. Genel anlamda gayet yeterli idi. Ancak arada kısa takılmalar olabiliyordu, bunlar daha çok baz istasyonu geçişlerinde oluyordu. Mesela boğaz köprüsünü geçince birkaç MB videoyu gönderene kadar telefon 4 hücre değiştirmişti. Her geçişte de hız aşırı derecede düştüğünden beş on saniyede gönderilecek videoyu göndermek yarım dakikadan uzun sürmüştü. Dilovası tünelinde de takılmadan sonra yayını tekrar etkinleştirmek için sayfayı yenilemem gerekti.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

Devamını oku »

Samsung telefonlar için bazı numara kodları

ÖnbelleÄŸi temizleyerek yetersiz bellek hatalarından kurtulmak ya da ÅŸebeke özelliklerini görmek için kullanılabilecek çeÅŸitli kodlar. Bir ara atmışım buraya, boÅŸta durmasın yayınlayayım dedim. Kullanmak için telefon tuÅŸlarından * ve # iÅŸaretlerini de kullanarak giriÅŸ yapmak yetiyor. Devamını oku »

Turkcell 4G stratejisi

Londra’da sermaye piyasaları günü sonrası Turkcell CTO’su Ä°lker Kuruöz bazı açıklamalarda bulunmuÅŸ.

SöylediÄŸine göre 4G, 1 Nisan’da devreye girdiÄŸinde 375 Mbps hıza varabilen üç taşıyıcı ile hizmet sunacakmış. 2017 yılında kullanıcılar dört taşıyıcı ile 600 Mbit hızlara ulaÅŸabilecekmiÅŸ. 2019’da ise daha fazla taşıyıcının entegrasyonu ile 1600 Mbps hızlara ulaşılabilecekmiÅŸ. Åžebeke Ericsson ve Huawei ekipmanları ile 4G uyumlu hale getiriliyormuÅŸ.

Devamını oku »

Fibersiz 4G LTE, radyolink teknolojisi

Türkiye’de 2016’da Nisan’ında hizmete girecek olan 4G LTE ÅŸebekeleri için operatörlerin yatırımları devam ediyor. Yalnız uzun süredir ülkede ciddi bir sıkıntı olan fiber altyapı yetersizliÄŸi de kolay kolay çözülemeyecek gibi. Son olarak da Vodafone’dan bir isyan gelmiÅŸti. Bundan dolayı da LTE ile ilgili endiÅŸeler duyuluyor. Forumlarda falan ise fiber olmadığı için LTE’ye geçilemeyeceÄŸi düşünülüyor. Her ne kadar fiber gerekli olsa da fiber altyapısını belli bir ölçüde geliÅŸtirebilmiÅŸ olan operatörler için eski radyolink teknolojisi hala ciddi bir çözüm. Devamını oku »

26 AÄŸustos 2015 4.5G ihalesi

Ãœlkemizde mobil operatörlerimiz 2009’dan beri 3G HSDPA hizmeti sunuyor. Aynı yıllarda çeÅŸitli ülkeler 4G’ye geçmeye baÅŸlamışken biz bir önceki versiyonu ile yetiniyorduk. Zaman geçti 3G kapsaması oldukça yaygınlaÅŸtı, çift taşıyıcı, üç taşıyıcı ile hızlar 42 Mbit, 63 Mbit civarına yükseldi; aynı zamanda kullanıcıların mobil veri kullanım oranı da arttı. Operatörler 42 Mbit 3G hızı verdiklerini iddia eder, Turkcell Amerika’nın 4G’sinden hızlı olduÄŸunu söylerken eldeki 3G artan talebe yetemez olmaya baÅŸladı. Bir bölgede çok iyi hizmet verebilen ÅŸebeke yoÄŸun bir yerde çok kötü bir hizmet verebiliyordu. Bkz. Büyük Ä°stanbul Otogarı testi. Çözüm ya daha fazla baz istasyonu ki kimse yenilerini deÄŸil eskilerini bile istemiyor, ya da 4G gibi daha üstün bir teknoloji idi. 4G olarak da kendini geliÅŸtirmeye devam eden LTE ve ona yetiÅŸemeyen WiMAX teknolojileri vardı ki WiMAX kullanımı çok da yaygınlaÅŸmıyor. Türkiye’de d 2014 yazından beri 4G ihalesinin yapılması bekleniyor ki, artık ÅŸebekeler cidden sıkıntı yaÅŸamaya baÅŸlayınca iÅŸin üzerinde ciddiyetle durulup 2016 Mayıs’ında ihale yapılmasına karar verilmiÅŸti. Tabi bir ÅŸeyler oldu, 26 Mayıs kaynadı, ihale 26 AÄŸustos’a ertelendi. 4G yok dendi, 5G’ye geçeceÄŸiz dendi; on senede olmayacağı anlaşılınca 4.5G’de karar kılındı, uygun görüldü. 😀 Sonuçta da ihale 26 AÄŸustos 2015 tarihinde yapıldı. Nereden ne ara çıktığı belirsiz NetGSM firması da ihaleye dava açıp bir ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirmeyi baÅŸaramazsa ihale bugünkü haliyle ülkemizde 4G altyapılarının kurulmasının önünü açacak. Devamını oku »

Van, Erciş ile Tekirdağ, Muratlı arası Turkcell 3G hız testleri

3G hız testleri yapmayı severim, operatörlerimizin bize paramıza göre ne verip ne veremediÄŸini görebilmek için. Testler Van, ErciÅŸ’te baÅŸlıyor ve TekirdaÄŸ’ın Muratlı ilçesine kadar geçilen bölgelerde 13 – 14 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Devamını oku »