Etiketli yazılar: J2ME

Sonim XP3.20 Quest

Bilirsiniz ki cep telefonları hassas cihazlardır yani yere düşmeyi, suya girmeyi, üzerine basılmayı pek sevmezler. Üstelik bunlardan biri olunca siz de üzülürsünüz, üstelik sizi üzen bu cihaza belki birkaç milyar lira da vermiş olabilirsiniz. 🙂 Böyle üzücü durumlara karşı Sonim insanlığı düşünerek taş gibi telefonlar yapmış. Evet taş gibi yere düşürün, suya veya tuvalete atıp üzerine boşaltım yapın ya da anayola atın üzerinden arabalar falan geçsin, hiç problem değil. 🙂
Devamını oku »

Java ME kayan yazı

Java ME’de Form nesnesi kullanılarak yapılmış basit arayüzlerde de Canvas kullanmadan kayan bir yazı göstermek mümkündür. Kayan yazılar bir reklam, farklı tür bir uyarı ya da bilgiye dikkat çekmek için kullanılabilir.
Devamını oku »

Java ME bellek durumu istatistikleri

Java ME cep telefonları gibi düşük miktarda belleğe sahip cihazlarda çalıştığından bunlarda bellek yönetimi önemlidir. Aslında Java çöp toplayıcısı (Garbage Collector) sayesinde bu işi otomatik yapıyor ama çöp toplayıcı sadece kullanılabilir Java belleği dolduğunda devreye girip referanssız nesneleri siliyor. Bu da uygulamada oyun vs. yoğun işlemci kullanımı olan uygulamalarda kısa süreliğine donmaya sebep olabiliyor. Bunu bir miktar kendi kontrolümüz altına almak için bellek durumu bilgilerine ihtiyacımız olabilir. Veya geliştirdiğimiz uygulamanın bellek ihtiyacı ile ilgili uyumluluğunu kontrol etmek için bellek bilgilerine ihtiyacımız olabilir. Java ME, Java uygulamasını kullanabileceği bellek miktarı ile ilgili basit iki değeri vermektedir; toplam bellek ve boş bellek miktarı. Devamını oku »

Java’da String Nesnelerini Karşılaştırma

Java programlama dilinde birçok yerde String nesnelerini karşılaştırmamız (String comparison) gerekir. String nesnelerinin karşılaştırılması için Java dilinde çeşitli metotlar vardır.

public boolean equals(String str)

İlk metodumuz equals() metodu. Bu metodun kullanımı şöyle olur;
if(str.equals(“abc”)){}
Bu örnekte str bir referanstır ve eğer “abc” strnin değerine eşit ise metot bir boolean değeri olan true döner. Sonrasında da buna dayanarak istediğimizi yaptırabiliriz. Ayrıca karşılaştırılacak metinlerdeki büyük küçük harf farkları önemli değilse equalsIgnoreCase() metodunu da kullanabiliriz. Devamını oku »

Google Mobile Maps Street View

Dünya’da hayranı olduğum şeylerden biri de Google. Kaç yıldır kullanıcılarına neredeyse her türlü hizmeti kuruş para almadan yapıyorlar. Bunlar içinde daha önceden pek rastlanmamış ilkleri de var. Google Maps ve ona son zamanlarda eklenen Street View (Sokak Görünümü) özelliği. Devamını oku »

Java Destekli Cep Telefonları

Java Destekli Cep Telefonları başlığı sitemin ziyaretçi kayıtlarında farkettiğim bir Google arama terimi. Bunu farkedince bu konuda kısa bir yazı yazayım dedim.

Öncelikle Java Sun Microsystems taradından geliştirilmiş bir programlama dilidir ve Java Platform da bu dilde yazılmış uygulamaları çalıştırmak için Sun’ın hazırladığı bir platformdur.

Devamını oku »