Etiketli yazılar: Navigasyon

Xiaomi Mi 8, ilk çift frekans GNSS yongalı akıllı telefon

Iphone ve Android rekabeti başladığından beri çevremizdeki akıllı telefon sayısı sürekli artıyor. Akıllar azalıyor ama akıllı telefonlar artıyor. İlk başlarda çeşitlilikle ilerleyen pazarda zamanla tekdüzelik hakim oldu. Her üreticiden gelen bar tipi telefonlar, hepsinin aynı Qualcomm yongayı kullanması, zamanla tüm üreticilerin harici batarya özelliğini lüks görmeye başlayıp kullanıcılarını süründürmesi vs. Xiaomi Mi 8 de son zamanlarda son akımlara uyarak piyasaya giren fiyat performans seviyesi amiral gemilerden biri. İhtiyacım olmadığı için çok önemsemediğim bir cihazdı ama bir haber başlığı ile keşke benim olsa deyiverdim. 😀 Devamını oku »

TomTom navigasyon what3words konum adresleme sistemine geçiyor

TomTom navigasyon ürünleri geliştiren eskice firmalardan biri. Normalde konum ya da koordinat olaylarında aklımıza eski filmlerden derece dakika saniye vs. diye okunan kodlar gelir. Kuzey ve güney diye ikiye ayrılmış, aralarında değişik semboller olan hafif karışık ama havalı rakamlar. Bir de dünyada bazı fikirler vardır. Böyle çok zor bir şey değil gibi görünebilir ama üretildiği amaç için gayet kullanışlı, gayet mantıklı çözümler sağlayabilir. Ancak çok az kişinin aklına, çok nadir durumda da gelebilir aynı şekilde. Bunlardan biri de üç kelimelik adresleme sistemi. Devamını oku »

ConnectIQ Türkiye Hava Radar uygulaması

Havaların kötü olduğu dönemlerde MGM yani Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün radar sistemini takip ediyorum. Bu şekilde yaklaşan yağış olup olmadığı ya da nerelerde yağış olduğu, ne şiddette olduğu gibi şeyleri öğrenebiliyorum. MGM’nin radarlarını saatimde de görebilmek için bir resim gösterme uygulaması kullanıyordum ama neden bunları biraz daha düzenli bir hale getirmeyeyim dedim ve saate bir uygulama hazırladım. Uygulama Garmin’in ConnectIQ uygulama platformunu destekleyen saatlerinde çalışabiliyor. Devamını oku »

Garmin cihazlara OpenStreetMap haritaları

Garmin navigasyon cihazları kendi harita biçiminde haritalar destekler ve BaşarSoft gibi harita şirketlerinin harita verilerini temel alan haritalar sunar. Bu haritaları belli bir süre güncelleme imkanı olsa da sonrasında bunu yapmak ücretli hale gelebilmekte. Ya da cihazınızda haritası olmayan bir ülkeye gitmeniz gerekebilmekte. Bu durumda ya ücretli harita satın alacaksınız, ya kaçak kullanacaksınız, ya da açık kaynak ve ücretsiz bir harita kullanacaksınız. OpenStreetMap açık haritacılığın zirvesindeki harita hizmeti. Her ne kadar OpenStreetMap üzerindeki Türkiye verisi ciddi bir kullanılabilirlikten uzak olsa da yurtdışına çıkarken cihazınıza OpenStreetMap haritaları yükleyebilirsiniz; çünkü yurtdışı verileri Türkiye verilerine oranla çok fazla ve kullanılabilir durumda. Hele Almanya gibi ülkelerde neredeyse her ağaç bile haritada işaretlenmiş. 😀 Devamını oku »