Etiketli yazılar: Turkcell

Şiddetli yağışta 4.5G LTE hızı

AÅŸağıdaki görseldeki hız testleri Turkcell 4.5G LTE ÅŸebekesinde yapılmıştır. 1800 MHz frekansından 20 MHz ve 800 MHz frekansından da 10 MHz birleÅŸtirilerek 2 x 30 MHz bant geniÅŸliÄŸi ile yapılmış testlerdir. Ãœstteki testler normal bir hava durumunda yapılmış testler. Alttakiler ise 27 Haziran 2018 akÅŸamı TekirdaÄŸ’ın Muratlı ilçesindeki ÅŸiddetli yağış esnasında yapılmış testlerdir.

Turkcell hız testleri. İlk 2 normal havada, son iki şiddetli yağışta.

Turkcell hız testleri. İlk 2 normal havada, son iki şiddetli yağışta.

Devamını oku »

Dünya’nın en Kuzey’indeki ÅŸehir fiberoptik kabloya kavuÅŸmuÅŸ

Rusya deyince aklıma koskoca bir ülke gelir, DoÄŸu’dan Batı’ya uzanan çok geniÅŸ bir coÄŸrafya, Güney’den Kuzey’e doÄŸru da geniÅŸ ve Kuzey’e yaklaÅŸtıka da soÄŸuyan, donan, katılaÅŸan.  Hani böyle adım adım gezecek olsam gezmet isteyeceÄŸim ülkelerden biri Rusya, diÄŸeri de Çin. Dünya’daki gücünü de düşündükçe insan az çok bir ÅŸey bekliyor. Ancak okuduÄŸum bir habere göre çok fazla ÅŸeyler bekliyormuÅŸum. Devamını oku »

Turkcell’den birazcık dolandırıcılık

Turkcell’le ne zaman bir sıkıntı vs. yaÅŸasam ki çok nadir olur genelde müşteri hizmetleri ile ilk aramada çözerler. Bunlar tabi alınan hatalı ya da fazla paket iptali vs. ÅŸeyler. Genelde pek sıkıntı yaÅŸamam dediÄŸim gibi. Bir süredir ise aklıma takılan bir ÅŸey vardı, sistematik bir ayar hatası belki ama benim için bir dolandırıcılık bu. Devamını oku »

4.5G diye satılan 4G hoÅŸ geldi…

Dün gece yapılan lansmanlardan sonra tüm operatörler şehir merkezleri ve çok sayıda belli ilçedeki baz istasyonlarından 4.5G denen aslında esas 4G olan şebeke teknolojisini devreye soktu. Açıkçası benim bulunduğum konuma daha iki yıl 4G gelmez, ondan bende bir değişiklik olmadı.

4G’nin devreye girmesiyle millet garip bir ÅŸekilde hız testlerine abandı. Hatta, öyle ki Speedtest sitesi ile hız testi hizmeti veren Ookla‘nın bile dikkatini çekti durum ki aÅŸağıdaki tiviti paylaÅŸtılar.

Devamını oku »

Adil Kullanım Kotası uygulaması kalkar mı?

Türkiye’deki ADSL ve fiber ÅŸebekelerde servis saÄŸlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramı ile ilgili Donanımhaber’de yazdığım bir ÅŸeyi buraya da alayım dedim. Devamını oku »

Avea, TTnet ve Turk Telekom birleşimi, tek telekom Türk Telekom

Turk Telekom grup ÅŸirketleri Avea, TTnet ve Turk Telekom markaları tek ÅŸirket altında birleÅŸerek Turk Telekom markası ile iÅŸ yapmaya devam edecekler. Hepsi de sevmediÄŸim markalar aslında. Avea en sempatik olduÄŸumdur, ucuz etin yahnisi olsa da ucuz olma gibi bir bahanesi vardır sonuçta. TTnet Turk Telekom altyapısının üzerinde bir addır, düşük hızlı, kopan, kotalı, Adil Kullanım Kotalı ve pahalı bir ÅŸirkettir. Turk Telekom da devletten aldığı altyapıyı on senede bir o kadar geliÅŸtirememiÅŸ, ama onunla böbürlenmesini bilen, telefonu kaldırıp alo bile demediÄŸim halde TTnet hattım olduÄŸu için sabit ücret ödemek zorunda olduÄŸum bir ÅŸirkettir. Devamını oku »

Turkcell 3G yolculukta video testi

3G üzerinden arada TuneIn Radio programı ile radyo dinlerim de -özellikle 96 kbit hızda iken- çok takılma olur. Acaba video da nasıl olacak diye bir deneme yaptım. Denemeyi Samsung Galaxy S5 G900FQ cihazımla Turkcell hattım ile yaptım. Cihazım çift taşıyıcı destekli ve turbo paket ile de 43 Mbit’e kadar kullanma hakkına sahibim test esnasında. Test Ä°stanbul Anadolu yakasından Van’a kadar yapıldı Ä°stanbul, Amasya, Erzurum, AÄŸrı, Van güzergahında yapıldı. Ancak 3G kapsamasının azalması ve de uyumam nedeniyle Amasya’dan öte test sürekliliÄŸi yoktu.

İstanbul Anadolu yakasında bir yerlerde idi sanırım NTV, Habertürk, Cine5 sitelerinin canlı yayın sayfalarını Samsung S5 telefonumda Opera ile açıp ara ara değiştirerek izledim. Genel anlamda gayet yeterli idi. Ancak arada kısa takılmalar olabiliyordu, bunlar daha çok baz istasyonu geçişlerinde oluyordu. Mesela boğaz köprüsünü geçince birkaç MB videoyu gönderene kadar telefon 4 hücre değiştirmişti. Her geçişte de hız aşırı derecede düştüğünden beş on saniyede gönderilecek videoyu göndermek yarım dakikadan uzun sürmüştü. Dilovası tünelinde de takılmadan sonra yayını tekrar etkinleştirmek için sayfayı yenilemem gerekti.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

3G üzerinden otobüs yolculuğunda 1080p Youtube testi.

Devamını oku »

Turkcell 4G stratejisi

Londra’da sermaye piyasaları günü sonrası Turkcell CTO’su Ä°lker Kuruöz bazı açıklamalarda bulunmuÅŸ.

SöylediÄŸine göre 4G, 1 Nisan’da devreye girdiÄŸinde 375 Mbps hıza varabilen üç taşıyıcı ile hizmet sunacakmış. 2017 yılında kullanıcılar dört taşıyıcı ile 600 Mbit hızlara ulaÅŸabilecekmiÅŸ. 2019’da ise daha fazla taşıyıcının entegrasyonu ile 1600 Mbps hızlara ulaşılabilecekmiÅŸ. Åžebeke Ericsson ve Huawei ekipmanları ile 4G uyumlu hale getiriliyormuÅŸ.

Devamını oku »

SKT ve Nokia Networks 19.1 Gbps 5G hız denemesi

Biz Türkiye’de Nisan’da 4G hizmetinin devreye gireceÄŸine sevinir, siyasi durumun kötü olmasından dolayı da 4G yatırımlarının sekteye uÄŸrayabileceÄŸinden deÄŸil ülkenin kaderinden endiÅŸe ederken bu teknolojilere ciddi Ar-Ge yapanlar iyi sonuçlar almaya baÅŸlamış durumda. Denemeyi yapan Güney Koreli bir operatör SK Telecom ve altyapı üreticisi Nokia Networks. Ulaşılan hız 19.1 Gbps. Devamını oku »

Fibersiz 4G LTE, radyolink teknolojisi

Türkiye’de 2016’da Nisan’ında hizmete girecek olan 4G LTE ÅŸebekeleri için operatörlerin yatırımları devam ediyor. Yalnız uzun süredir ülkede ciddi bir sıkıntı olan fiber altyapı yetersizliÄŸi de kolay kolay çözülemeyecek gibi. Son olarak da Vodafone’dan bir isyan gelmiÅŸti. Bundan dolayı da LTE ile ilgili endiÅŸeler duyuluyor. Forumlarda falan ise fiber olmadığı için LTE’ye geçilemeyeceÄŸi düşünülüyor. Her ne kadar fiber gerekli olsa da fiber altyapısını belli bir ölçüde geliÅŸtirebilmiÅŸ olan operatörler için eski radyolink teknolojisi hala ciddi bir çözüm. Devamını oku »