Etiketli yazılar: Wimax

26 AÄŸustos 2015 4.5G ihalesi

Ãœlkemizde mobil operatörlerimiz 2009’dan beri 3G HSDPA hizmeti sunuyor. Aynı yıllarda çeÅŸitli ülkeler 4G’ye geçmeye baÅŸlamışken biz bir önceki versiyonu ile yetiniyorduk. Zaman geçti 3G kapsaması oldukça yaygınlaÅŸtı, çift taşıyıcı, üç taşıyıcı ile hızlar 42 Mbit, 63 Mbit civarına yükseldi; aynı zamanda kullanıcıların mobil veri kullanım oranı da arttı. Operatörler 42 Mbit 3G hızı verdiklerini iddia eder, Turkcell Amerika’nın 4G’sinden hızlı olduÄŸunu söylerken eldeki 3G artan talebe yetemez olmaya baÅŸladı. Bir bölgede çok iyi hizmet verebilen ÅŸebeke yoÄŸun bir yerde çok kötü bir hizmet verebiliyordu. Bkz. Büyük Ä°stanbul Otogarı testi. Çözüm ya daha fazla baz istasyonu ki kimse yenilerini deÄŸil eskilerini bile istemiyor, ya da 4G gibi daha üstün bir teknoloji idi. 4G olarak da kendini geliÅŸtirmeye devam eden LTE ve ona yetiÅŸemeyen WiMAX teknolojileri vardı ki WiMAX kullanımı çok da yaygınlaÅŸmıyor. Türkiye’de d 2014 yazından beri 4G ihalesinin yapılması bekleniyor ki, artık ÅŸebekeler cidden sıkıntı yaÅŸamaya baÅŸlayınca iÅŸin üzerinde ciddiyetle durulup 2016 Mayıs’ında ihale yapılmasına karar verilmiÅŸti. Tabi bir ÅŸeyler oldu, 26 Mayıs kaynadı, ihale 26 AÄŸustos’a ertelendi. 4G yok dendi, 5G’ye geçeceÄŸiz dendi; on senede olmayacağı anlaşılınca 4.5G’de karar kılındı, uygun görüldü. 😀 Sonuçta da ihale 26 AÄŸustos 2015 tarihinde yapıldı. Nereden ne ara çıktığı belirsiz NetGSM firması da ihaleye dava açıp bir ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirmeyi baÅŸaramazsa ihale bugünkü haliyle ülkemizde 4G altyapılarının kurulmasının önünü açacak. Devamını oku »

Bir 5G testi ve elektromanyetik kirlilik

Ãœlkemizde hala hizmete girmemiÅŸ 4G LTE hizmeti konuÅŸulsun elin Korelileri 5G’yi test etmeye baÅŸlamışlar. Tabi ÅŸu anda 5G üzerinde kabul edilmiÅŸ bir standart yok, bundan dolayı bu teste 5G testi demek doÄŸru deÄŸil. Teknolojinin geliÅŸtirilmesi sırasında atılan adımlardan biri sadece bu. Adamlar da hızın dibine vurmuÅŸ tabi. UlaÅŸtıkları deÄŸerler muazzam. Samsung testlerinde 110KM/s hızda hareket halinde 1,2Gbps ve sabit halde baz istasyonuna çok yakın bir noktada iken 7,5Gbps bant geniÅŸliÄŸine ulaÅŸmış! Yani saniyede yaklaşık 1 GB’a yakın bir veri indirmiÅŸler… Kullandıkları frekans bandı 28GHz, oldukça yüksek bir frekans bandı.


Devamını oku »

4G’mi?

3g’de gayet beklendiÄŸi ÅŸekilde, geliÅŸmeleri sondan takip eden ve sonunda balon yapıp patlatan bir ülke olduk. Dünya’da ilk bilmemkaçıncı kullanılan Dual HSPA vs. hikayelerine girmiyorum, 10 sene sonra getirdiÄŸiniz teknolojide o kadar yeni nesil bir ÅŸeyler kullanın. Yalnız Dünya ÅŸu an 4G, LTE ve nadiren de Wimax trenine bindi. Amerika LTE ÅŸebekelerinde ÅŸu an liderliÄŸi çekiyor. DiÄŸer ülkeler de yatırımlarını yapmaya devam ediyor ya da iÅŸleri hızlandırıyorlar vs. Peki bizimkiler ne yapıyor? Kapsama alanı reklamı. 😀 Altına da reklamda gösterilenler temsilidir, reklamda çekiyor diyoruz diye çekmesine gerek yok diyor. 😀 Devamını oku »