Etiketli yazılar: Wimax

26 Ağustos 2015 4.5G ihalesi

Ülkemizde mobil operatörlerimiz 2009’dan beri 3G HSDPA hizmeti sunuyor. Aynı yıllarda çeşitli ülkeler 4G’ye geçmeye başlamışken biz bir önceki versiyonu ile yetiniyorduk. Zaman geçti 3G kapsaması oldukça yaygınlaştı, çift taşıyıcı, üç taşıyıcı ile hızlar 42 Mbit, 63 Mbit civarına yükseldi; aynı zamanda kullanıcıların mobil veri kullanım oranı da arttı. Operatörler 42 Mbit 3G hızı verdiklerini iddia eder, Turkcell Amerika’nın 4G’sinden hızlı olduğunu söylerken eldeki 3G artan talebe yetemez olmaya başladı. Bir bölgede çok iyi hizmet verebilen şebeke yoğun bir yerde çok kötü bir hizmet verebiliyordu. Bkz. Büyük İstanbul Otogarı testi. Çözüm ya daha fazla baz istasyonu ki kimse yenilerini değil eskilerini bile istemiyor, ya da 4G gibi daha üstün bir teknoloji idi. 4G olarak da kendini geliştirmeye devam eden LTE ve ona yetişemeyen WiMAX teknolojileri vardı ki WiMAX kullanımı çok da yaygınlaşmıyor. Türkiye’de d 2014 yazından beri 4G ihalesinin yapılması bekleniyor ki, artık şebekeler cidden sıkıntı yaşamaya başlayınca işin üzerinde ciddiyetle durulup 2016 Mayıs’ında ihale yapılmasına karar verilmişti. Tabi bir şeyler oldu, 26 Mayıs kaynadı, ihale 26 Ağustos’a ertelendi. 4G yok dendi, 5G’ye geçeceğiz dendi; on senede olmayacağı anlaşılınca 4.5G’de karar kılındı, uygun görüldü. 😀 Sonuçta da ihale 26 Ağustos 2015 tarihinde yapıldı. Nereden ne ara çıktığı belirsiz NetGSM firması da ihaleye dava açıp bir şeyleri değiştirmeyi başaramazsa ihale bugünkü haliyle ülkemizde 4G altyapılarının kurulmasının önünü açacak. Devamını oku »

Bir 5G testi ve elektromanyetik kirlilik

Ülkemizde hala hizmete girmemiş 4G LTE hizmeti konuşulsun elin Korelileri 5G’yi test etmeye başlamışlar. Tabi şu anda 5G üzerinde kabul edilmiş bir standart yok, bundan dolayı bu teste 5G testi demek doğru değil. Teknolojinin geliştirilmesi sırasında atılan adımlardan biri sadece bu. Adamlar da hızın dibine vurmuş tabi. Ulaştıkları değerler muazzam. Samsung testlerinde 110KM/s hızda hareket halinde 1,2Gbps ve sabit halde baz istasyonuna çok yakın bir noktada iken 7,5Gbps bant genişliğine ulaşmış! Yani saniyede yaklaşık 1 GB’a yakın bir veri indirmişler… Kullandıkları frekans bandı 28GHz, oldukça yüksek bir frekans bandı.


Devamını oku »

4G’mi?

3g’de gayet beklendiği şekilde, gelişmeleri sondan takip eden ve sonunda balon yapıp patlatan bir ülke olduk. Dünya’da ilk bilmemkaçıncı kullanılan Dual HSPA vs. hikayelerine girmiyorum, 10 sene sonra getirdiğiniz teknolojide o kadar yeni nesil bir şeyler kullanın. Yalnız Dünya şu an 4G, LTE ve nadiren de Wimax trenine bindi. Amerika LTE şebekelerinde şu an liderliği çekiyor. Diğer ülkeler de yatırımlarını yapmaya devam ediyor ya da işleri hızlandırıyorlar vs. Peki bizimkiler ne yapıyor? Kapsama alanı reklamı. 😀 Altına da reklamda gösterilenler temsilidir, reklamda çekiyor diyoruz diye çekmesine gerek yok diyor. 😀 Devamını oku »