Evde rüzgar enerjisi

____________________________________________________________________

Bizim ev şehir dışında bulunması nedeniyle iyi rüzgar alan bir konumda. Dolayısıyla bir rüzgar türbini yapıp elektriği bedavaya getirmek de hep akılda çakan şimşekler arasında. Tabi yapmaya niyetlenen yine yok. 🙂

Ağ’da bir arama yapayım dedim de, işimi “BELKİ” görebilecek bir sistem buldum. Hani yakın zamanlarda kendim yapacağım yok böyle bir şeyi. 😀 Fiyatı hani pek uygun değil ama kendisini ben öleceğime yakın amorti edecek gibi bir sistem. 😀

TREDAŞ’a bayıldığım faturalardan biliyorum ki, günlük tüketim ortalamamız 5 KW falan. Bulduğum rüzgar türbini sistemi de 5 KW kadar günlük üretime sahip. Fiyatı 7.629,23 TL + KDV! Yani az para değil. 🙂

Biraz pahalı ama sadece rüzgar jeneratörü fiyatı değil bu. Sistem için gerekli olan aküler, akü şarj aleti, inverter da fiyata dahil.

Genel olarak oturma odasını, oda aydınlatmalarını ve sabit çalışan buz dolabını çalıştırabilecek bir sistem. Diğer işlemler için ise elektrik şebekesini kullanmak gerekiyor yine.

Sistem EZG.com.tr‘deki 1kw Rüzgar Jeneratörü Paket Sistemi ürünü.

1kw Rüzgar Jeneratörü Paket Sistemi

1kw Rüzgar Jeneratörü Paket Sistemi

Sistemin teknik özellikleri şöyle imiş:

Günlük Enerji Üretimi: 5 kwh/Gün
Rüzgar Jeneratörü Gücü : 1kw
Sistem Akü Voltajı: 48V DC
İnvertör Gücü ve Tipi: 1 kw Tam Sinüs
İnvertör Modeli: Cotek SK1000-248
Şarj Kontrol Cihazı: EZG Şarj Kontrol Cihazı
Montaj Direği Tipi: 6m Gerdirme Halatlı ,Galvanizli
Akü Adedi : 4 Ad
Akü Tipi : VRLA Jel
Akü Modeli : 100 Ah FZA
Çalıştırılabilecek Cihazlar : Aydınlatma + TV+ Buzdolabı

Bu güçte bir güneş paneli paketleri de buna yakın fiyatlarda satılıyor sitede. Uzun vadede kârlı yatırımlar ama, son kaçak elektrik kazığı yiyerek ödenmiş 50 TL’lik faturamı her ay ödediğimi baz alsam bile bu sistemin kendi giderini amorti etmesi on yıldan fazla zaman alacak. Ha bir de, sistemin karşılayamadığı yükler olacak olan fırın, termosifon, elektrikli ısıtıcı, klima vs. yükler için şebekeden elektrik kullanmak zorunda kalacağım. Hani bu da sistemin kendi bedelini karşılama ömrünü daha da uzatıyor. Bir de rüzgârdaki düzensizlikleri hesaba kattıkmı işin tadı kaçıyor. Sistem kışın soğuk ve rüzgârlı havalarda ihtiyacım olmayacak kadar elektrik üretebilir ki, ısınma amacıyla kullanabilirim. Ama rüzgârsız anlarda da akülerin ne kadar zaman bana elektrik vereceği ayrı bir mesele.

Tabi burada bahsettiğim rüzgar enerjisi paketi rastlantı ile karşıma çıkan bir paket. Mutlaka daha ucuzları ve daha pahalıları da var. Ama genel olarak bu teknolojinin bugünkü durumu böyle. İlk yatırım maliyeti yüksek, kendini amorti etmesi uzun zaman alıyor, tek başına stabil ve güvenle kullanılacak bir sistem değil, şebekeye bağlı kalmak hala gerekli. Belki devreye birkaç güneş pili de eklenerek rüzgârsız anlardaki stabiliteyi arttırabiliriz ama güneş pilleri de ucuz değil ki! Direkt olarak sistemin maliyetini katlıyor.

Hani daha uzun seneler sonra denemeyi düşünmem gereken bir şey bu. 😀

 

7 Yorum

  • Yazan: Ahsen Özgenç, 31 Ocak 2012 @ 3:11 am

    Rüzgar Enerjisi üzerine ödevim için araştırma yaparken haberinize rastladım. Verdiğiniz bilgiler işime yaradı, çok teşekkür ederim. Acaba rica etsem bana http://www.ruzgarenerjisi.gen.tr Rüzgar Enerjisi sitesi gibi bağımsız makaleler içeren bir site önerebilir misiniz?

  • Yazan: FeRHaD, 31 Ocak 2012 @ 3:29 am

    Alternaturk.org, enerji üzerine iyi bir sitedir. Gerisi için Google. 🙂

  • Yazan: X kişisi, 4 Şubat 2012 @ 2:37 pm

    Merhabalar, kışın ısınma sorununuzu fazlasıyla çözeceğinizden bahsetmişsiniz, haliyle baktığımız zaman 7/24 açık 60 derecede yanan bir doğal gaz faturası ay sonunda 300 400 hatta 500 tl ye denk gelebiliyor. elektrikli kalorifer,ufo vb. çalıştırabilirseniz kışın donmaktan kurtulabilirsiniz. buda geri dönüşüm süresini %40 oranlarında azaltır 3 ay yaz, 6 – 9 ay kış olduğunu var sayarsak 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 4 Şubat 2012 @ 11:23 pm

    Elektrikli ısıtılar güçlü tüketicilerdir, aç tüketicilerdir. Yani çalışmak için çok elektriğe ihtiyaçları vardır. Yukarıda bahsettiğim sistem ise ancak aydınlatma, TV ve buzdolabı gibi en temel donanımı çalıştıracak düzeyde. Fırtınalı günlerde ısıtıcı çalıştıracak elektriği de üretebilir sistem. Ama bunun dışındaki günlerde bir ısıtıcı, akülerin çok çabuk boşalmasını sağlayacaktır. Tabi sisteme daha fazla sayıda akü bağlanarak dayanma süresi daha arttırılabilir. Ama başarılı bir şarj sağlayabilmek için rüzgar jeneratörlerinin de sayısını arttırmalı.

  • Yazan: FeRHaD, 5 Şubat 2012 @ 12:09 am

    X kişisi, yorumunuza yanıt yazarken şöyle bir şey de geldi aklıma: http://www.f-blog.info/alternatif-enerjili-sistemde-inverter-klima-ile-isinma/

  • Yazan: Neşet, 1 Temmuz 2012 @ 4:06 pm

    Isıtmada kullanacaksam şunu yapardım, önce kombinin sıcak su dönüş tarafına bir eşanjör yapardım. Daha sonra bu eşanjördeki ısıtıcıyı çalıştırırken akü bağlantısını kullanmaz direkt olarak invertörden çıkış alırdım. Hem aküleri yormamış olurdum, hem de kombinin çalışma süresini düşürmüş olur ve doğalgaz tasarrufu yapmış olurdum.

  • Yazan: FeRHaD, 2 Temmuz 2012 @ 1:25 am

    İyi bir fikir, yalnız bunu uygulayabilmek için güneş ya da rüzgar sisteminin tam devrede çalışıyor olması lazım. Yani voltajın fazla düşük çıkmaması lazım ki, sistemde sorun olmadan besleyebilelim cihazları. Akülerin avantajı bu, depolanmış enerji kullanıldığından kısa vadede dalgalanmaları tolere edebiliyor sistem. Ancak aküsüz sistemde rüzgar hızındaki bir yavaşlama ya da panelin önünü kapatacak kalın bir bulut voltajı düşürüp sistemde sorun çıkarabilir.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz