Evinizdeki radyoaktif cihazlar

____________________________________________________________________

Tüm elektronik cihazlar çevrelerinde bir elektromanyetik alan oluşturarak etraflarına az ya da çok radyasyon yayarlar, bunlara evde günlük hayatta kullandığınız bir çok elektrikli ev aleti de dahil.

Ev aletlerini yaydıkları elektromanyetik dalgaya göre şöyle sıralayabiliriz:

  1. Cep telefonları: Kendileri evin dışındaki baz istasyonları ile haşır neşir olduklarından oluşturdukları elektromanyetik alan evinizin dışına bile çıkmaktadır. Böylelikle kendileri evinizdeki en tehlikeli cihazdır.
  2. Mikrodalga fırınlar: Mutfağınızda varsa atsanız veya satsanız iyi olur. Sizi içten içe en fazla zehirleyen ikinci cihazdır kendileri. Tabi onsuz radyoaktif yemekler yiyemezsiniz orası başka.
  3. Bilgisayarlar: Bu üçüncü sıradaki cihazlar yavaş yavaş vazgeçilmezimiz oluyor ama uzak durmak mantıken en iyisi. Tabi uzak durmak o kadar kolay olsaydı ben de bu yazıyı yazamazdım. En azından fiziksel olarak yapışık durmayarak monitör ve güç sistemleri gibi kısımlarından daha az etkilenebilirsiniz. Ayrıca kablosuz donanımları da farklı bir tehlike. Aman atmaya karar verirseniz bu listeyi sonuna kadar okumadan atmayın.
  4. Fırınlar, mikrodalga olmasalarda onlar da elektrikle çalışıyorsa tehlikelidirler.
  5. Plazma TV’ler: Plazma ekranlı TV sistemleri gittikçe popülerleşen ancak zararlı elektronik aletlerindendir. En az iki metre uzakta durmakta fayda var. Eski tüplü TV’ler de tabii ki zararlıdır, bunlarında arkasına fazla yaklaşmamakta fayda var.
  6. Saç kurutma makineleri ve traş makineleri: Bu aletlerde de ciddi oranda elektromanyetik alan yaratırlar (200 – 400 mg). Çocuklarda saç kurutma makineleri kullanmamak iyidir.
  7. Elektronik saatler: Bu aletler de bir miktar elektromanyetik radyasyon yayarlar. Bunları yatak odası gibi vücuda yakın olması istenen yerlerde vücudunuzdan en az 1 metre uzağa bir yere koymak daha doğrudur.

Gördüğünüz üzere evde bile gayet sık kullandığımız cihazlar birer elektromanyetik kirlilik kaynağı. Sadece yukarıda sıralananlar değil, evinizde elektrikle çalışan herşey bir radyasyon kaynağı. Bu sebeple bunların hepsini dikkatli kullanmalı.

Teşekkürler #emfoff.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz