FTP ile bilgisayarınıza cep telefonunuzdan bağlanma

____________________________________________________________________

Bilgisayarınız ve cep telefonunuz arasında dosya gönderimi yapmak istediğinizde kablo veya Bluetooth ile transfer yöntemlerini kullanırsınız. Ancak kablo için bir kabloya ihtiyacınız vardır ve bu her zaman elinizde olmayabilir, ya da cihazınızı bu esnada kullanmak isteyebilirsiniz ki kablolar yeterince uzun değildir. Bluetooth bağlantısı ise oldukça yavaştır. Ancak eğer bir kablosuz modeminiz var ise iş farklı bir boyut kazanır, cep telefonunuzdan bilgisayarınıza kablosuz ağ üzerinden FTP protokolü ile bağlanarak dosya transfer işlemlerinizi yapabilirsiniz.

FTP protokolünden başka HTTP de kullanılabilir ancak bu kısıtlıdır ve masaüstü bilgisayarınızda iyi bir HTTP yazılımını da gerektirir.

FTP ile bağlanmak için bilgisayarımızda bir FTP yazılımı bulunması gerekir. Bunun için de FileZilla Server yazılımı pek iyi bir yazılımdır. Daha iyileri var olabilir, ancak benim işimi görüyor, pek şikayetim yok. 😀

 

FileZilla Server ayarlar

Öncelikle FileZilla Server indirilir ve bilgisayarımıza kurulur. Daha sonra program çalıştırılarak ayarları yapılır. FileZilla sunucusu ile program arayüzü iki arayüzdür. Biri sunucu görevini görür diğeri de bu sunucuyu ayarlama ve kontrol etme işini. Önce bu arayüze bir parola vermeniz gerekir. Parola ayarlayıp oturum açtıktan sonra da FTP bağlantı ayarları yapılır.

Edit > Users yoludnan giderek yeni kullanıcı ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Add butonu ile yeni kullanıcı ekleyin, bu kullanıcıya bir isim verip tamam deyin. Daha sonra Users penceresinin General sekmesinden bu kullanıcının parolasını düzenleyin ve bu parolayı unutmayın. Parola kullanmayabilirsiniz ancak güvenlik için önerilir.

Users penceresinin Shared Folders (Palylaşılan klasörler) sekmesinde yine Shared Folders isimli kutucuktaki Add butonu ile bir klasör seçin ki bu klasör ve içeriği cep telefonunuz tarafından erişilebilir olacak. Benim tavsiyem sürücü seçimidir, böylece örneğin sürücüdeki bütün klasör ve dosyalara erişebileceksinizdir. Ayrıca Files ve Directories kutucuklarında da bazı seçenekler var. Bunlar seçtiğiniz alandakli klasör ve dosyalara oluşturduğunuz kullanıcının yetkileri ile ilgili ayarlardır. Yani kullanıcınız bir dosya okuyabilsin, yazabilsin ve silebilsin ya da bir klasör oluşturabilsin/oluşturamasın vs. Bu ayarları artık kişisel ihtiyaçlarınıza göre yapım ancak bir yanlışlıkla herşeyi silebileceğinizi de unutmayın. 😀

Speedlimits sekmesinde ise indirme ve yükleme hız limitini ayarlayabilirsiniz, bunlarda No Limit seçeneğini seçmeniz tasiye olunur.

IP filter sekmesinde de güvenlik amaçlı belirlediğiniz IP adreslerinin dosyalarınıza erişimini engelleyebilirsiniz.

Bundan sonra yapmanız gereken Ok butonuna tıklayıp ayarlarınızı kaydetmek, bundan sonra FTP sunucunuz hazırdır, Windows açılınca başlaması için ayarlarsanız da her seferinde sunucuyu kendiniz başlatmanız gerekmez.

Bundan sonra cep telefonunuz ile modeminize bağlanın. Tabi bu sadece cihazın IP adresini öğrenmek için. Cep telefonunuzla modeme bağlandıktan sonra modeminizin web arayüzünü açıp bilgisayarınızın IP adresini öğrenin. Bu adres ayarlarınıza göre DSL ağının adresi de olabilir, modemin yerel ağ üzerinde verdiği bir adres de olabilir. Bilgisayarınızın IP adresini bir yere kaydedin.

Bundan sonra sıra cep telefonunuza bir FTP programı bulmakta. Bunun için cihazınızın işletim sistemine göre farklı yazılımlar bulabilirsiniz. Örneğin cihazınız Nokia, Samsung, SonyEricsson ve Siemens gibi kendine özel işletim sistemine sahip birşeyse Java yazılımları işinizi görür. MobyExplorer yazılımını tavsiye ederim, iki pencere modu vardır. Eğer cihazınız Windows Mobile destekli ise de Total Commander yazılımını tavsiye ederim ki bu yazılımın da iki pencere desteği var. Bu iki pencere desteği örneğin bir pencerede bilgisayarınızdaki dosyaları diğerinde de cep telefonunuzdaki dosyaları görmenizi sağlayacaktır.

Bu yazılımlardan birini cihazınıza kurduktan sonra sıra yazılımların FTP ayarlarını yapmaya geldi. Total Commander için telefon hafızasının göründüğü sürücü köküne gidin, geri komutuyla giderseniz buradan öte gidemeyince oradasınız demektir. 🙂 Burada Eklentiler klasöründe FTP klasörüne gidip Yeni baÄŸlantı deyin. Bir baÄŸlantı adı girdikten sonra çılan sayfada ayarlarınızı yapın. MobyExplorer’da da Menu > Connect > Connect remote > New connection yolundan giderek ayarlara ulaÅŸabilirsiniz.

Sunucu olarak bilgisayarınızın IP adresini ftp://ipdresi/ ÅŸeklinde girin. Kullanıcı adı ve parola olarak da FileZilla Server’da oluÅŸturduÄŸunuz kullanıcının bilgilerini girin (Not: Arayüz parolası vs. deÄŸil, Edit > Users penceresinde oluÅŸturduÄŸunuz kullanıcı adı ve parola). Ayrıca ÅŸifrenizi de otomatik hatırlaması için kaydedebilirsiniz, telefonunuzun kimin eline düştüğüne baÄŸlı güvenli veya güvensiz bir yöntemdir. 🙂 Sunucu türünü de Otomatik Algıla deyip ayarları kaydedin. FireWall ayarlarına ihtiyacınız varsa onları da doldurun tabi. 🙂

Tataaa, işte bağlandınız! :)

Tataaa, işte bağlandınız! 🙂

Ayarlar sayfasını doldurduktan sonra cep telefonunuzla modeminize bağlanın, yani WiFi ağınıza bağlanın. Modeme bağlı olan bilgisayarınız da açık olmalı tabi. 🙂 Bundan sonra Ayarlar sayfasında Tamam dediğinizde Total Commander bağlanmayı deneyecek ve tüm ayarlar tam ise bağlanacaktır. Bundan sonra kullanıcınıza verdiğiniz yetkiye göre bilgisayarınızdan cep telefonunuza dosya kopyalayabilecek ya da cep telefonunuzdan bilgisayarınıza gönderebileceksiniz. Tabi yine ayarlarınıza göre dosya/klasör silip yeni oluşturabileceksiniz.

Bağlantı hızı cep telefonunuza ya da cep bilgisayarı, akıllı telefon vs. işte her neyse cihazınıza göre değişiklik gösterecektir. Örneğin; benim Toshiba Portégé G500 telefonumda bilgisayardan veri indirme 100 KB/s civarı hızlarda, bilgisayara veri gönderme ise 200 KB/s hızlarda. Bu cihazınıza göre daha yüksek olabilir mutlaka. Kablo ile veri bağlantısı kadar hızlı olmasa da bu da kopyaladığınız veri miktarına göre değişmekle birlikte bana yeterli bir hız fikrimce. İndirme hızının biraz yavaş olmasına anlam veremedim ama neyse, dediğim gibi hız cihaza bağlı olarak değişecektir.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz