Garmin MARQ koleksiyonu

____________________________________________________________________

Garmin spor saatleri tarafında Fenix serisi ile oldukça iyi iş yapıyorken, ettiği kâr az gelmiş sanırım ki, yeni bir seri daha çıkarmış. Tamamen zenginleri hedefleyen Garmin MARQ koleksiyonu. 😀

Garmin zaten Fenix serisi ile hiçbir zaman ucuz bir saat üreticisi olmadı. Ancak ürettiği saatler diğer üreticilerin spor saatleri gibi uzaydan gelme görünüşlere sahip olmadığı ve fonksiyon olarak esnekliğe sahip olduğundan Fenix serisi oldukça ilgi çekmişti. Garmin Fenix saatler ile sporda kullandığınız saati günlük hayatta da kullanmak çocuk saati ya da kolda değişik bir cihaz kullanıyor hissi vermiyor, dikkatleri garip şekilde çekmiyordu. Özellikle Garmin Fenix 3 serisi ile saatin görünümü ciddi şekilde iyileşmişti. Devamında Garmin Fenix Chronos modeli ile Fenix saatleri daha iyi bir arayüz ve dış görünüm ile sunarak parası olanlar için bir farklılaşma alternatifi sunmuştu. Garmin Fenix ve diğer serilerini geliştirmeye devam ederken ortaya aniden farklı bir koleksiyon çıkıverdi; Garmin MARQ.

Garmin MARQ koleksiyonu Garmin saatlerinin genel tüm özelliklerini taşıyor. Yani diğer tüm Garmin’lerdeki sportif DNA MARQ koleksiyonunda da var. Ancak kullanıcısına has özelliklerle de diğer tüm Garmin serilerinden ayrılıyor. Garmin spor dalı olarak koşu, yüzme, dış mekan, golf ve onlar haricinde de pilot saatleri üretiyordu. MARQ koleksiyonu ile biraz daha farklılaşarak daha farklı bir yönde ilerlemiş. Saatler Fenix 5 + ailesi temelinde geliştirilmiş. Yani tüm Fenix 5 plus özelliklerini barındırıyorlar. Üzerine de kendi modellerine bağlı özellikler ekliyorlar.

Tasarım olarak da tüm saatler birbirinden ayrılıyor yine. Fenix 5 ve 5+ serisine göre çok daha dikkat çekici görünümleri var. Fenix 5 serisinde sade olan saat çerçeveleri MARQ koleksiyonunda saatin hedef kitlesine yönelik özellikler gösteriyor. Mesela atlet saatinin çerçevesinde Vo2Max ve toparlanma süresi (Recovery Time) ile ilgili rakamlar varken saat ekranında belli anlarda gösterilen grafikler ile de bu rakamların eşleştirileceği veri sağlanmış oluyor. Expedition modelinde de bir pusulanın açıları var çerçevede. Tabi çerçeve yine ekranan yani yazılımdan destek alarak sunumunu yapıyor. Çerçevede ve yapıda ürüne göre titanium vs. premium malzemeler kullanılmış. Ancak atlet versiyonunda PVD kaplama kullanılması beni düşündürüyor. Fenix 3 ve 5 saatlerde de kullanılan bu kaplama saate iyi bir görünüm sağlasa da zamanla çizilmelerle aşınarak kaplamanın altındaki metalin görünmesine ve bu şekilde belirgin çiziklerin görünmesine sebep oluyor. Fenix kullanıcısı bu çizikleri idare edebilir ama 12 bin TL vermiş bir kullanıcı için bu pek kolay olmaz sanırım. Koleksiyonda atlet modelinde sadece silikon kayış gelirken diğerlerinde spor için silikon ve günlük kullanım için de ilgili renklerde deri ya da metal kayışlar geliyor. Ayrıca Fenix 5 ve 5 plus serilerinde olan QuickFit mekanizması da değişmiş. Artık kayışın pimindeki bir yayı bastırarak kayışı saatten söküyorsunuz. Bana eski sisteme göre biraz daha dayanıksız gibi geldi bu. Sonuçta pimin içinde boş bir alan var ve bu zorlanma durumunda pimin kopmasına sebep olup saatin düşmesine ve hatta kaybolmasına sebebiyet verebilir. Eski sistem daha dayanıklıdır bence.

Saatleri teker teker kısaca bir inceleyelim.

Garmin MARQ Athlete

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Athlete.

Garmin MARQ Athlete 12.898,88 TL’lik Baytekin fiyatı ile MARQ koleksiyonunun en alınabilir saati! Temel olarak koşucular için tasarlanmış. Fiyatı uygun tutmak için ise sadece silikon kayış seçeneği var, diğer modeller gibi kendisine özgü ekstra bir kayışla gelmiyor bu versiyon. Çerçevesinde Vo2Max ve Recovery Time değerleri yer alıyor ve ekrandaki gösterimler ile de bunlar destekleniyor ve anlamlı veriler sunulması sağlanıyor. Genel olarak Fenix 5+ serisine en yakın saat hani. Siyah çerçevesi çizilmelere kadar ne kadar dayanıklıdır bilinmemz tabi. Bu kadar para veren birinin saatinin taşa sürtünce çizilip siyah çerçevede metal bir çizgi ile gezmesini istemem hani.

Garmin MARQ Expedition

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Expedition.

MARQ Expedition adı üstünde kaşiflere hitap eden bir model. Çerçevesinde pusula dereceleri yazıyor ki, ekran içi göstergelerle yön bulma vs. işlerde yadımcı olabilmesi için. Özel bir uygulaması ile GPS sabitleme sıklığını saatte bir gibi çok aşağı çekerek ve kablosuz bağlantılar vs. bazı özellikleri kapatarak aktivitelerde birkaç haftalık kayıt süresi sağlıyor. Burada denen sanırım bir aya yakın bir süre ama laboratuvar ortamı ile son kullanıcı ortamı her zaman farklıdır. Tabi bunu yaparken toplanan veri sıklığını da azaltıyor. Maksat kutup kaşifi kutbu keşfederken, ne kaybolsun ne de yine mi şarj edeceğim bu aleti diye düşünsün… Titanyum bir çerçeveye sahip ve şık bir İtalyan Vachetta deri kayışla geliyor. Tabi sportif aktiviteler için silikon kayışa da sahip ve kayış tüm seride olduğu gibi kolayca değiştirilebiliyor. Topografik harita ve çeşitli keşif özelliklerine sahip. Fiyatı da sadece 15 bin TL’cik. 😀

Garmin MARQ Driver

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Driver.

Yarış pistlerinin asfaltlarını mı ağlatıyorsunuz? Bir saate de 21 bin TL’cik mi veresiniz var? Garmin MARQ Driver tam size göre. 😀 MARQ Driver, Garmin’in daha önce hiç üretmediği özelliklerde bir saat. Hatta bu tür bir saat üreten farklı bir firma olup olmadığını da bilmiyorum ama sanmıyorum da… Yarış saatleri üreten firmalar var ama bunlar daha çok sadece tasarım olarak bu kitleye hitap etme amaçlı saatler. MARQ Driver’de ise İstanbul’daki Formula pisti dahil birçok pist verisi yüklü. Aktiviteyi başlattıp pistte yarışa başladığınızda cihaz otomatik kayda başlıyor ve nerede ne hızda gittiğiniz gibi çeşitli verileri yarış sonrasında inceleyebiliyorsunuz. Tasarım olarak kırmızı ve siyah renklerde metal kordona sahip ve silikon kayışı da geliyor yanında. Kordonun iç yüzeyi kırmızı silikon kısımlardan oluşuyor. Çerçeve yine DLC kaplama titanyum ve seramik kısımlardan oluşuyor. Yani çizilmezse iyidir… Çerçeçve tabii ki saatin işlevselliğine yönelik olarak süslenmiş durumda. Yarış pistlerini saat yüzü olarak da kullanabiliyorsunuz.

Garmin MARQ Captain

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Captain.

Garmin MARQ Captain, zaten Garmin’in ürettiği denizci saatlerinin MARQ koleksiyonuna yansıması. Regatta kadrana sahip mavi bir çerçeveye ve kaliteli bir dokuma kayışa sahip. Teknede kullanılan diğer Garmin cihazlara bağlanıp, onlardan bilgi alıp ekranda gösterebiliyor. Daha da ötesi, tekneyi uygun donanımınız varsa saatinizden kontrol edebilmenizi de sağlıyor. Zaten Garmin’in deneyimi olduğu bir saat türü. 15.900 TL’cik verin, alın gidin…

Garmin MARQ Aviator

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Aviator.

Garmin MARQ Aviator da Garmin’in pilot saatlerindeki deneyiminin MARQ koleksiyonuna yansıması. Malum, pilotlar zengin insanlar olunca, firmalar paralarını almak için onlara özel ürünler üretebiliyor. 16.751,34 TL bir pilot için ne ki!.. Titanyum/seramik çerçevede bu sefer 0 – 24 arası saatler belirtiliyor ve ekran içi oklarla birden fazla zaman dilimini takip etmek mümkün. Hava alanlarının veri tabanına sahip ve uçuşunuzu kaydedip, sonradan farklı yazılımlara bunu aktarmak mümkün.

Koleksiyonda Fenix serisine göre en önemli teknik gelişmenin GPS yongasının değişmesi olduğunu düşünüyorum. Evet, sonunda onca şikayetten sonra Garmin MTK GPS yongalarını bırakacak gibi duruyor. MARQ koleksiyonunda son zamanlarda Suunto ve Polar’ın da saatlerinde görülen Sony GPS yongalarına geçiş yapılmış. Tabi bu Fenix serisinin GPS performansı eleştirilerine çözüm olacakmı göreceğiz. Fenix serisinde de bu güncellemeyi yapacaklarını umuyorum ki, kaç yıldır aynı MTK yongayı kullanıyorlar.

Garmin MARQ serisindeki tüm saatler vücudun oksijen seviyesini gösterebiliyor. Nabız sensörü de Garmin’in Elevate sensörünün yeni bir hali ile güncellenmiş. Tüm saatler müzik oynatma ve temassız ödeme özelliklerine sahip. Genel bir Fenix 5+ saatte olan her şey ve seçilen modele göre de fazlası bulunuyor tabi saatlerde.

Garmin MARQ koleksiyonundan saat alınır mı? Çok paranız varsa neden olmasın? Ben almayacağım ama size paranız fazla geliyorsa alın. Hani pahalı bir koleksiyon olması dert değil. Daha da pahalı, hatta pazardaki 5 TL’lik özelliği binlerce milyonlarca birim fiyata satan firmaların kapitalizminde o kadar pahalı bile değil. Ancak klasik bir pahalı saat aldığınızda yıllarca kullanabileceğinizi biliyorsunuz. .Oğlunuza bile bırakabilirsiniz ki, o saati satsa yine iyi bir ederde satabilir uzun zaman sonra. Bunlar ise eninde sonunda akıllı özelliklere sahip elektronik spor saatleri. Her akıllı saat gibi, birkaç yıl sonra konunun çok dışında kalmış olma ihtimalleri bulunabiliyor. Yazılım güncellemeleri ne yazık ki her şeyi yapmalarına imkan vermiyor, donanımın sınırında kalıyorlar her türlü. Yine elektronik yapıları da bunların muazzam uzun zamanlar kullanımlarını olumsuz etkileyebilir. Batarya değişimi ile uzun bir süre kullanılabilir belki ama saati yeni bir saatle güncellemek varken kaç kişi bir ton para verdiği ve zamanla teknonlojide ilkel kalmış bir saatle uğraşmak ister. Hani saatin saati gösterme fonksiyonu dışında her şey zamanla eski teknoloji olacak. Kullandığımız zaman biriminin değişmesi bile mümkün. 😀 Ayrıca saatin destek aldığı Garmin Connect platformu da kaç yıl yaşayacak, o da saatin torunluk olamamasındaki başka bir engel. Yani diyeceğim, ille para verecekseniz kendinize güzel bir saat alın. Fenix 5 serisinden de bir saat ki, gelecek yıllarda güncellerken çok da aklınızda şüpheler ve pişmanlıklar olmasın. Tabii ki çok parası olan ve bunu göstermek isteyene bir şey diyemeyiz.

1 Yorum

  • Yazan: clubcadde, 24 Mayıs 2019 @ 8:41 am

    Cookk teşekkürler

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz