Garmin Vivosmart akıllı bileklik

____________________________________________________________________

Bir süredir giyilebilir teknoloji adında bir moda var ve aktivite takipçisi cihazlar da bu modanın öncelikli tercih edilen cihazlarından. Bunlar adım sayar, kalori sayar, uyku sayar vs. gününüzün ortalama bir halini görmenizi sağlar. Bu şekilde kilo vermenize de formunuzu korumanıza da yardımcı olabilirler. Garmin Vivosmart da navigasyon kelimesi ile neredeyse eş anlamlı Garmin firmasının akıllı bilekliği olarak karşımıza çıkıyor. Yalnız bileklikte navigasyon ile ilgili herhangi bir özellik olmadığını da not etmeli.

vivosmart-ailesi

Garmin Vivosmart akıllı bileklik firmanın önceki ürünü Garmin Vivofit’ten OLED ve dokunmatik ekran, titreşimli uyarı ve en önemlisi akıllı bildirim özelliği ile ayrılıyor. Telefona gelen bir bildirimi bileğimizde görmek ne kadar akıllı bir özellik bilinmez ama bu özelliği sağlayan bileklikler akıllı bileklik, saatler de akıllı saat oluveriyor günümüzde.

vivo-not

Garmin Vivosmart yapı olarak plastik bir bant görünümünde. Elektronik donanımın bulunduğu kısım biraz daha kalın bir yapıya sahip. Cihaz küçük ve daha geniş kollarda giyilebilmesi için 127-172 mm ve 155-221 mm olarak iki modele sahip. Bileklik, birbirine sabitlenmiş alt ve üst iki kısımdan oluşuyor. Üst kısım siyah renkli olsa da alt kısmı farklı renklerde modelleri var. Bilekliğin bir ucu delikli ve diğer ucunda da bu deliklere girecek iki diş var. Genel anlamda kolda rahat duruyor, herhangi bir rahatsızlık verecek sivri uçları falan yok. Yanlışlıkla açılma durumu olan kişiler için de bunu önlemek için vivokeeper adında küçük bir tutucu parça daha eklemiş pakete Garmin, bu parça da bilekliğe takılarak açılması engelleniyor. Kolda çok da şatafatlı bir şey olmamakla birlikte estetik bir görünüşü var denebilir. Bilekliğin su geçirmediğini de belirtmek lazım ki duşta ya da denize girdiğinizde koldan çıkarmaya gerek kalmıyor. Şarj süresi de düşünüldüğünde uzun süre koldan çıkmayan bir ürün. Yalnız plastik bant çizilebiliyor ki ağır iş yaparken taş, odun, sivri yüzeyler vs. çizebilecek yüzeylerden korumakta fayda var.

Vivosmart saat gösterimi.

 

Cihazın 34.4 mm x 3.5 mm genişliğinde 128 x 16 piksel çözünürlüğünde bir OLED ekranı var. OLED ekran bileklik pasif kullanımda iken çalışmıyor. Bilekliğe iki tık şeklinde dokunulduğunda ya da ayarlanmış ise kolunuzu kaldırarak ekran açılabiliyor ve bilgi gösteriliyor. Bu şekilde OLED ekran sadece çalışırken güç tükettiğinden tasarruflu denebilir. Ayrıca gece ya da karanlık ortamlarda da görünüm açısından oldukça iyi. Ekranın parlaklığı ayarlanabiliyor ve beş parlaklık seviyesi var. Genel anlamda ilk seviye yeterli olabilirken gün ışığında beşinci seviye bile zor görülebiliyor. Ekran üzerinde işlemler simgelere dokunma, sağa ve sola kaydırma ve basılı tutma ile yapılabiliyor. Ekrandaki saat yönü sol kol, sağ kol ya da yatay gösterim, dik gösterim şekillerinde ayarlanabiliyor.

Cihazın pil ömrü de Bluetooth ve bildirimler açık şekilde 7 gün diye lanse edilmişki kullanımınıza göre yaklaşık olarak bu kadar. Çok bildirim alır ve titreşim sürekli çalışırsa birkaç gün daha kısalabilir. Bluetooth kapalı olduğunda ise iş başka, Bluetooth’u nariden açarak yaptığım iki haftalık kullanımda bataryası bir ya da iki diş civarı düşüyor. Yani Bluetooth kapalı ise bir aya kadar gider diyebiliriz. Cihaz ile yapılan aktiviteler ve ANT+ cihazlarının kullanımı da bu süreyi etkiliyor tabii ki. Cihaz şarjlı ve kocaman bir şarj kelepçesi var, bilekten çıkarmayı gerektiriyor. Cihaz yaklaşık iki saat içinde şarj oluyor. Masabaşında iki saat gibi oturup iş yapacağınız bir zaman şarj etmenizi öneririm ki bilekten çıkardığınız anda da adım sayısı kaybı vs. yaşamamış olursunuz.

Vivosmart adımsayar

 

Cihaz ekranında saati göstermekten başka adım takibi işini de yapıyor. Bunun için cihazdaki hareket sensörü kullanılıyor. Sensör titreşimleri okuyup adımdan kaynaklı titreşim olup olmadıklarını inceleyip sayacı arttırıyor. Adım sayısı ve mobil uygulamasından gireceğiniz yaş, boy, kilo vs. bazı verilere göre de ortalama adım mesafenizi hesaplayıp gittiğiniz mesafeyi hesaplıyor. Bu mesafeye göre de harcadığınız kaloriyi hesaplıyor. Adımsayar genel olarak doğru adım sayıyor. Ancak bulaşık yıkarken, banyo yaparken ve araç ya da bisiklette seyahat ederken oluşan titreşimleri de yanlış olarak sayabiliyor. Mesela Şemdinli – Derecik arası 65 KM yolda neredeyse 5 bin kadar hatalı adım saymıştı. Garmin buna karşılık bir inaktivite modu sunmuyor. Ayrıca cihazın tahmini adım boyu her kişiye uymayabiliyor, bu da mesafe hesabını şaşırtabiliyor. Benim yürüyüş adımlarımla ilgili sıkıntım yok neredeyse doğru hesaplıyor ama koşarken mesafe şaşabiliyor. Buna karşılık da Garmin Connect Mobile uygulamasından yürüyüş ve koşu için adım uzunluğu ayarı yapmak mümkün. Bu şekilde ölçüm oldukça doğru olsa da hatalı adım okumalar ya da kullanıcının değişen adım boyundan dolayı mesafe şaşabiliyor. Mesela 1 KM mesafeyi koştuğumda standart ayarı ile 940 m ölçerken 5 KM koştuğumda adım mesafem yorgunluktan vs. küçüldüğünden 6 KM ölçebildiği olabiliyor. Bundan dolayı kişisel adım uzunluğunuzu iyice belirleyip cihaza girmekte fayda var. Cihaz ayrıca günlük adım sayısına göre size yeni adım hedefleri verebiliyor, ve hareketsiz kaldığınızda bunu size bildirebiliyor. Garmin Connect sitesi ve uygulaması üzerinden de farklı kullanıcılar ile sizi bir mücadeleye sokuyor. Tabi ortamın diğer bazı aktivite takipçiler kadar sosyal bir havada olmadığını söylemeli.

Aşağıdaki görsel GPS tabanlı bir telefon uygulaması ve Vivosmart’ın aynı aktivitedeki koşu mesafelerini karşılaştırıyor. Vivosmart’ımdaki koşu adım mesafesini bir koşumdaki adım sayımı ve mesafeyi Garmin Connect Mobile uygulamasına girerek ayarladım, bu şekilde oldukça iyi sonuç verebiliyor. Gördüğünüz üzere 11 KM koşuda 200 metre şaşmış ki bu da değişen adım boyu düşünüldüğünde çok normal. Hatta GPS ile bile ölçüm ne kadar kesin yapılabiliyor ki?..

Koşu mesafesi doğruluğu

Günlük adım sayma dışında aktivite olarak da koşu ve bisiklet desteği var. Günlük yaptığınız koşuları kaydedip ne kadar süre koştunuz, adım hızınız, harcadığınız kalori vs. bilgileri Garmin Connect üzerinden görebilmenizi sağlıyor. Yaptığınız farklı aktivitelerde de aktiviteyi koşu olarak başlatıp Garmin Connect üzerinden bunu sonradan yürüyüş ya da farklı aktivitelere çevirmek mümkün.

Garmin Connect üzerinde aktivite kaydı.

Garmin Connect üzerinde aktivite kaydı.

Cihaz ANT+ standardını destekliyor ki bu standardı kullanan nabız bandı ve bisiklet hız/kadans sensörleri ile eşleştirmek mümkün. Normalde koşu olan aktivite türü bir hız/kadans sensörü ile eşleştiğinde bisiklet moduna geçiyor ve bu şekilde bisiklet sürerken de bilekliği aktivitenizi kaydetmek amacı ile kullanmak mümkün. Ayrıca nabız bandı ile birlikte alındığında da nabız bilgilerini de kaydedebiliyor. Bu şekilde oluşturulmuş GC üzerinde bir aktivite örneği. Cihazda GPS özelliği yok ve adım sayma temelli yürüyüş/koşu mesafesi tahmini ve hız/kadans sensörü ile bisiklet sürme mesafesi ölçümü yapıyor. Bu verilerin tümü Garmin Connect hizmeti üzerinde toplanıyor. Not: Cihaz Bluetooth üzerinden çalışan nabız sensörlerine bağlanamıyor, sadece ANT+.

Garmin Vivosmart uyku takibi de yapabiliyor. İlk başlarda uyku ve uyanma durumlarını cihaza kendimiz bildirmemiz gerekiyordu menülerini kullanarak. Ancak sonradan Garmin Connect’e gelen bir güncelleme ile sistem uyuma ve uyanış sürelerimizi otomatik kendi hesaplayabiliyor. Sunduğu bilgi olarak ise çok işe yarar bir bilgi sunmuyor. Uykunun hafif, derin ve uyanık geçen süresini ve toplam süresini söylüyor. Bunu da iki farklı grafikle görselleştiriyor. Benim işime çok yarar veriler değil, hani uyku kalitesinin nasıl arttırılabileceği ile ilgili öneriler sunulabilirdi falan… Ayrıca bu verileri sadece Garmin Connect üzerinden görebiliyorsunuz, bileklik uyku bilgilerini göstermiyor.

Uyku kalitesi bilgisi

Uyku kalitesi bilgisi

Uyku hareketi

Uyku hareketi

Uyku hareketi düzeyi de uykunuzdaki hareketliliğinizi gösteriyor.

Bunlardan başka cihazın en önemli özelliklerinden biri bildirim alma ve gösterme desteği ki cihazı akıllı hale getiren özellik bu idi. Bunu da telefonunuzla Bluetooth Low Energy (BLE) bağlantısı üzerinden yapıyor. Telefonunuza bir bildirim geldiğinde ve telefonunuzun ekranı kapalı ise bu Vivosmart bilekliğe yansıyor. Bildirimler SMS iletilerinden tutun WhatsApp iletilerine ve sesli aramalara kadar neredeyse her şeyi gösterebiliyor. İstenmeyen bildirim türlerini göstermesini engellemek de mümkün. Yalnız cihazın ekranı küçük ve uygun font ile iki satır olarak kullanılabiliyor ki bunun da rahat rahat e-posta okumak için iyi olmadığını belirtmekte fayda var. Ancak kısa mesajlar ve arayanı görebilme açısından iyi. İleti çok uzun olsa bile bilekliğe alışınca telefonunuzu cebinizden çıkarmaktansa bileklikten okumayı tercih edebiliyorsunuz. İlk başlarda bildirimlere bir tepki vermek mümkün değildi, sonradan yazılım güncelemeleri ile bildirimi kapatma desteği geldi. Mesela bir mesaj geldi ve ekranda göründü, ekranda parmağınızı kaydırıp Kapat seçeneğine dokunup bildirimi kapatmak mümkün. Ya da gelen bir aramayı da aynı şekilde susturmak mümkün.

Vivosmart bildirim gösterimi.

Vivosmart’ta bildirim gösterimi.

Cihazda bunlardan başka telefonunuzdaki müzik çaları kontrol edebiliyor, oynatma durdurma, sonraki önceki şarkı geçişi ve ses açma kısma yapabiliyor. Telefonumu bul özelliği ile telefonunuz Bluetooth bağlantı sınırı içinde iken cihazınızı göremiyorsanız bir uyarı sesi çıkarmasını sağlayabiliyorsunuz. Cihaz ayrıca Garmin VIRB kameraları da kontrol edebiliyor.

Cihaz telefon olmadan pek bir şey ifade etmiyor. Telefonunuzda da Connect Mobile adlı bir uygulama ile iletişim kuruyor. Bu uygulama ile senkronizasyon Bluetooth Low Energy bağlantısı ile sağlanıyor. Bu da ne yazık ki yeni bir teknoloji olduğundan her cihaz desteklemiyor ve bağlantı kurulamayabiliyor. Bunun için telefonunuzun Bluetooth 4.0 LE desteklemesi ve Android sürümünüzün de 4.3 üzeri olması gerekli. Destekleyen cihazları ve destek düzeyini şuralardan görebilirsiniz; Android, iPhone. Uygulamayı Vivosmart ile eşleştirerek ilk kurulum yapılıyor ve kullanmaya başlıyorsunuz. Tüm veriler Garmin Connect hesabınıza yükleniyor. Bunun için de bu hesabı açmanız gerekiyor. Tavsiyem e-posta ve parola ile yeni hesap oluşturmanız, Facebook vs. ile oturum açma sorunlu olabiliyor. Eşitleme tamamlanınca artık bilekliğinizden gelen veriler görünebiliyor. Uygulama ana ekranında adım sayısı, son etkinlik, harcanan kalori, uyku süresi, sosyal bağlantılar, kalan kalori ve kilo bilgisi gibi veriler görüntüleniyor. Ayrıca diğer menülerden de pek çok özelliğe ulaşmak mümkün. Uygulamadan alarm kurarak o vakitte bilekliğin titreyerek bizi uyandırmasını sağlayabiliriz. İlk kullandığımda bilekliğin bozulduğunu sanmıştım, kendi kendine titremeye başladı sanmıştım da sadece alarmmış. Uyandıracak gücü var hani.

Garmin Connect ise bilekliğin verisini eşitlediği hizmetin İnternet sitesi kısmı. connect.garmin.com adresinden ulaşılabiliyor ve tüm verilerimizi burada bulabiliyoruz. Bir süredir site yeni bir görünüm ile hizmet veriyor ki beğenen de beğenmeyen kullanıcılar da var. Eski stil siteyi kullanmak da mümkün ama akıllı bileklik ve adımsayar özelliğine modern görünüm uyumlu. Eski görünümde sorunlar olabilir. Buradan tüm aktivitelerimiz, adım sayılarımız, uyku bilgilerimiz, arkadaşlarımız ve mücadelelerimiz görünebiliyor. Mücadele kısmında site bizi aktivitemize göre benzer olan kişilerle adım yarışına sokuyor ve haftalık olarak birinci seçiyor. 3, 4 kez birinci oldum, Garmin’in bir kıyağını görmedim daha. 😀 Ayrıca adım sayımız, mücadele başarılarımız vs. belli şeylere göre de rozetler veriliyor. Bunlar da motivasyon arttırıcı olarak diyelim.

Genel olarak bileklik neler yapıyor olumlu ve olumsuzlukları bir belirtelim ve bitirelim.

Olumlu:

  • Adım sayıyor ve hareket ettiğimiz mesafeyi gösteriyor.
  • Kişiselleştirilmiş günlük hedefler sunuyor.
  • Kalori sayıyor.
  • Uyku takibi yapıyor.
  • Telefonumuza gelen bildirimleri gösterebiliyor ve kapatabiliyor, aramaları kapatabiliyor.
  • Telefonumuzun müzik oynatıcısını kontrol edebiliyor.
  • Telefonumuzu bulamıyorsak yardımcı olabiliyor.
  • Koşu ve bisiklet aktivitesi desteği var ve aktiviteleri Garmin Connect ile eşitleyebiliyor.
  • ANT+ nabız ve bisiklet hız/kadans sensörlerini destekliyor.
  • Titreşim ile alarm fonksiyonu.
  • Dokunmatik ekran.
  • Garmin VIRB kamera kontrol edebilme.
  • Bluetooth etkin 1 hafta pil süresi, Bluetooth kapalı iken bir aya kadar da uzayabilir. Yani sık şarj gerektirmeden rahat kullanılabilir.
  • Su geçirmezlik ve 7/24 giyilebilme.
  • Beyaz OLED ekran karanlıkta da görülebiliyor.
  • Bilekte bir rahatsızlık vermiyor, gayet rahat.
  • Görünüş olarak özel bir özelliği olmasa da kolu doldurarak görünüşe bir artı katabiliyor.

Olumsuz:

  • Garmin Connect uygulaması sadece verileri sunuyor, ne anlama geldiğini söylemiyor ya da motive etmiyor.
  • Sınırlı akıllı telefon desteği. Bluetooth Low Energy desteği için Bluetooth 4.0 istemesi ve Android OS 4.3 ve üzeri istemesi.
  • Bileklik plastik ve kolay çizilebiliyor.
  • Ekranı açmak için iki dokunuş gerekli ama biraz şiddetli vurmak gerekebiliyor. Özellikle aktivite halinde cihaz dokunma titreşimini ayırt edemediğinden parmakla sert vurmak gerekebiliyor ki iç organlarının titrediğini hissediyorum. 😀
  • Ekranın gün ışığı altında okunması güç.
  • Ekranda zamanla üst ve alt piksellerde sönme sorunu olabiliyor, bu durumda Garmin servisi bilekliği değiştiriyormuş. Türkiye’deki cihazlarda bu sorun olurmu bilmem.
  • Adımsayar otomobil, minibüs veya bisiklet gibi araçlarda seyahatte ya da bulaşık yıkama gibi işlerde ekstra adım kaydedebiliyor. Bu tür titreşimler adımlardan ayıklanamıyor ve buna karşılık bir pasiflik modu sunulmuyor.
  • Şarj kelepçesi biraz büyük ve bilekten çıkarmayı gerektiriyor.
  • Gelelim cihazın en önemli olumsuz yanına. Cihazla ilgili en olumsuz konu fiyatı. Cihaz tek olarak 400 – 450 TL civarına, nabız bandı ile de 550 TL civarına satılıyor Türkiye’de. Benzer özelliklerde çoook daha ucuz cihazlar varken bu kadar parayı herkes vermez. Yurtdışından alınsa da çok ucuza gelmiyor. Ancak bilekliğin 2. sürümünün duyurulması ile fiyatlarda ucuzlama olabilir.

Alınır mı?

Bu fiyatla cihaz çok da herkese her keseye hitap etmiyor. Yanında neredeyse bedava sayılacak modeller de var. Ama ekranlı olması, bildirim gösterimi  ve kapatabilme, ANT+ nabız sensörü desteği vs. ile bütçesi olan için güzel bir cihaz sayılır. Ha çok sportif takılanlara da yerine Vivoactive öneririm, çünkü bir süre sonra aktiviteleri GPS ile harita üzerinden de takip etme merakı gelebiliyor. Tabi benim gibi telefondan koşu takibi yapıp veriyi Garmin’e aktararak da bu işi halledebilirsiniz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz