Google Chrome İndirin

____________________________________________________________________

Ali ve Sitesi’nde Google’dan İnternet Tarayıcısı başlığı dikkatimi çekmişti. Burada Google’ın Chrome adında bir tarayıcının beta sürümünü bu gece (Salı gecesi) çıkaracağı yazıyordu. Hemen Google’da bir arama yapıp tarayıcının indirme sayfasını buldum ve tarayıcıyı indirdim.

Internet Exploder, Firefox, Opera ve Safari’den oluşan liderlerin arasına yeni bir rakibin daha karışması rekabeti daha da kızıştıracak gibi görünüyor. Aslında bu tarayıcının haberini duyunca bir daha başka tarayıcı kullanmaya gerek kalmayacağı fikrine kapıldım. Çünkü, bunu yapan Google ve o da her şeyin en iyisini yapan bir şirket. Umarım bu düşündüğüm gibi olmaz. 😀

Tarayıcıyı indirdim ve biraz sörf yaptım:

Bu tanışma faslından pek memnun kaldım diyebilirim. Öncelikle Opera’nın oldukça karmaşık ve çeşitli özelliklerle dolu arayüzü yanında Chrome’un arayüzü çok aşırı sade idi. Örneğin yukarıdaki Chrome görüntüsünü ve aşağıdaki Opera görüntüsünü karşılaştırabilirsiniz.

Diğer tarayıcılardan farkları olarak Google Chrome Özelliklerini Keşfetme sayfasına bakabilirsiniz. Gizli mod ve adres çubuğunda adresi yazarken çeşitli site önerilerinin gösterilmesi gibi özellikleri ve tabi daha birçoğu var. Bu arada ilkbaharda bir kafede bilgisayara Opera indirip kurmuştum. İndirdiğim sürümde Google’ın arama kutucuğuna bir kelime yazarken birçok tavsiye vs. çıkıyordu, daha sonra böyle bir deneyim yaşamam mümkün olmadı. 😀 Bir daha ki hiç bir sürümde böyle birşeyle karşılaşmadım, acaba bunu biryerden etkinleştirmeli miyim?

Tarayıcıyı genel olarak iyi buldum. Sadece anlamadığım birşey arkaplanda çalışan folding@home uygulaması yüzündenmidir nedir ara sıra kilitlenmelerle karşılaştım, tarayıcı bir süre kendinden geçiyor ve hiçbir tepki vermiyor. Bu Opera’da olmuyor ama Chrome’un daha yeni bir sürüm olduğunu düşünürsek bu çok normal. Google daha da geliştirecek ileride.

Bu arada Chrome User Agent olarak çekirdeğindeki yazılımlardan dolayı Safari 523.13 olarak görünüyor.

Google Chrome tarayıcısının Google Chrome sayfasından indirebilirsiniz. Buradaki indirme bağlantısından bir EULA metnine yönlendirileceksiniz ve kabul ettikten sonrada bilgisayarınıza 475 KB boyutunda bir programcık inecek. Bunu çalıştırdıktan sonra program otomatik olarak Google Chrome esas oğlanı indirip sisteminize kuracak, İE’nin ayarlarını içe aktarma özelliği de mevcut.

Şimdilik Opera ile aram çok iyi ve bırakmayı düşünmüyorum. Ama Chrome arkasında Google varken geleceğinin ne olacağını kimse bilemez, bu durumda benim de gelecekte ne kullanacağım belli olmaz. Ama şu an için bütünleşik tarayıcı, e-posta programı ve haber grupları özellikleri ile Opera gayet iyi işimi görüyor.

2 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 3 Eylül 2008 @ 2:15 am

    Şimdilik bu google chrome browser tarayıcısı denen şey beta version sürümü olduğundan dolayı tabi her türlü eksiği gediği var demektir. Onlar her şeyi rayına oturtana kadar benim bu yorumum gibi karmaşıklar kaçınılmaz olarak var olacaktır. 🙂
    Esas sürüm çıkana kadar ben nasıl bir şey olduğunu kontrol etmemeye karar verdim. Hatta esas versiyonu çıksa bile google chrome 2 sürümü’nü veya güncelleştirilmesini beklemem daha iyi olabilir.

  • Yazan: FeRHaD, 3 Eylül 2008 @ 1:08 pm

    Aslında anladığım kadarıyla altında Safari vs. gayet sağlam altyapılar var, bu haliyle beta sürümünün de gayet iyi olduğunu düşünebiliriz. Ancak tabiiki kullnıcı geri dönüşlerini alıp biraz daha iyileştireceklerdir. 2. sürümüne gelince onun çıkması uzun zaman alır, eğer kullanmaya niyetli isen o kadar bekleme derim.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz