Google Public DNS hizmeti

____________________________________________________________________

DNS ülkemizde bilgisayar ve ağ bağlantıları ile ilgili olan çoğu durumun tersine yaygın olarak tanınan bit sözcük. Belki anlamını bilen yoktur ama bir yerlere bir sayıların girildiğini bilirler. Çünkü ülkemiz uzun süredir dünyanın en büyük bazı sitelerine erişimi biraz faşistçe bir şekilde keserek, halkımızı dış dünyaya yabancı kalmak zorunda bırakmıştır. Ancak erişim engelleri şu zamana kadar kırılamaz olmadılar ve DNS de bu engelleri kırmanın bir yolu. Daha doğrusu daha farklı bir şey ama bizde öyle biliniyor. Çünkü sadece engel kaldırma işi için kullanmıştır çoğu kişi. Google da artık neler düşünüyorsa Google Public DNS hizmetini açmış ki bize engel aşacak iki numara daha eklenmiş oldu. DNS hizmetinin ne olduğunu bilenler aşağıdaki *** işaretlerini takip eden paragrafa atlayabilirler.

DNS Ağ’daki bilgisayarların telefon defteridir dersek yanlış olmaz. Mesela her sitenin nasıl adresi varsa bir de telefon numarası vardır. Bu telefon numarasına konu Ağ (İnternet) bağlantısı olduğunda IP adresi denir. DNS sistemi bizim ağ bağlantısı ayarlarına girmesek de servis sağlayıcımızda var olan ve çalışan telefon defteri sunucularıdır. Biz Ağ gezginimize örneğin f-blog.info diye adresi girip Git dediğimizde bilgisayarımız bu DNS sunucusuna bağlanır ve f-blog.info adresinin IP adresini alır, daha sonra da o IP adresindeki bilgisayara bağlantı isteği gönderilir. Bu şekilde de her site için bir numara hatırlamak zorunda olmak yerine konusuyla ilgili bir isim hatırladığımızdan çok daha kullanışlı bir Ağ sistemine kavuşmuş oluruz.

DNS sisteminin bu işleyişi ne yazık ki çeşitli sitelere erişimi engellemek amaçlı çalışmalar sebebiyle telefon defterinden bazı kayıtların silinmesiyle veya yerine başka numaralar yazılmasıyla sekteye uğramaktadır. Mesela uzun süredir ülkemizde erişime kapalı olan sitelerde bu durum vardır. DNS sunucularındaki IP adresleri bir hata sayfasının bulunduğu bir sunucuya yönlenmekte ve DNS değişikliği yapmadan siteye girdiğimizde de bizi yasakla ilgili bir sayfa karşılamaktadır. Bu tür yasakları delmek için de OpenDNS veya kök DNS adresleri gibi adresler kullanarak bilgisayarımız numara sorgulamasını bir nevi başka bir telefon defterinden yapmaktadır.Böylelikle de Ağ servis sağlayıcımızın DNS sunucularında engelli olan IP adresleri bu DNS sunucularından alındığından bu siteye etki eden DNS bazlı yasak da delinmiş olmakta.

Ayrıca çoğu servis sağlayıcısının DNS sunucuları aşırı yüklenme sebebiyle yavaş çalışmakta ve sonuç olarak Ağ’daki sörf hızımızı düşürmektedir. OpenDNS gibi servislerin temel amaçlarından biri de zaten DNS sorgularının hızlı olmasını sağlamaktır.

Çoğu arkadaşımın ve akrabamın telefon numaralarını bilmem ama 208.67.222.220 ve 208.67.220.220 rakamlarını çok iyi bilirim. 🙂 Çünkü bunlar engel aşmak için kullanılan kutsal numaralardır. Bunlar OpenDNS servisinin DNS sunucularının IP adresleridir. OpenDNS ücretsiz veya ücretli DNS hizmeti sunan bir şirkettir ve oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

***

OpenDNS gibi servislerin yaygınlılığını gören Google da bu işe el atmaya karar vermiş ve Google Public DNS servisini devreye sokmuş. Bu serviste Ağ bağlantısı ayarlarında OpenDNS için yaptığınız ayarları Google’ın DNS sunucularının adresleri ile değiştiriyorsunuz. Google Public DNS hizmeti için DNS sunucuları IP adresleri şunlardır:

8.8.8.8

8.8.4.4

Bu adresleri Windows araç çubuğunuzdaki Ağ bağlantısı ayarlarımız Genel sekmesinde yer alan İnternet Erişim Kuralları (TCP/IP) seçeneğini seçip Özellikler butonuna tıklayın. Çıkan pencerenin alt kısmında da Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçeneğini seçip aşağıda açılan alanlara da sırasıyla yukarıdaki adresleri girin. Bundan sonra bağlantınızı kesip tekrar başlattığınızda Google Public DNS hizmetini kullanıyor olmalısınız.

Google’ın bu hizmetini başlatma nedeni olarak kendisi gizlilik, güvenlik ve hız diyor. Diğer DNS servislerinin kullanım istatistiklerini kaydedip sattığı olasılığı gizlilik ve güvenlik eksikliğini ortaya çıkarabiliyordu, ancak Google hizmetini güvenli olduğunu söylüyor. Bir de hız konusu var ki kısa bir süredir kullanıyorum ama zaten önceden de OpenDNS kullandığımdan pek şu hız farkı meselesini anlamadım.

Google Public DNS’in OpenDNS’den önemli (!)  bir farkı da OpenDNS’in ulaşılamayan sayfalara girdiğinizde kendi arama sayfasını göstermesi idi. Bu da tabi OpenDS’in sanırım gelir modelinin bir parçası. Ancak Google Public DNS hizmetinde bu olmayacak ve hata sayfası olarak Ağ gezgininizin hata sayfasını göreceksiniz. Taib şöyle de bir şey var ki OpenDNS hizmetinin yetersiz sonuçlarla dolu arama sayfası yerine  Google’ın muhtemelen büyük oranda alakalı sonuçlarını bulunduğu arama sayfası daha hoş olacaktır. Taib bunun için Google ileride bir seçenek sunabilir ki bu ciddi bir reklam fırsatıdır.

OpenDNS’e göre başka üstünlüğü yok şimdilik sanırım ama OpenDNS’in ona göre büyük bir üstünlüğü var; içerik filtreleme imkanı. Evinizde tek modeme bağlı birçok cihaz üzerinden Ağ’a giriliyorsa sadece bilgisayarınızda içerik engelleme yapmak işe yaramaz. Siz bilgisayarda engelleme yaparken çocuğunuz sizden oyun oynamak için aldığı telefonunda en hardcore porno sitelerinde hayat dersleri alıyor olabilir! Bu sebeple de tüm cihazlarınızda içerik engelleme yapmalısınız. Bunu için de belki en kolay yöntem OpenDNS’tir. OpenDNS hizmetine üye olup içerik engelleme ayarlarınızı yapıp DNS değiştirme özelliği destekleyen bir modeme OpenDNS IP adreslerini girerseniz uygunsuz sitelere girmek isteyen çocuğunuz içerik filtresiyle karşılaşıp o siteye giremeyecek. Tamam bu da delinemez bir güvenlik yöntemi değil ancak çoğu çocuk için işe yarayan bir önlem olacaktır.

Google Public DNS ile ilgili bir endişe ise, Google’ın kendisinin güvenli dediği sistemle ziyaret bilgilerimizi toplayıp kendi çıkarları için kullanmasıdır. Bence de mesela elde ettiği sorgu istatistiklerini yeni reklam türleri vs. için kullanacaktır. 🙂 Tabi diğer DNS hizmetlerinin de topladığı bilgileri ne amaçla kullandığı bilinmiyor. 🙂

OpenDNS hizmetinin içerik filtreleme özelliğini saymazsak Google Public DNS de gerçekten iyi bir hizmet. Tabi şimdilik hizmetin güvenilirliği ile ilgili bazı endişeler dışında zevkle kullanılası bir hizmet. Hata sayfalarına arama sonucu koymaması ise iyi mi kötü mü bilmem ama Google markasına güvenen çoğu kullanıcı tarafından zevkle kullanılacaktır.

Google’da Google Public DNS sayfası.

1 Yorum

  • Yazan: Murat, 4 Aralık 2009 @ 12:57 am

    Yazdım bakalım google dns numaralarını. Ne değişecek birkaç günde anlarız.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz