Gülmek insanı mutlu yapabilir!

____________________________________________________________________

Araştırmalara göre gülmek insanı mutlu yapabilirmiş. E zaten mutlu insan güler demeyin, gülerseniz mutlu olursunuz (Uyursanız ölürsünüz. 🙂 ). Yani önce gülecek, sonra mutlu olacaksınız. 🙂

Araştırmalara göre duygular beyinden daha fazla öğeye bağlı. Bu öğelerden biri de yüz ki yüzümüzde görünen tavır, sertlik vs. bizim ruh halimizi etkileyebiliyor. Bizim isteyerek yaptığımız hareketlerden başka istem dışı etkiler de duyguları etkileyebiliyor. Mesela Wales, Cardiff Üniversitesi’nde psikologlar botoks yaptırdıktan sonra kaş çatmakda güçlük çekenler rahatla kaş çatabilenlere oranla daha mutlu. Botoks uygulananlar genel olarak daha mutlu ve sakin hissettikleri, tabi kendilerini çekici vs. hissetmedikleri, dolayısıyla da bunun nedeninin botoks ile çekicilik hislerine ve dolayısıyla kendilerine gelebilecek bir içgüven ürünü olmadığı belirtiliyor.

Botoks uygulananlar ve uygulanmayanlara kızgın görünmeleri vs. söylendiğinde beyinlerinde amigdal, hipotamus ve diğer parçalarında daha az duygu işleme ile ilgili daha az beyin aktivitesi olduğu anlaşılmış.

Ayrıca kötü hissedenler kaş çatmak gibi olumsuz davranışlarda bulunduklarında acılarının daha da arttığı raporlanmış. Örneğin; önkollarına ısı uygulanan deneklerden somurtkan, normal, neşeli yüz ifadelerinde bulunmaları isteniyor ve somurtkanların daha fazla acı çektiği anlaşılıyor.

Araştırmalara göre gülmek ya da gülermiş gibi yapmak da kişiye moral veriyor ve neşelendiriyor. Bu sebeple de gülmesek de fiziksel olarak gülmeye çalışarak ruhsal olarak da gülebiliyormuşuz.

Yüz ifadelerinin beyni ve duyguları neden etkilediği henüz bilinmiyor ama etkilediği çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış. Bize de buradan çıkan ders hep gülmek. 😀

2 Yorum

  • Yazan: MonteCito, 19 Ekim 2009 @ 2:19 am

    Kısaca “Gülüyorum, o halde varım..” 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ekim 2009 @ 2:22 am

    Yani. 🙂
    Gülüyorum, o halde gülüyorum. 🙂 Gülüyorum o halde gülmeliyim, güleceğim vs. de çoğaltılabilir duruma göre.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz