Hayal kurmak yasaklanmalı, cezalandırılmalı (!)

____________________________________________________________________

Yıl 2000’lerden önce, çocukluğumun güzel günlerinden biri. TV’de MAc Gyver gibi kaliteli bir yapım var. Bir akşam yeni bir dizi izlemeye başlıyorum. Diziye bayılıyorum, hayran kalıyorum. Hayal gücüm o dizideki öğelerle dolmaya başlıyor aniden.

Dizide kırmızı bir üstü açık araba var. Güzel, dehşet bir şey. İhtiyaç halinde bir düğmeye basıyorsun, yılan derisindeki pullar şeklinde hücrelerden oluşan arabanın kaplaması gri renk almaya başlıyor, aynalar gizleniyor, aracın üstü kapanıyor, rüzgarlığı açılıyor, aracın ön kısmı bir çıngıraklı yılan gibi dişlerini göstermeye başlıyor. Araç bu şekilde mermilere, patlayıcı ve roketlere dayanıklı hale geliyor. Ayrıca kapılarının altından çıkan çıkıntılarından da ateş edebiliyor, roket fırlatabiliyor, halat fırlatabiliyor, hatta gönderdiği bir elektrik kıvılcımı ile diğer araçları vurarak işletim sistemlerini çökertebiliyor. Hatta hava yastıklı tekne modu ile suda bile gidebiliyor. Üzerindeki bir projeksiyon sistemi ile üç boyutlu görüntüler üretebiliyor, kendi görünümünü değiştirebiliyor, hatta kendini gizleyebiliyor. Bu dizinin adı Viper ve kullanılan araç da Dodge Viper RT/10. Gri haline dönüştüğünde de adı Defender oluyor, yani Savunucu!.. Diyorum ki işte sahip olmam gereken araç.

Viper’ın Defender’a dönüşümleri.

Geliyoruz yıl 2016. Çocukluk geçmiş, filmdeki aracın filmde bile 5 milyon $$$ gibi bir fiyatı olduğunu öğrenmişim. Ha o kadar yetenekli olmayan gerçek dünya orijinallerinin bile birkaç yüz bin dolarcık fiyatlarda olduğunu öğrenmişim. Bir de bakıyoruz araba piyasasına. Filmdeki aracın 2007 modelinin ikinci eli Sahibinden’de 140 bin € gibi bir fiyata satılıyor. Tabi satılamıyor, bildim bileli aynı ilan duruyor. Alan yok. Bkz. NASYONEL 2007 DODGE VIPER SRT10 ROADSTER*TR’DE TEK *BAYİ ÇIKIŞLI. Diğer araçlara bakıyoruz, düzgün bir 0 araç 40 – 50 bin TL fiyattan başlıyor. Bunlarda da Defender özelliklerinden hiçbiri mümkün değil. 🙂 Daha alınası cihazlar 20 bin TL civarı ikinci el pazarı. Buradaki araçlarda benzin koyup gitmek için oldukça ideal araçlar. Yani yine Defender falan yalan oldu. 10 bin civarına da Viper dizisi ile yaşıt araçlar bulmak mümkün oluyor, tabi bunlar da eskimekten yine Defender’a dönüşemez olmuş.

Çocukluğumda izlediğim bir dizi, bilim kurgu hayranı beni muazzam şekilde etkiliyor, hayal gücümü kışkırttıkça kışkırtıyor. Ancak gerçek dünya koşulları her zaman hayallerdekinden çok daha zor oluyor. Böyle bilim kurgu öyküleri ile şekillenmiş benliğim 21. yüzyıl teknolojisi diye tanıtılan bir aracı 21. yüzyılda arıyor ama bulamıyor, yok. Sonuçta kendime alacak bir araba bulamıyorum. Hiçbiri standartları karşılamıyor. Hani çok pahalı arabalar var tamam, alacak para da yok o da tamam ama, böyle bir aracın var olduğunu bilmek de bir avunmadır. 🙂 Ama yok işte, yok. Bakıyorsun araba endüstrisi de arabanın plastik bir parçasını yüzlerce TL fiyata satar hale gelmiş. Hele kolay bulunamayan bir şeyse de iyice servet halini alıyor fırsatçılar sayesinde. Kurşun geçirmez bir araca parça arasan vay haline, yeni araba parası isterler herhalde.

Bir adet Dodge Viper Defender hayal dünyası süsleyici.

Bir adet Dodge Viper Defender hayal dünyası süsleyici.

Böyle bir arabayı kendim yapmaya kalksam, kafa o kadar çalışmıyor. O kadar teknolojik, mekanik, matematik birikimi birikmemiş. Onu yapacak araçlara ve malzemelere sahip değilim, paraya sahip değilim. Hoş yapsam bile SRT çıkar aracımızı kopyalamışlar der bağlatırlar aracı. 🙂

Sonuçta çocuklukta muazzam bir hayal gücü ile harikulade hayallerle beslendik. Büyüyünce hayal kurmanın gerçeğin ötesinde bir şey olduğunu öğrendik. Gerçek hayallerden çok daha basit, çok daha ucuz, çok daha değersizdi; ama tek ulaşabildiğimiz de bu gerçekti. Hayaller başka bir evrende yaşanıyordu adeta. Hani belki bir paralel evrende bir Defender’a binmiş, namlularımı gökyüzüne çevirmiş, uçan uçakları ateşböceği sisteminden ateşlediğim elektrik şokları ile vurmaya çalışıyor olabilirim. Ama bu evdende bunları yapmaya çalışmadığım kesin.

Tek Viper – Defender aracından dolayı değil. Çocukken daha açık algılarımızdan, ya da meraklı bir beyinden dolayı böyle bilim kurgu film ve dizileri, kitaplar çok ilginç gelirdi. Beynin hayal organı için tam bir ateşleyiciydi bunlar. Ancak zamanında birilerinin hayal gücü ürünü olan şeyler, bizim hayal gücümüze işlerken bizi aslında kandırıyordu. Olamayacakları gerçekliğimizde böyle şeyleri aratıyordu. Bu şekilde de hem zaman, hem kaynak, hem beyin hücrelerimizi israf ediyorlardı. Abi, olmayacak şeylerle insanların hayal dünyasını doldurup rüyalarına girmeyin, kandırmayın onları, bu bir suçtur, yasaklanması gereken bir suçtur… Kurdurduğunuz hayaller fazla geliyor gerçeklerimize…

Kapitalizm işte, araba satmak için dizi çekmişler, hayal dünyalarımızı süslemişler. Şimdi de sen o hayallerindekilerden çok daha dandik hurdalara tonla para vereceksin diyorlar. Gün gelecek arabanın gölgesini de satanlar olacak bu gidişle…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz