HGC AMS-IX kurulmuş, bizde daha bir şey yok

____________________________________________________________________

AMS-IX, uzun şekliyle Amsterdam Internet Exchange, Amsterdam’da yer alan Dünya’nın en büyük internet trafiği takas noktalarından biri. Hutchison Global Communications (HGC) ile de Hong Kong ayağı HGC AMS-IX kurmuşlar 2012’nin Şubat ayında.

AMS-IX ile çok sayıda telekom şirketi ve ISS bağlı ve bunun üzerinden trafik değişimi yapıyor. Örneğin Youtube’da video izlerken, AMS-IX üyesi Youtube’un videosu AMS-IX’e kadar Youtube’un kiraladığı fiber hatlardaki rotasından geliyor. Oradan da Turk Telekom’un kiraladığı hatta geçiyor. O hattan da Turk Telekom altyapısı ile evimize geliyor. Bu şekilde telekom şirketleri ve ilgili diğer şirketler ucuz ve hızlı bir şekilde trafik rotaları elde etmiş oluyor.

HGC AMS-IX, AMS-IX’in Hong Kong kolu. Burası ile Avrupa arasındaki trafiği hızlandıracağı gibi, bölgedeki trafik üzerinde de önemli etkisi olacak.

Ülkemizde ise zamanında kurulan bir TNAP var, internet takas noktası olarak. Onun da pek hayrını göremedik şimdiye kadar. Çünkü Turk Telekom, ISS’ler bana para ödesin, ben niye benden küçük bir şirkete para ödeyeyim ki diyor ve bu noktaya üye olmuyor. Böyle olunca da trafiği çok fazla olmayan birkaç ISS’in burayı kullanması çok bir anlam taşımıyor.

Yabancı ISS’ler gelse de bizim takas noktamıza üye olsa, biraz daha fazla döviz getirse fena mı, ille biz mi onlara sarılmalıyız yani… Turk Telekom ile bu işler zor, zor…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz