Hindistan öğrenciler için 35$’lık dizüstü bilgisayar geliştiriyor

____________________________________________________________________

Hindistan 35$ değerinde dizüstüler geliştirmeyi planlıyor. Hedef kitle ise ilkokuldan üniversiteye kadar geniş bir öğrenci kitlesi.

Hintlilerin dizüstüleri.

Hintlilerin dizüstüleri.


Indian Institute of Technology ve Indian Institute of Science tarafından geliştirilen cihaz daha iyi bir eğitimle ekonominin ilerleyişine bir ivme kazandırma amaçlı bir atılımın bir parçası. Cihazın ilk olarak gelecek yıl piyasaya çıkması bekleniyor.

35$’lık dizüstü ile okullarda Ağ’a girilebilmesi için de yönetimin 22 bin okuluna da geniş bant erişimi sağlayacağı söyleniyor.

35$’lık dizüstü güneş enerjisi ile çalışabilecek ve klavyesi olmayıp yerine dokunmatik bir ekrana sahip olacak. Bir Linux işletim sistemi kullanacak ve Ağ gezgini, video konferans ve ortam oynatıcı gibi çeşitli yazılımlarla gelecek.

Açıklamalara göre anakart, işlemciler ve diğer donanımın maliyeti 35$ tutuyor ancak hükümet bunun yarısını karşılayabilir. Bu şekilde cihazın 10$’a kadar düşmesini bekleyen hükümet küresel üreticilerle anlaşıp seri üretime geçmek için iletişimde imiş.

Okuma yazma oranının %63 gibi düşük bir rakam olduğu Hindistan’da böyle bir atılımın iyi bir etki yaratması bekleniyor. Yalnız ben daha öncesinde de 100$’a birçok dizüstü üretme çabası olmuş ve bize 500 TL’ye mal olarak elimize geçmişken nasıl 35$’a dizüstü üreteceklerini merak ediyorum. Birçok yerde dizüstü olarak bahsedilmiş bundan, netbook falan da dememişler hani. 🙂 Şu an birçok işlemcili geliştirme setlerinin fiyatı 35$’dan çok çok fazla iken bunların iyi bir kılık kıyafete girip kullanıcıya işe yarar bir alet olarak gelmesi zor ve anlaşılmaz bir şey gibi geliyor şimdilik. Bakarsınız cidden yaparlar da biz de görürüz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz