İlk Tanıştığınız Birine 100 Üzerinden Kaç Puan Verirsiniz?

____________________________________________________________________

Geçen bir dersimizde konu açılmıştı ilk tanıştığınız kişiyi 0 – 100 arası kaç puandan değerlendirirsiniz diye. Ben genelde 100 üzerinden 50 ile başlarım. Çünkü ilk anda bu kişiyi yeterince tanımadığımızdan hakkında görünüşüne, ses tonuna vs. bakarak iyi veya kötü şeklinde yorum yapmamız yanlış olur. İlk anda kişiye haketmediği kötü bir önyargıyla yaklaşmak onu bizden kesinlikle soğutacak ve kalbini kıracak veya ona çok iyi birisiymiş gibi davranmak sonunda bizim zarar görebileceğimiz kötü sonuçlara sebebiyet verebilecektir. O yüzden bence herkesi ilk anda eşit değerlendirmek gerek.

Bu soruya başka 0 veya 100 şeklinde cevaplar da var. Ancak bunlarla ilgili düşündüğüm bunların da aslında 50 olduğu ve çeşitli psikolojik faktörlerin bunları 0’a kadar düştüğü veya 100’e kadar yükselebildiği. Yani şöyle bir örnek ile açıklayayım; yeni tanıştığımız kişiyi ve kendimizi 100 cm’lik birer cetvelle karşılaştıralım. Bende karşımdaki kişinin cetveli benim cetvelimle aynı seviyede olduğu için onun cetvelinin 50 cm’si benim cetvelimin 50 cm’sine karşılık gelir, böylece benim ona verdiğim değer 50’dir. Eğer kişi çok kötü tecrübeler edinmişse örneğin sevgilisinden vs. ayrılır, aldatılır veya dolandırılırsa kişinin diğer insanlara karşı güveni ve sevgisi azalır, korkusu artar. Bu durumda kişinin kendi cetveli psikolojik durumu nedeniyle aşağı inmiş olur ve kendi cetvelinin 50 cm’si diğer kişinin 0 cm’sine karşılık gelir. Benzer şekilde kişinin insanlarla ilgili iyi tecrübeler yaşamış olması veya yalnızlık çekmesi gibi nedenler kişinin kendi psikolojik cetvelini yükseltir ve kendi cetvelinin 50 cm’si diğer kişinin 100 cm’sine karşılık gelir.
Ne tür olayların etkisi altında kalırsak kalalım bence herkesi 50 üzerinden değerlendirmek en iyi olanı. Yoksa karşımızdaki iyi bir kişiyi kötülükle suçlayabilir veya kötü bir kişiyi iyilikle ödüllendirebiliriz. Bu durumda da bizim yüzümüzden iyi kişiler zarar görecektir. Ayrıca gerçekten kötü kişiler de onlara iyi davrananları sömürmekten veya zarar vermekten korkmayacağından kişilere 100 puan verip fazla güvenmek de bize zarar verebilecektir.

4 Yorum

  • Yazan: eda suner, 14 Ocak 2008 @ 11:00 pm

    Ferhad’cım ver gazı ver bana :)) ayolcum kız taş Sienna nerde ben nerde, bu arada ilk tanıştığım insanlara hep 100 ouan ver kazık yerim annem de herkesi kendin gibi içten görme bırak sıfır ver zamanla kendileri kazansınlar puanları der 🙁 ama ne yapayım ablam ya huyum kurusun ben herkesi sevmek için doğmuşum şeker 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 15 Ocak 2008 @ 1:46 am

    Valla Eda abla doğruları söylüyoruz burada, o süngerimsi taş gibi kızın o elbiseleri filan olmasa nesi kalacak geriye. Annen de baya iyi söylemiş kendileri kazansınlar puanları diye ama o da fazla temkinli davranıyor. Bir kere insana ilk 0 ile başlarsan o hiç 100 olmak istemez ki sonradan olsa da biz senin sıfırlarını da gördük der. Yani en başından keser ümidi sen en iyisi 50 ver, 100 de çok iyi devamlı pembe dizi izleyen biri bile 100 vermemesi gerektiğini bilir. Sen de 50 ver sen de ne kazıklân ne de başkaları mutsuz olsun değilmi.

  • Yazan: Pınar Altuntaş, 16 Ocak 2008 @ 1:24 am

    Şöyle bir laf vardır “herkes karşısındakini kendi aynasından görür..” diye demiş zamanında birileri.
    Aslında bulunöuş olduğun tespitte tamamen haklısın ve sana katılıyorum ben de Ferhad’cığım. Biz karşımızdakini ne kadar tanıyorsak , karşımızdaki insanda bizi o kadar tanıyor olacak. “ilk anda” tabiki…
    O yüzden insanlara empati kurarak yaklaşmak en doğrusu herşey fifti fifti yani 😀

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ocak 2008 @ 1:32 pm

    @“herkes karşısındakini kendi aynasından görür..”
    İyi demiş o lafı zamanında diyen birileri.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz