İngilizce ÖABT

____________________________________________________________________

Geçtiğimiz hafta sonu KPSS serüvenimizde oldukça değişik bir tercrübe yaşadık. Değişen sistemsiz sistem ile birlikte ÖABT adında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi diye de bir sınava girdik. Sınav ilk kez yapılacağından, doğal olarak herkes soru türlerini ve kolay olup olmadıklarını merak ediyordu. Sınava girdik gördük, herkese geçmişler olsun.

Sınava İngilizce alanından girmiştim. Yeni bir mezun olmamam ve bundan dolayı taze bilgimin az olması, askerde iken de bununla hiç ilgilenmemiş olmam sınavı sallayarak yapmamı mümkün kılıyordu. Çünkü yeni mezunlardaki bilgi birikimine eski kitaplarımı arayıp bulsam ve az kalan birkaç haftalık zamanda çalışsam da ulaşamazdım ya da ulaşsam da pratik meselesinden zayıf kalırdım. Zaten soru türleri de belli değildi. Örnek olarak açıklanan 3 adet soru fikir verme açısından çok yeterli değildi. KPDS gibi bir sınav olur diyenler o zaman herkes yapar cevabını alıyordu, mecburen işin içine dil bilim, yaklaşımlar ve edebiyat girmeliydi. Edebiyat olmaz, her okuldaki eğitim farklı diyorlardı; o da oldu. 🙂

Sınava gelirsek, genel olarak özel bazı sorular hariç sınav sorularının çok zor olduğunu düşünmüyorum. Hani yapılamayacak bir sınav değildi kesinlikle. Bazı konularda beklediğimden daha kolay olduğunu da söylemeliyim. Grace’s Maxims konusunda mesela İÖLP sınavlarında hep yanlış yapardım (Belki bütte doğru yapmışımdır. 🙂 ), ancak bu sınavda hangisi bir maxim değildir tarzı bir soru çıktı ve şak diye atladım doğru cevaba. 🙂

Sorular yeni mezunların çerez niyetine çözeceği türden sorulardı. Ama yeni mezun olmamak değil, biraz olsun ciddi ciddi çalışmamak sonucunda kolayca elediğim üç şıktan geri kalan iki şıklardaki kavramlarının hangisinin hangisi olduğunu hatırlayamamam yüzünden sıkıntı yaşadım. Yani iki kavramı da biliyorum, ama referanslarda sıkıntılı olduğumu söylerimya, ya bir kavramı diğer kavram ile yer değiştiriyorsam! Böyle bir sıkıntım oldu oldukça. Bazen anlamını tam hatırlamadığım kavramlar da vardı vs.

Edebiyat soruları da öcü değildi ama, üçüncü sınıfta sadece sınıf geçme amaçlı çalışmış olduğumdan Shakespeare’in o eserleri hakkında hiç bir bilgim yoktu. Üstelik sınavdan önce çok az baksam Shakespeare’e yeter demiştim; en tanınanı o idi, onu sormalıydılar. Ama ona da bakmadımya işte. 😀 Sallamasyonvari cevapladım.

Şıklarda 10 ortalama cevap şıkkından kayma yapanları sayarsam teorik olarak maks. 18 yanlışım çıkması gerekiyor. Sallama formülüme göre yani. Zaman fazla geldi biraz da, sanırım doğru cevapların bir kısmını yanlışlarla değiştirdim.

Dediğim gibi, sınav yeni mezunlara ve biraz ciddi çalışmışlara göre çok kolay tam tadında bir sınavdı. İÖLP’de bile böyle kolay sormazlardı diyeyim. Sınavdan çıkanlara baktığımda ise zor olduğunu söyleyenler çok var. Zor sorular olsa da sınavın amacı da bunları yapan ve yapamayanları ayırt etmek değil mi. Sonuçlar açıklanınca belli olacak bu sınavın genel veya kimin sonuçları üzerinde ne kadar etkili olduğu.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz