Internet Explorer değil Exploder, Exploder

____________________________________________________________________

Neredeyse artık ağzım bile alıştı şuna, şu Microsoft’un Internet Explorer adlı canavarına Internex Exploder diyorum. Explorer kelimesi Türkçe kaşif demek. Exploder da patlatıcı gibi bir anlamı var. 🙂 IE ise İnternet’i keşfetmiyor, sadece Microsoft’u keşfediyor, Microsoft yapımı şeyleri. Geri kalanını da yıkıyor, ondan da Internet Exploder demeyi uygun buluyorum. Bir de R harfini söyleyemediğimden exploder kelimesi daha kolayıma gidiyor ama onu karıştırmayayım. 🙂

Microsoft’un bir bombası, e-eğitim olayını geliştirmek ve kolaylaştırmak için hazırlanmış bir yazılım; Microsoft LRN Viewer. Pek kullanışlı, yararlı bir yazılım ama… Sadece Internet Exploder kullanıyorsanız, diğer hiç birşeyle çalışmıyor.

Bunu ilk bu yıl fark ettim. Opera ile sayfaya girdim ve aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaştım.

Opera'da MS LRN ViewerOpera’da MS LRN Viewer

Önce çakışan standart problemi falandır dedim ama aklıma MS’in uyanıklık yapıp Opera’yı engelleyebileceği aklıma geldi. Ancak Opera sitenin Opera’yı tanımaya çalıştığına dahir hiçbir uyarı vermedi. Normalde bu IE’nin eskiden beri kullandığı oyunudur. Eğer bir MS sitesine Opera ile girersen sunucu sana Internet Exploder’a gönderdiğinden değil de farklı bozuk bir sayfa gönderiyor. Opera da bozuk sayfayı tamir edemiyor tabi, hatta bu sayfa IE ile açıldığında IE Opera’dan daha beter dönüştürüyor sayfayı. Bunu düşünerek Opera’yı siteye kendisini IE olarak göstersin diye ayarladım, yeni ziyaretçi aracı bu oldu: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;

tr) Siteye tekrar girdim, yine aynısı.

Dedim kesin standart problemi, FF sürümü zaman olarak daha yeni, o girer. Ondaki görüntü:

Firefox'da MS LRN Viewer

Firefox'da MS LRN Viewer

Dedim ulan şerefsiz MS. 🙂 Yine inanmak istemiyorum ya, bizim okuldakiler birşeyleri karıştırıp bozmuşlardır diyorum ve Internet Explorer (7) ile deniyorum:

Tataaa ve IE'de MS LRN Viewer açılır

Tataaa ve IE'de MS LRN Viewer açılır

İşte şimdi Bill amcaya ( bed ) dualar etme vakti, çok yaşa sen Bill amca. IE dışında herkese kapılarını (gates – bahçe kapısı) kaparsın ha, ben de böyle kulak çınlamasına, rahatsızlığına sebep olurum. 🙂

Microsoft LRN Viewer çeşitli üniversiteler ve şirketler tarafından çevrimiçi eğitim amacıyla kullanan işe yarar bir yazılım. Ancak MS bunu da kendi niyetlerine alet edip, sadece IE’de çalışacak şekilde ayarlamış, veya IE’yi MS ürünlerini farklı çalıştıracak şekilde ayarlamış, onu bilemeyeceğim. MS bunu yapmaya sadece üniversite ve şirket eğitim bölümleri gibi akademik ortamlarda Internet Exploder kullanılmasını sağlamak için yapıyor. Yoksa normal kullanıcı Firefox ya da Opera ile sörf keyfi varken gidip sadece bir bu eğitim sitesine giremiyor diye rahatlığından feragat edip Internet Exploder kullanmaz.

Microsoft’un tekelci kafasının ürünü bu. Windows altında bile açılamayan bir siteyi bir de Linux, Solaris ya da Mac ile düşünün. Belki Mac için eskiden var olan IE sürümü ile açılır ama o da şüpheli, çünkü geliştirilmesi çoktan bırakılmış. Linux’a geçmeyi düşünsem ne olacak, okulu mu bırakmalıyım. 😀 Cep telefonumdan Pocket IE ile denedim onda da açılmıyor, o bari IE, MS ürünü onda bari açılsın yahu. 🙂

Problem sadece benim bilgisayarda mı deyip İnternet’e bir baktım, sadece bende değil genel bir durum. Internet Exploder dışında hiçbir İnternet gezgininde açılmıyor (Safari’de de açılmıyormuş). Bir de bir forumda konu ile ilgili bir başlıkta ilginç birşey vardı. Konuda bir cevap 15 Şubat 2005 yılında gönderilmiş, bir başkası da 12 Şubat 2009’da konuya cevap yazdığı için moderatör tarafından uyarılıp konu kilitlenmiş*. Yani ikisinin arasında dört yıl fark var ve MS dört yıldır hiçbirşeyi değiştirmemiş.

Site sanırım ziyaretçi aracı (UserAgent) yazısına ve JS nesnelerine bakarak gezgini sorgulamıyor, çünkü Opera bu alanda uyarı vermiyor, zaten böyle birşey olsa nesneleri false olarak tanıtıyor. Demek ki site doğrudan sadece IE’nin yorumlayabileceği bir sayfa gönderiyor.

Internet Explorer 6 sürümü çıktığında sanırım en iyi gezgindi. Ancak ondan sonra bir daha güncellenmeyince ortalık da diğer gezginlere kaldı. Bir de web standartları diye birşey çıktı ortaya. Tabi güncellenmeyen IE’nin pek haberi olmadı bundan. FF ve Opera bunlara uymayı denedi ama bir sorunla karşılaştılar, IE bunlara uymadığı için kimse de standartlara uymaya çalışmıyordu. Böyle olunca da tek çözüm standartlara uymamaktı, çünkü uyarsa o sayfada hata oluşuyordu, ille bir taraf bir yere kayıyordu. 🙂 Böylelikle bütün gezginler sözde aynı standartlara destek sunsalar da aralarında devamlı fark oldu, çünkü herkesin çözüme yaklaşımı farklı idi. FF IE gibi yapayım dedi, Opera IE gibi yapmam dedi ortalık karıştı. Şimdi söyleyin bakalım IE Internet Explorer ismini mi Internet Exploder ismini mi hakediyor.

IE en şerefli, en dürüst gezgin 😀

Ne o şaşırdınız mı, evet IE en dürüst İnternet Gezgini. Neden? Opera birinden sekme özelliğini çaldı, FF onu ondan çaldı, Opera FF’ten başka birşey gördü çaldı, sonra Safari geldi o da ikisinden de çaldı. Ancak IE çala çala sadece sekmeli tarama özelliğini çalmış, gerisini koy vermiş. 🙂 Onca şey varken basit birkaç gösteriş şeyiyle yetinmiş. 🙂 Anladınız mı şimdi neden daha dürüst olduğunu.

4 Yorum

  • Yazan: KardanBlog, 24 Nisan 2009 @ 8:13 pm

    Ben “R” harfini söyleyemeyenleri çok sevmişimdir 🙂

    ciddiyim bak 😀

    bişi sorcam “R” harfini “Y” ile mi söylüyorsun 🙂

    benim bildiğim öylede 😀

  • Yazan: FeRHaD, 25 Nisan 2009 @ 12:02 am

    Yok y harfi ile değil, ğ harfi ile söylüyorum.
    Bana göre her türlü “r” ama karşı taraf “r” anlamıyor. 😀
    Bir de dalga geçiyorlar, ona sinir oluyorum:
    Sinir olunacak şahız, genelde dişi olur: Ferhad, “yaprak” desene.
    Ferhad: Yarğrğr… (Biraz ıkınınca diyebiliyorum bazen) 😀

  • Yazan: Nuri.U, 15 Mayıs 2009 @ 11:10 pm

    Forumların da bu yönünü anlamıyorum. Sorun çözülmedikten sonra isterse üzerinden 500 yıl geçsin bence hala geçerlidir ve cevap verilebilir. Ayrıca cevap verilmesini neden hazmedemiyorlar belki bir sene sonra aynı sorunla karşılaşan kişi bulduğu doğru cevap ile sorunu çözecek (ki bu durumla karşılaştım). Nedir yani konu eski diye kilitlemenin mantığı?

  • Yazan: FeRHaD, 16 Mayıs 2009 @ 3:11 am

    Bazı yerlerde gerkçekten gerekli olabiliyor, mesela aynı konunun bir benzeri açılmış ve daha faydalı bir sonuç elde edilmiş olabiliyor. Ama buradakinde kesinlikle moderatör hatası var. Sanki FF o sayfayı açmayı başardı da konuyu kilitliyorlar. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz