Internet Explorer deÄŸil Exploder, Exploder

____________________________________________________________________

Neredeyse artık aÄŸzım bile alıştı ÅŸuna, ÅŸu Microsoft’un Internet Explorer adlı canavarına Internex Exploder diyorum. Explorer kelimesi Türkçe kaÅŸif demek. Exploder da patlatıcı gibi bir anlamı var. 🙂 IE ise Ä°nternet’i keÅŸfetmiyor, sadece Microsoft’u keÅŸfediyor, Microsoft yapımı ÅŸeyleri. Geri kalanını da yıkıyor, ondan da Internet Exploder demeyi uygun buluyorum. Bir de R harfini söyleyemediÄŸimden exploder kelimesi daha kolayıma gidiyor ama onu karıştırmayayım. 🙂

Microsoft’un bir bombası, e-eÄŸitim olayını geliÅŸtirmek ve kolaylaÅŸtırmak için hazırlanmış bir yazılım; Microsoft LRN Viewer. Pek kullanışlı, yararlı bir yazılım ama… Sadece Internet Exploder kullanıyorsanız, diÄŸer hiç birÅŸeyle çalışmıyor.

Bunu ilk bu yıl fark ettim. Opera ile sayfaya girdim ve aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaştım.

Opera'da MS LRN ViewerOpera’da MS LRN Viewer

Önce çakışan standart problemi falandır dedim ama aklıma MS’in uyanıklık yapıp Opera’yı engelleyebileceÄŸi aklıma geldi. Ancak Opera sitenin Opera’yı tanımaya çalıştığına dahir hiçbir uyarı vermedi. Normalde bu IE’nin eskiden beri kullandığı oyunudur. EÄŸer bir MS sitesine Opera ile girersen sunucu sana Internet Exploder’a gönderdiÄŸinden deÄŸil de farklı bozuk bir sayfa gönderiyor. Opera da bozuk sayfayı tamir edemiyor tabi, hatta bu sayfa IE ile açıldığında IE Opera’dan daha beter dönüştürüyor sayfayı. Bunu düşünerek Opera’yı siteye kendisini IE olarak göstersin diye ayarladım, yeni ziyaretçi aracı bu oldu: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;

tr) Siteye tekrar girdim, yine aynısı.

Dedim kesin standart problemi, FF sürümü zaman olarak daha yeni, o girer. Ondaki görüntü:

Firefox'da MS LRN Viewer

Firefox'da MS LRN Viewer

Dedim ulan şerefsiz MS. 🙂 Yine inanmak istemiyorum ya, bizim okuldakiler birşeyleri karıştırıp bozmuşlardır diyorum ve Internet Explorer (7) ile deniyorum:

Tataaa ve IE'de MS LRN Viewer açılır

Tataaa ve IE'de MS LRN Viewer açılır

Ä°ÅŸte ÅŸimdi Bill amcaya ( bed ) dualar etme vakti, çok yaÅŸa sen Bill amca. IE dışında herkese kapılarını (gates – bahçe kapısı) kaparsın ha, ben de böyle kulak çınlamasına, rahatsızlığına sebep olurum. 🙂

Microsoft LRN Viewer çeÅŸitli üniversiteler ve ÅŸirketler tarafından çevrimiçi eÄŸitim amacıyla kullanan iÅŸe yarar bir yazılım. Ancak MS bunu da kendi niyetlerine alet edip, sadece IE’de çalışacak ÅŸekilde ayarlamış, veya IE’yi MS ürünlerini farklı çalıştıracak ÅŸekilde ayarlamış, onu bilemeyeceÄŸim. MS bunu yapmaya sadece üniversite ve ÅŸirket eÄŸitim bölümleri gibi akademik ortamlarda Internet Exploder kullanılmasını saÄŸlamak için yapıyor. Yoksa normal kullanıcı Firefox ya da Opera ile sörf keyfi varken gidip sadece bir bu eÄŸitim sitesine giremiyor diye rahatlığından feragat edip Internet Exploder kullanmaz.

Microsoft’un tekelci kafasının ürünü bu. Windows altında bile açılamayan bir siteyi bir de Linux, Solaris ya da Mac ile düşünün. Belki Mac için eskiden var olan IE sürümü ile açılır ama o da şüpheli, çünkü geliÅŸtirilmesi çoktan bırakılmış. Linux’a geçmeyi düşünsem ne olacak, okulu mu bırakmalıyım. 😀 Cep telefonumdan Pocket IE ile denedim onda da açılmıyor, o bari IE, MS ürünü onda bari açılsın yahu. 🙂

Problem sadece benim bilgisayarda mı deyip Ä°nternet’e bir baktım, sadece bende deÄŸil genel bir durum. Internet Exploder dışında hiçbir Ä°nternet gezgininde açılmıyor (Safari’de de açılmıyormuÅŸ). Bir de bir forumda konu ile ilgili bir baÅŸlıkta ilginç birÅŸey vardı. Konuda bir cevap 15 Åžubat 2005 yılında gönderilmiÅŸ, bir baÅŸkası da 12 Åžubat 2009’da konuya cevap yazdığı için moderatör tarafından uyarılıp konu kilitlenmiÅŸ*. Yani ikisinin arasında dört yıl fark var ve MS dört yıldır hiçbirÅŸeyi deÄŸiÅŸtirmemiÅŸ.

Site sanırım ziyaretçi aracı (UserAgent) yazısına ve JS nesnelerine bakarak gezgini sorgulamıyor, çünkü Opera bu alanda uyarı vermiyor, zaten böyle birÅŸey olsa nesneleri false olarak tanıtıyor. Demek ki site doÄŸrudan sadece IE’nin yorumlayabileceÄŸi bir sayfa gönderiyor.

Internet Explorer 6 sürümü çıktığında sanırım en iyi gezgindi. Ancak ondan sonra bir daha güncellenmeyince ortalık da diÄŸer gezginlere kaldı. Bir de web standartları diye birÅŸey çıktı ortaya. Tabi güncellenmeyen IE’nin pek haberi olmadı bundan. FF ve Opera bunlara uymayı denedi ama bir sorunla karşılaÅŸtılar, IE bunlara uymadığı için kimse de standartlara uymaya çalışmıyordu. Böyle olunca da tek çözüm standartlara uymamaktı, çünkü uyarsa o sayfada hata oluÅŸuyordu, ille bir taraf bir yere kayıyordu. 🙂 Böylelikle bütün gezginler sözde aynı standartlara destek sunsalar da aralarında devamlı fark oldu, çünkü herkesin çözüme yaklaşımı farklı idi. FF IE gibi yapayım dedi, Opera IE gibi yapmam dedi ortalık karıştı. Åžimdi söyleyin bakalım IE Internet Explorer ismini mi Internet Exploder ismini mi hakediyor.

IE en şerefli, en dürüst gezgin 😀

Ne o ÅŸaşırdınız mı, evet IE en dürüst Ä°nternet Gezgini. Neden? Opera birinden sekme özelliÄŸini çaldı, FF onu ondan çaldı, Opera FF’ten baÅŸka birÅŸey gördü çaldı, sonra Safari geldi o da ikisinden de çaldı. Ancak IE çala çala sadece sekmeli tarama özelliÄŸini çalmış, gerisini koy vermiÅŸ. 🙂 Onca ÅŸey varken basit birkaç gösteriÅŸ ÅŸeyiyle yetinmiÅŸ. 🙂 Anladınız mı ÅŸimdi neden daha dürüst olduÄŸunu.

4 Yorum

  • Yazan: KardanBlog, 24 Nisan 2009 @ 8:13 pm

    Ben “R” harfini söyleyemeyenleri çok sevmiÅŸimdir 🙂

    ciddiyim bak 😀

    biÅŸi sorcam “R” harfini “Y” ile mi söylüyorsun 🙂

    benim bildiğim öylede 😀

  • Yazan: FeRHaD, 25 Nisan 2009 @ 12:02 am

    Yok y harfi ile değil, ğ harfi ile söylüyorum.
    Bana göre her türlü “r” ama karşı taraf “r” anlamıyor. 😀
    Bir de dalga geçiyorlar, ona sinir oluyorum:
    Sinir olunacak ÅŸahız, genelde diÅŸi olur: Ferhad, “yaprak” desene.
    Ferhad: YarÄŸrÄŸr… (Biraz ıkınınca diyebiliyorum bazen) 😀

  • Yazan: Nuri.U, 15 Mayıs 2009 @ 11:10 pm

    Forumların da bu yönünü anlamıyorum. Sorun çözülmedikten sonra isterse üzerinden 500 yıl geçsin bence hala geçerlidir ve cevap verilebilir. Ayrıca cevap verilmesini neden hazmedemiyorlar belki bir sene sonra aynı sorunla karşılaşan kişi bulduğu doğru cevap ile sorunu çözecek (ki bu durumla karşılaştım). Nedir yani konu eski diye kilitlemenin mantığı?

  • Yazan: FeRHaD, 16 Mayıs 2009 @ 3:11 am

    Bazı yerlerde gerkçekten gerekli olabiliyor, mesela aynı konunun bir benzeri açılmış ve daha faydalı bir sonuç elde edilmiş olabiliyor. Ama buradakinde kesinlikle moderatör hatası var. Sanki FF o sayfayı açmayı başardı da konuyu kilitliyorlar. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz