İstatistikleriniz Kendi Sitenizde – Firestats-1.4.3-RC1

____________________________________________________________________

Bildiğiniz gibi İnternet ortamında birçok site istatistiği tutan statcounter, netstats gibi servisler var. Bu servisler size verdikleri HTML kodunu sayfalarınıza ekleyerek çalışıyor. Sayfanız açıldığında yapıştırılan kod servisin JavaScript dosyasını çağırıyor ve bu dosyada sisteminiz bazı bilgilerini toplayıp kullandığınız servisin sunucularına gönderiyor. Ayrıca servisler kullanıcıların tekrar eden ziyaretlerini de belirleyebilmek için sisteminize bazı çerezler kaydediyorlar. Bunlar genellikle ücretli servisler ve sınırlı sayıda istatistiği tutuyor. Ayrıca zaman zaman sisteminizde çalıştırdıkları JavaScript kodları ve bıraktıkları çerezlerin güvenliği ile ilgili tartışmalar da çıkmıştır. Tabi eğer PHP ve MySQL destekli bir sunucunuz varsa bu tür servisleri kullanmaya mecbur değilsiniz. Bu tür sistemler için kendi sunucunuzda çalıştırabileceğiniz bir çok yazılım var. Bunlardan en iyilerinden biri firestats yazılımı. Bu yazılım kişisel kullanım için ücretsiz olarak dağıtılıyor ve Joomla, Django, Drupal, Gallery2, Gregarius, MediaWiki ve işimiz olan WordPress gibi yazılımlara da entegre edilebiliyor. Şuradan bir demosunu deneyebilirsiniz.

Bu yazımda işimiz gereği WordPress ile ilgili kısmını yazacağım. Öncelikle bu yazılımı WordPress’e kurduğunuzda ziyaretçilerinizin sayımının yanında geldikleri referans adresleri, arama motorları, arama motoru sorguları, ziyaretçilerinizin kullandıkları tarayıcılar ve işletim sistemleri, en çok ziyaretçi alan sayfalarınız gibi bilgilere de ulaşıyorsunuz. Ayrıca istediğiniz takdirde yazılarınıza yorum yazan ziyaretçilerinizin ülke, işletim sistemi ve tarayıcı bilgilerini simgeler halinde görüntüleyebiliyorsunuz.

Uygulamanın iki kurulum yöntemi var. Birincisinde uygulamanın kurulum dosyalarını indirip sunucunuzun wp-content/plugins/ klasörüne kopyalıyorsunuz ve eklentiyi yönetim panelinden etkinleştiriyorsunuz. Tabii bu kurulum biraz zahmetli oluyor. Çünkü indirdiğiniz bütün dosyaları sunucunuza FTP vb. yöntemlerle yüklemeniz gerekiyor ve bu da bağlantı hızınıza göre biraz uzun sürebiliyor. İkincisinde ise Firestats Installer denen bir eklentiyi indirip plugins klasörümüze kopyalıyoruz. Bu eklenti çalıştırıldığında firestats sunucularından son sürümünü indirip sunucunuza kuruyor ve bu tür kurulum çok kısa sürüyor. Yalnız sunucunuzun ücretsiz bir serviste barındırılması gibi nedenlerle diğer sunucularla bağlantı kurmasına izin verilmiyorsa eklenti otomatik olarak en güncel dosyayı çekemeyecektir. Bu durumda aşağıdaki dosyalardan birini indirip bunu Firestats Installer menüsünden sunucunuza yükletmeli ve kurdurmalısınız.

İlk şekilde kurmak istiyorsanız veya Firestats Installer kendi sunucusuna bağlanamıyorsa şu sürümlerden birini indirin;
1.3.6-stabil sürüm
1.4.3-RC1
İkinci yöntemle kurmak için buradan Firestats Installer indirin.
İkinci yöntemle kurarsanız Firestats Installer eklentisi otomatik olarak Firestats eklentisini etkinleştirecektir. Bundan sonra Firestats Installer eklentisini etkisizleştirebilir ve isterseniz silebilirsiniz. Tabii sonraki güncellemeleri kurmanızda da kolaylık sağlayabileceği için silmemenizi tavsiye ederim.

Eklenti etkinleştirildiğinde kendini Başlangıç sayfasına Firestats sekmesine koyuyor. Buradan ilk olarak eklentinin ayarlarını yapmanız gerekli. Bunlar veritabanı bağlantıları ve istatistiklerin gösterilmesi ile ilgili basit ayarlar. Yorum yazarlarının ülke, işletim sistemi ve tarayıcı gibi bilgilerini yorumlarda görüntülemek için, WordPress Settings sekmesinden ”-

24 Yorum

  • Yazan: Erdal Ali, 22 Kasım 2007 @ 2:25 am

    Ben eski blogda statcounter kullanıyordum çok memnundum. Şimdi worpressli sitem için yine aynı yere sitemi her bir alt alanı ayrı ayrı ekledim istatistikleri takip edebiliyorum.
    Verdikleri kodu şablon düzenleme yerinden alt kısım yerine girip oraya koydum. problemsiz çalışıyor. yine çok memnunum.
    Aslında benim hosting aldığım yerin ücretsiz sunduğu bir şey var ama o şey o kadar karmaşık ve ayrıntılar o kadar çok ki ben anlamıyorum artık hiç bakmıyorum. statcounter ihtiyacımdan fazlasını sunuyor zaten.

    Bu arada, verdiğin linke baktım. .htaccess hakkında bana gereken cevap orada yazıyor: .htaccess does not work if you’re on a windows server.
    Yardımın için çok teşekkür ederim. Benim hosting aldığım yer sadece windows server olduğu için bu durumda .htaccess’den faydalanamayacağım demektir.
    Bir şey sorayım belki biliyorsundur:
    İstiyordum ki alt alan adlarımla oluşturduğum sayfalarla esas alan adımla oluşturduğum sayfalar arasında bir bağlantı olsun.. Ama bunun nasıl yapılacağını bir türlü çözemedim. Belki özel bir javascript vardır bunun için.
    Nasıl ki blogcu.com’da her bir blog oranın alt alan adlarından biri: Ve hangi blogda ne yazılmışsı anında otomatikman onların esas ana sitelerinde listeleniyor: etiketler ayrıca “anında” listeleniyor.. Böyle bir şey olmasını isterdim. Tek tek elimle yapmaya başladım bundan da iki günde usandım. Bunun bir yolu var mıdır acaba?
    Sitemi kuralı neredeyse bir ay oldu. Yoksa (hani derler ya yol yakınken) buradan vazgeçip WordPress MU ile çalışabileceğim Linux server olan başka bir yere mi geçsem? (Cevabı buraya yaz sonra gelir bakarım).

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 12:32 pm

    Tam olarak nasıl olmasını istediğini bilmiyorum ama şu benim yan menümdeki Son Yazılar gibi birşey yapabilirsin belki.
    Aslında sunucu şirketin ile görüşsen belki seni bir Linux sunucu üzerine almaları mümkündür böylece WP MU kullanırsın işin daha kolaylaşır.
    Bunu yapmak için yazılarını yazdığın blogların veritabanlarına ana blogunun ulaşabilmesi ve oradaki istediğin sayıda son yazıyı alıp tarih vb. bir sıralamaya göre sıralaması gerekli. Evde olsaydım ilgilenirdim ama şu an Eskişehir’deyim ve kendi bilgisayarım yanımda yok. Bu yüzden pek fazla ben de birşey yapamam.
    Aslında bir başka yöntem de var. Alt alan adındaki bloglarının RSS beslemelerini okuyacak bir eklenti gibi birşey olabilir ya da böyle widget türü sayfalarına ekleyebileceğin kodlar sunan siteler. Bir bakarım buna. Böylece RSS’lerin güncellendikçe ana sitendeki sayfalarda güncellenecek. Bu şimdilik daha kolay görünüyor. Çünkü diğer yöntemde başka bir blogun veritabanına bağlanıp oradan veri alıp sıralama ve hatta diğerleri ile karşılaştırma gibi şeyler yapman lazım. Neyse bir bakarım.

  • Yazan: eda suner, 22 Kasım 2007 @ 3:01 pm

    Ayol ben bunları tutmuyorum bile zor valla ama yapmak lazım cidden beyler

  • Yazan: Erdal Ali, 22 Kasım 2007 @ 8:08 pm

    Çok teşekkür ederim. Biraz düşünür, bu bilgileri inceler, başka yerlerden de araştırırım. Sonra yine buraya gelir (halledemediysem) halledemediğimi yazarım.

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 9:11 pm

    @Eda abla sen Google Analytics kullanıyosun bunu yüklemesende o işini görür.
    @Ali tamam belki ben de bakabilirim birşeyler.

  • Yazan: eda suner, 22 Kasım 2007 @ 9:33 pm

    Haa evet ya ayol ona da bakmıyorum aylardır iyi hatırlattın Ferhadım dur bakim

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 9:41 pm

    Ayol sen bunları tutmuyormuşun bile… Gördünmü şimdi nasıl tutuyormuşsun. Bence temanın kodlarını biraz kontrol et. Bakarsın orada olan ama olmayan başka şeyler de vardır. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 10:00 pm

    @Ali sanırım şuradaki eklenti işine yarayabilir. Tam denemedim ama işe yarar birşeye benziyor.

  • Yazan: eda suner, 22 Kasım 2007 @ 10:58 pm

    Anlamadım be Ferhadcım ya bu arada diğer şeker Erdal Ali’de canımızdır sen gibi 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 11:00 pm

    🙂

  • Yazan: Erdal Ali, 23 Kasım 2007 @ 4:01 am

    Önce burada benden bahseden Eda hanıma teşekkürler:)

    RSS türü şey düşünmüyorum. Başka bir çözüm yolu bulur gibi oldum:

    Dün senin bir yazının linkini yazımda kullanmıştım. O yazına benim yazım hakkında yorum gibi haber gelmiş. yazımın başlığı var bir de yazımdan bir satır var.
    Ben de esas alan adım olan sayfada diğer bölümlerle ilgili bilgi verip o yeni yazıların linkini yazdıktan yayımladıktan sonra o hakkında bahsedilen yazıma esas yerimdeki bilgilendirme yazısından yorum gelir gibi haber geliyordu.
    Şimdi bak bu şekilde olabilir. Ama ters yönde olacak.
    Olursa iyi olur. hem başlık var hem yazıdan bir satır. güzel.

    Nasıl olabilir?
    Diyelim ki yazıyı yazdım. kategoriyi seçtim. O kategori yerine esas yerde ayarladığım ilgili sayfanın linki gelebilse.. böyle olunca orada ayarladığım ilgili yerde bütün her şey listelenebilir.
    bu da çok pratik değil gibi sanki ama hiç yoktan iyidir.
    yeter ki yapabileyim.
    biraz üzerinde düşüneyim..
    Kafam almıyor ama çözümlemem lazım tabi.
    Blogcu.com bunu nasıl yapabiliyordu? Belki çok benzer bir yöntemle.
    Aslında daha sonra bu linkini verdiğin RSS şeyini de kontrol etsem iyi olabilir.

  • Yazan: FeRHaD, 23 Kasım 2007 @ 12:28 pm

    Blogcu.com bence bunu veritabanından son yazıların listesini alarak yapıyor.
    Dediğin gibi yapabilirsin belki ama sadece bir sayfada olabilir. Örneğin bir son yazılar sayfası oluşturursun ve tüm yazdığın yazılardan bu yazıyı pinglersin böylece bu sayfada yazdığın yazıların bir listesi oluşur. Ama kesinlikle pratik bir yöntem değil. Bence RSS olayı daha mantıklı ve de basit. Belki linkini verdiğim eklenti olmayabilir fakat diğer başka eklentiler bulursan onlarla yapabilirsin.
    Tüm blogların farklı veritabanı mı kullanıyor yoksa aynı veritanında sadece farklı tablolar mı? Biraz MySQL incelesen tüm bloglarının son yazılarını alıp sana bir yan menü şeklinde gösterebilecek bir sorgu yazabilirsin. Sayfan açıldığında tüm gerekli tablolardan veya veritabanlarından belirlediğin sayıda son yazıyı alıp bunları tarihe göre sıralayacak bir sorgu çalışır. Bu oldukça iyi olur. RSS’den de iyi olur.

  • Yazan: Erdal Ali, 23 Kasım 2007 @ 9:48 pm

    Bu bahsettiğin şey çok iyi. Yanlış bilmiyorsam yanlış hatırlamıyorsam sadece bir tane veritabanı şeyi var. Galiba 24 MB diye yazıyordu. WP kurulumunda aynı veritabanını kullanacaksanız yoksa aynı veritabanında birden fazla WP kullanacaksınız mıydı her neye bu ismi değiştirin (ya da yanına bir şeyler ekleyin) gibi bir ibare vardı. Her birinde o ismin yanına farklı numaralar eklemiştim. Araştırayım bakalım o MYSQL sayfasından bir şeyler anlayabilecek miyim bir şeyler yapabilecek miyim…

  • Yazan: FeRHaD, 23 Kasım 2007 @ 10:00 pm

    Eğer böyle birşey yapabilirsen çok iyi olacak. Tabii biraz SQL sorguları hazırlaman gerekecek ve tabii ki birkaç PHP fonksiyonu da gerekecektir.

  • Yazan: Erdal Ali, 23 Kasım 2007 @ 10:11 pm

    Girdim baktım databaz yerinin içinde çok fazla şeyler var. En solda her bir bölüm hakkında tek tek maddeler var. yorumlar linkler (comments links diye yazıyor tabi) her şey var da ben bir şey anlamadım. Buraya yazdığın sql sorgusu hazırlamak nedir nası yapılır en küçük bilgim yok. php fonksiyonunu da bilmiyorum googledan araştırayım biraz.

  • Yazan: FeRHaD, 23 Kasım 2007 @ 10:32 pm

    Sadece bir veritabanı olması iyi fakat tüm kurulumların farklı ön eklerle olması nedeniyle bir blog üzerinden diğerlerine yine kolay kolay ulaşamazsın.
    PHP MyAdmin sayfasında sol yan tarafta yazanlar veritabanındaki tablolardır. Bunların üzerine tıklayınca tablodaki sütunlar görülük. Senin posts tablolarındaki post_title, post_name ve guid gibi verileri alıp sıralaman gerekli. Bunu anlamak için üst kısımdaki SQL sayfasına girerek şu sorguyu çalıştırabilirsin;
    SELECT post_title, post_name, guid FROM `wp_posts` WHERE 1
    Sadece bir blogun olduğunu düşünerek yaparsak belki şöyle bir kod bir ile yazılarından birinin linkini temanın bir kısmında görüntülemeyi başarabilirsin:
    //a href=”query(“SELECT guid FROM `wp_posts` WHERE 1 LIMIT 0, 1″); ?>” rel=”nofollow”>query(“SELECT post_title FROM `wp_posts` WHERE 1 LIMIT 0, 1”); ?> işaretlerini koyarsın. Tabi burada birkaç bazı sorgu ile daha tarih olarak en son sonuçların alınması vb. gerekli yoksa bu kod tek başına çalışmayabilir. Bir de bunu birden fazla blogun kullandığı bir veritabanında yapacağımızı düşünürsek bir yazılımı tümüne birden nasıl bağlarız bilmiyorum.

  • Yazan: Erdal Ali, 24 Kasım 2007 @ 4:05 am

    Yok bunlar yapılabilecek şeyler değil. Bütün gün düşündüm birşeyler yapmaya çalıştım olmuyor. Kalsın en iyisi. Biraz daha uğraşırsam bu işlerden tümüyle nefret gelecek. Sana da çok zahmet verdim kusura bakma. Ben en iyisi o ana bölümü her konuda yazmak için kullanayım. Blog bölümünü ise dışa aktar yoluyla ana bölüme aktarırım. Sonra blog bölümünü silerim kurtulurum. Ya da başka bir şey düşünmeli:) Bu arada şimdi dikkatimi çekti: aleksada ben niçin senden öndeyim?

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 1:01 pm

    Bence umutsuzluğa kapılma RSS beslemeleri yoluyla yapabiliriz ancak bunun için iyi bir eklenti gerekli.
    Alexa trafik sıralamalarını sayabildiği ziyaretçilere göre yapar. Kesin değildir ama genel durumu gösterir. Senin siten daha fazla ziyaretçi alıyor olmalı ki benimkinden daha düşük trafik değeri var. Siteyi birkaç kez kapatıp açmıştım kayyo kapatmış veritabanının yarısını kaybetmiştim ve de yazın pek fazla ilgilenmedim.

  • Yazan: Erdal Ali, 24 Kasım 2007 @ 3:29 pm

    Ümitsizliğe kapılıp sildim bile:) Yani artık blog bölümü ve internet bölümü yok. ikisini de sildim. En çok yazılar artık esas bölümde olacak. Diğer üç yer duruyor. Onlar kalabilir.

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 3:41 pm

    Ben de giriyordum böyle bir alan adı yok falan diyordu. Silmene gerek yoktu aslında ama belki de en iyisi, az olsun, tam olsun, kontrolü kolay olsun.
    Bu arada Google’ın arşivine eklediği eski yazıları ne yapmayı düşünüyorsun yani yönlendirmek gibi. Windows sunucuda nasıl yapılabiliyor bu.

  • Yazan: Erdal Ali, 24 Kasım 2007 @ 6:22 pm

    Bu yönlendirme işiyle uğraşmadım. Herhalde google o yazıları yeni yerden yeniden arşivler.
    5 adet domain yönlendirme hakkım varmış. Hiçbirini kullanmadım. Lazım olacağını da sanmıyorum. Eski blog için belki ilerde gerekebilir. Tabi yapabilmek mümkün olabilirse.

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 8:13 pm

    Google zaten arşivlemesi için yaratılmıştır ama sayfaların sıralanması ile ilgili algoritmalar da kullanır. Bu algoritmalarda sayfaların orjinal mi veya kopya mı olduğu ile ilgili algoritnalar da vardır ki eğer sayfa kopya ise bunu pek sevmez ve o sayfayı ya sıralamalarına koymaz ya da çok gerilerde tutar. Bu yüzden sayfayı silip atmak pek de doğru bir yöntem değildir. Bunun yerine uygun bir şekilde 301 yönlendirmesi yapılıp arama motoru botları sayfanın yeni konumuna gönderilmelidir. Bunu anladıklarında sayfanın taşındığını anlayacak ve yeni sayfayı veritabanlarına gireceklerdir. Yoksa sadece sildiğin sayfalar daha aylarca veya yıllarca sonuçlarda çıkabilir ve sayfa yerinde olmadığı için ancak arama motorunun önbelleğinden ulaşılabilir. Bu da işine yaramaz. Ben de bir çok site sildim ve içerik taşıdım. Yönlendirmeyi kesinlikle tavsiye ederim.
    İlk angelfire diye bir yerde site kurdum, onu sildim atspace diye bir yere geçtim, sonra phpnet diye bir yer ve o da kapanınca herkesicin.kayyo.com’da bir sitem vardı. Onu kapattım ve ferhad.kayyo.com’da blog açtım domain aldım ve eski adresi yenisine yönlendirip f-blog’da kullandım. Sonra byethost ve freehostia’yı denedim en sonunda rodoswebdeyim. ferhad.kayyo’yu açtığımda angelfire’da ki site silinmesinin üzerinden 5-6 ay geçmesine rağmen hala sonuçlarda çıkıyordu çünkü yönlendirme yapmamıştım. Kesinlikle yönlendirmeni tavsiye ederim. Hiç değilse sayfaların sahte damgası yemez. Zaten çok birşey yapman gerekmiyor, kontrol panelinden falan ayarlarsın.

  • Yazan: Erdal Ali, 24 Kasım 2007 @ 8:55 pm

    blogcu.com sitesinde bulunan eski blogumdaki ziyaretçi çeken bir yazımı yeni yerime ekler eklemez burada da ziyaretçi çekmeye başlamıştı. Eski yerdeki yazıyı hemen silmiştim. Bilmiyorum bu işler nasıl oluyor. misafir gibi yazdığımız blog sitelerinde dediğin gibi değil mi onu bilmiyorum. ama zaten bu sildiğim bölümlerde pek önemli şeyler yoktu. önemli değil. eski blogdaki önemli şeyleri getirirken içerikte değişiklikler ve düzenlemeler yaparım. en azından böyle bir önlemim olsun her ihtimale karşı. Bu bilgiler için teşekkür ederim. Bu arada bir şey daha var: sildiğim yerler zaten şimdiki yerin alt alan adlarıylı. bir şey farketmiyordur belki. ama google alt alan adları için müstakil site muamelesi yapıyor. zaten onun için geçen günlerdeki merkezi sistem uygulamasını araştırmıştım. Neyse bundan sonra daha dikkatli olurum.

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 9:02 pm

    O kadar önemli değil gibi görünüyor aslında ama Google amcanın ne yapacağı belli olmaz. Yine de yönlendirme içeriğin daha hızlı arşivlenmesinde etkili. Alt alan adı ana siteden ayrı muamele görür. Ama örneğin eski sitenin içeriği şöyleyse;
    eskialanadı.alanadı.com/içerik/
    ve yeni adresi;
    alanadı.com/içerik
    ise 301 yönlendirmesi çok kolay olur.
    Aslında siten yeni sayıldığı için o kadar da önemli değil. Şimdilik bildiğini yap ama ileride böyle bir şey yapmak daha tehlikeli olur.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz