İyi bayramlar

____________________________________________________________________

Buradan bir bayram kutlaması yapayım dedim; İYİ BAYRAMLAR.

Aslında şaka ya da değil eski bayram havası olmadı hiç bu bayramda. Zaten olmayacağını da biliyordum, bu sebeple de ah nerde o eski bayramlar demeyeceğim. Olmasına da imkan yoktu zaten, yalnız başına. 🙂 Şeker toplayan çocuklar bile çalmadı kapımı. 🙂 Davulcu bile iki gündür belli belirsiz bazı saatlerde mahallede gezinip bazı evlerin önünde duruyor, para falan mı alıyor ne yapıyor ama o bile uğramadı bana. 🙂

Kontör cimriliğinden bizi sadece bayram zamanı telefonunun adres defterinden görüp (belki) hatırlayan ve bayram mesajı gönderen arkadaşlarımıza cevap mesajı bile atmadım. 🙂 Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz kardeşim Twitter, Facebook, FriendFeed, daha da önemlisi e-posta denen birşey var kardeşim. 🙂

Bayramın gelelim esas anlam ve önemine. Bayram şöyle olmuş, böyle olmuş, şöyle çıkmıştır demeyeceğim, çünkü denilecek şeyi ben de bilmiyorum. Yalnız şu var ki bildiğim kadarıyla(!) bu bayram dini bir bayram. Yani dini bir hedef var ve bu bayramda amaç da bu hedefi gerçekleştirmek. Kurban kesmek, Hac olayları falan işte. Ancak ben bu bayramda bir dini olay görmüyorum ki. Aslında sülale yapımızdan hiç de o kadar dini bir gün olarak gelmedi bu bayram çocukluğumdan beri. Sadece dedem sabahları bayram namazına gider, o tek dini simgedir. Sonra da milletin koçunu falan keserken besmele çekilir falan, olay budur. Bundan başka da çevre kentlerde oturan birkaç akrabanın toplanması falan filan bir buluşma işte. Ben ise değil bayram namazına Cuma namazına bile gitmiş değilim. Normal olarak da bir namaz kılmış değilim henüz. 🙂 Bu şartlar altında da bayramdan çok birşey beklemem doğru olmazdı herhalde. Bu nasıl bir şeydir ki cehennemde cayır cayır yanacağımı ben de biliyorum.

Evet, cehennemde cayır cayır yanacağım. En iyi ihtimalle DJ Devil Dance with the Devil şarkısını çalacak, ben de oynayacağım ki böyle disko şeyleri falan dinler ama oynamayı sevmem ya da kişisel tabu olması sebebiyle oynamam. Böyle bir cehennem hayatım olacak işte. 🙂 Nasıl bu kadar eminsin, kimin nereye gideceği belli olmaz falan demeyin, karışlarım. Koskoca bir Kitap var orada ki kimin nereye gideceği gayet iyi yazılmı Orada. Ne namaz kılarım, ne de diğer farzları yerine getiririm. Müslümanım demeye bile korkarım, neden böyle diyorlar deseler kimliğimde böyle yazıyor demekten başka birşey diyemeyeceğim. Her yeni bir günde de bir başka zevkimin ya da ilgimi çeken birşeyin günah olduğunu öğreniyorum. Mesela çalgılı şarkılar falan dinlemek de günahmış, söylemek harammış vs. İnsanı zinaya sürüklüyormuş falan, ama zina yapmzsan ne kadar günah olur bilmem. Bir de haram şeylerden para kazanmak da günahya, şarkı söyleyen şarkıcılarımızın falan da tek yaptığı günah işlemek mi! Vay be diyor insan, yaşadıkları o nice zengin ve varlıklı yaşamların sonunda benimle aynı cehennemi boylayacaklar ha, aynı dünyada yaşamaya benzer bir ortak noktamız daha.

Ha bir de şöyle birşey geldi aklıma! Şimdi torrent falan kaçak şarkı iniriyorsunuzya; bu şekilde o şarkıcıları günahtan koruyorsunuz. Yoksa gidip albümlerini alsanız haram şarkılar üzerinden para kazanacaklarından günaha girecekler. Bu şekilde günahı onların üzerinden alıyorsunuz, sevdiğiniz sanatçı için bir fedakârlık yapmış oluyorsunuz aslında. 🙂 O albümden para kazanamadığından günaha giremiyor sonuçta.

Ha işte bu mentalitede biri olarak bayramdan birşey anlamamı bekleyin benden! Aslında ilk gün öyle heyecan vardı üstümde, bugün bayram falan diye, ama çok sürmedi… Neyse, işte dini şeylere yeterince önem verenler için bari diyeyim bayramınız mübarek olsun.

2 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 30 Kasım 2009 @ 2:54 pm

    Din hakkında bildiklerin gelenekçi çoğunluğun bildiğinden farklı değil. bu ise din değil. ister koyun kessinler ister deve, olayın esas manasını bilmiyorlar. hayvan kesmenin kurban (Allaha yakınlaşma) ile ilgisi yoktur ki bu kuranda da yazmaktadır. islam dini en yüksek erdemlere sahip olmamız içindir. elalem ne diyecek endişesiyle yapılan şeyler, kendi mantalitesinden olmayan insanları dışlamak ötekileştirmek gibi muhafazakarlıklar islam dini ile bağdaşmıyor. bütün bunlar bizim halk külrümüz olmuş. dine inanmayanlar bile aynı zihniyete sahiptir. sağcılara muhafazakar diyerek kendilerini solcu zannedenler daha fazla muhafazakarlık içine girmiş durumdalar bilmiyorlar. kısaca, bozuk kültürümüzün gelenkelerinden olmuş, tahrif edilmiş bir dine islam dini denilemez. dini ve milli bayramlarımız kör geleneklerden öteye gidememektedir.

  • Yazan: FeRHaD, 30 Kasım 2009 @ 3:29 pm

    Kesinlikle, çünkü herkeste gördüğüm gelenekçilik oldu bugüne kadar. Tabi artık o bile o kadar azaldı ki yakında bunu din sanan bile kalmayacak gibi bir fikir var içimde.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz