Java 6 Güncelleme 10 (Java 6u10)

____________________________________________________________________

Bir süredir bilgisayarımdaki Java yazılımını yani Java Sanal Makinesini güncellememiştim. Sun Microsystems sitesine bir gidip yeni bir güncelleme oldup olmadığını kontrol edeyim dedim. Bir süre önce Java 6u10 sürümü yayınlanmış.

Java Sanal Makinesi (Java Virtual Machine – JVM) Java programlama dilinde yazılmış uygulama ve küçük uygulamaları (applet) çalıştıran bir yazılımdır. Java özellikle Ä°nternet uygulamalarında ve LimeWire, Vuze (eski Azureus), OpenOffice.org gibi uygulamalarda kullanılan bir platfırmdur. Bu sebeple güncellemelerini takip etmekte yarar vardır. Java ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın; Java Programlama Dili. Bu arada WordPress gibi ikide bir güncellenmemektedir, bilginize. 😀

Bu yeni 1.6.0_10-b33 sürümdeki değişiklikler ne, biraz da ondan bahsedeyim. Öncelikle bu sürümde performansla ilgili değişikler var. Bunlardan biri soğuk başlangıç (cold start) yanında sıcak başlangıç (warm start) denen kipin de kullanılabilmesi.

  • SoÄŸuk baÅŸlangıç denen kipte, önce Java yazılımı çalıştırılır ve belleÄŸe yüklendikten sonra tarayıcıda bulunan uygulama veya harici bir uygulama çalıştırılır. Bu Java yazılımının da yüklenmesi gerektiÄŸinden biraz yavaÅŸtır.
  • Sıcak baÅŸlangıç kipinde ise sanal makinenin önemli bazı parçaları bilgisayar açılışında belleÄŸe yüklenir ve çalışmaya hazır olur. Bu durumda Java yazılımı zaten bellekte yüklü olduÄŸundan sadece tarayıcıdan veya dışarıdan istenen uygulama çalıştırılır. Bu Java yazılımının yüklenmesinin beklenmesini gerektirmedÄŸi için oldukça hızlıdır. Sadece diÄŸer kipe göre bellek kullanımı biraz fazladır. DiÄŸer kipte bellekte çalışan birÅŸey yoktur fakat bu kipte Java Quick Starter sebebiyle biraz bellek kullanılır.

Java Quick Starter Windows görev yöneticisinde jqs.exe adıyla yer alır. Devre dışı bırakmak için Java kontrol panelinden Advanced sekmesinde Miscallenous menüsündeki Java Quick Starter yazısındaki onayı kaldırın. Jqs.exe sistemde bir servis olarak başlatılır ve çalışır. Bu sebeple Başlat > Çalıştır komutundan sonra services.msc yazılarak Windows servsilerine gidilirse Java Quick Starter servis listesinden bulunup devre dışı bırakılabilir. Not: bilgisayarınızda bellek yetmezliği gibi bir probleminiz olmadığı sürece kapatmanız gereksizdir.

Yeni sürümde 11.0.0.15 sürümü HotSpot var.

JRE (Java Runtime Engine) 6u10 sürümündeki bir diğer değişiklik ise yeni jenerasyon Java eklentisi (Java Plug-in). Sanırım bu sürüm JavaFX uygulamaları için de destek veriyor. İnternet hizmetleri için geliştirilmiş bu sürümde istediğiniz herhangi bir küçük uygulama (applet) için istediğiniz Java sürümünü seçme olanağınız var. Bir de küçük uygulamanın bulunduğu sayfanın DOM içeriğine daha kolay ulaşması gibi özellikleri var.

DiÄŸer bir deÄŸiÅŸiklik ise Windows sürümlerinde varsayılan olarak ayarlı donanım desteÄŸiyle Direct3D  kullanımı. Bu sayede 3D ve 2D uygulamalar ve çeÅŸitli grafiksel iÅŸlemlerde donanımsal hızlandırma ile Windows altında diÄŸer iÅŸletim sistemlerine göre daha fazla performans elde edileiliyor. DiÄŸer iÅŸletim sistemlerinde ise OpenGL (Open Graphics Library) kütüphanesi kullanılıyor. Windows altında DirectX’in Direct3D 9 sürümü daha performanslı sanırım ki Windows altında bunu kullanmayı tercih etmiÅŸler.

Diğer değişikliklere de İngilizce olarak buradan bakabilirsiniz.

Bu arada güncelleme hem (J2SE) Java SE JRE hem de Java SE JDK için geçerli.

Bilgisayarınızdaki Java sürümünü güncellemek veya Java yüklemek için Java SE Downloads sayfasından işletim sisteminize ve amacınıza uygun sürümü indirerek bilgisayarınıza yükleyin.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz