Kablosuz ağa bağlı olmadan Wi-Fi kullanılabilecek

____________________________________________________________________

Wi-Fi gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan bir kablosuz ağ teknolojisi. Uygun mesafelerde gayet yüksek hızlara imkan tanıyor ve gün geçtikçe de yeni standartları ile hızlanıyor. Bugüne kadar kullanılabilmesi için ise cihazın bir kablosuz ağa kaydolması zorunluluğu vardı ki kullanım alanını kısıtlıyordu. Yakın gelecekte bu koşul ortadan kalkacakmış.

Mesela Wi-Fi destekli iki cep telefonu veya bilgisayar arasında iletişim kurup dosya göndermek vs. işlemler için bir kablosuz modem kullanırız. Ancak Bluetooth ile doğduran cihazdan cihaza gönderim yapabiliriz.

Endüstri grubu Wi-Fi Alliance‘a göre de cihazdan cihaza bir ağa gerek kalmadan iletişimi mümkün kılacak bir standart üzerinde çalışılıyor. Hatta bu Wi-Fi Direct denen spesifikasyon neredeyse tamamlanmış. Grubun pazarlama müdürü Kelly Davis-Felner’e göre evimizdeki farklı araçları birbirine bağlamak ve yüksek hızla çalıştırmak daha kolay olacak.

Yeni standart Bluetooth’a özenen birşey olacak. Ancak Bluetooth’un daha düşük enerji tüketimine rağmen Wi-Fi daha geniş bir kapsama alanına sahip ve çok daha hızlı veri iletişimi mümkün. Mesela  cep telefonum ile bilgisayarım arasında kablosuz ağım üzerinden kurduğum FTP bağlantısında 300 KB/s civarı hızlara ulaşabiliyorum ancak Bluetooth ile bu henüz 20 KB/s (ya da 40 hatırlamıyorum tam) civarında.

Özetle bizim işimize yarayacak bir gelişme. Ders çıkışı sokakta dikilip birbirine Bluetooth ile MP3 gönderen gençlik pek kalmayacak artık. 🙂 Artık birbirlerine HD RIP filmler falan gönderirler. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz