Kadınların bilgisayar ilgisizliği

____________________________________________________________________

Topluma bakıldığında genel olarak erkeklerin bilgisayar ve benzeri ürünlere daha fazla ilgi gösterdiği görülür. Kadınlar da ilgi gösterirler ancak çoğu sadece o cihazı kendine yeterli miktarda kullanmayı bilip daha ötesine gitmez, nasıl çalıştığını düşünmez merak etmez. Bilim adamları bunun nedeninin çevre olduğunu düşünüyor.

Çevre derken insanların genel olarak bir yaşam modeli vardır değil mi; yerler, içerler, boşaltım yaparlar, sosyal ilişkiler kurarlar, karşı cinsle seks yapar, çoğalırlar vs. Ancak Geek kişilikler bu özelliklere daha tuhaf şekillerde sahip olan kişiler. Geek İngilizce bir kelime ve açılımı General Electric Engineering Knowledge yani Genel elektrik mühendisliği bilgisi. Geek kişilerin elektrikle ilgili alet edevata ilgisi olur, örneğin yeni bir elektronik ürün alınca onun içini açmaya çalışır, açarken bozar falan. 😀 Yeni bir aletin iç organlarını görmek vakti geldiğinde seks yapmaya tercih edilebilir bir şeydir falan. 🙂

Bilim adamlarına göre kadınların çoğunluğu bilgisayar mühendisliği gibi konulardan bahsedilidiğinde aklında oluşan şey saatlerce ve gecelerce bilgisayar başında vakit geçirip sosyal hayatı olmayan aburcuburla beslenen geek benzeri kişiler ki bunlara bir örnek de benim. 😀 Akıllarındaki bu yargı nedeniyle kadınların bilgisayar ilgisi az oluyormuş. Çünkü bu yargı doğaya uygun bir yaşama örnek değilmiş. Aslında doğrudan sorduğunuzda böyle diyemeseler de bilinçaltında bir yerlerde bunun olduğu söyleniyor. 🙂

Bir araştırmada bir grup öğrenciye bilgisayar ve teknolojiyi hatırlatacak örneğin Star Trek posterleri ve video oyunu afişleri ve kola kutuları olan bir sınıfta eğitim veriliyor. Bir başka grup öğrencilere de sanat eserleri, sözlükler ve kahve bardakları olan bir sınıfta eğitim veriliyor. Öğrencilerin derslerinin sınıf ile alakası yok ve ortama fazla önem vermemeleri çünkü bunun başka bir öğrenci grubunun sınıfı olduğu söyleniyor.

Birkaç ay sonra bir anket yapılıyor ve bilgisayar ortamını hatırlatan öğelerle dolu sınıftaki kız öğrencilerin diğer gruptakine göre bilgisayarlara daha fazla ilgisiz olduğu ortaya çıkıyor.

Ankete göre sadece kadınların çalıştığı iki şirketten birinde iş verilecek olsa ve aralarındaki tek fark şirketlerden birinde bilgisayar ortamı stereotipi ortam olması ve diğerinde olmaması olsa kadınların %82’si stereotip olmayan ortamı seçiyor. Aslında aynı anket erkeklere de yapıldığında erkeklerde de stereotip olmayan ortama sahip işyeri tercih edilse de oran olarak kadınların oranı çok daha fazla.

Ayrıca hem erkeklere hem kadınlara yapılan bir ankette bir Web dizaynı şirketinde çalışma fırsatı verilse erkeklerin bilgisayar ortamı stereotipi olan bir ortamı tercih ettikleri, kadınların ise çoğunlukla bunu istemeyip bunu fazlasıyla erkeksi gördükleri ortaya çıkıyor.

Bu sonuçlara göre de bilim adamları kadınları değiştirmek yerine bilgisayarı, bulunana ortamları ve kullanıcılarını daha normal insanlar olarak görmelerini sağlamak gerektiği söyleniyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz